Widzenia bezdozorowe

• Autor wątku Autor wątku ram
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Widzenie bez dozorowe to widzenie na mniejszej sali gdzie jest mniej osadonych i nie ma kotroli. Wchodzą tylko raz na jakiś czas sprawdzać czy nic się nie dzieje. Mnie takie widzenia ratują bo mamy małe dziecko 3 miesięczne i na sali gdzie na widzenie wchodzi grupa do 15 osadzonych + 2 osoby odwiedzające do każdego to nasza mała jest rozstrojona. o takie widzenie trzeba pisać do dyrektora zk.

Możesz się starać o bezdozór, ale jeśli mąż nie podpisze warunków skazanego, to o takie widzenie musisz prosić sąd. Jeśli warunki skazanego podpisze, to on może się starać o takie widzenie

forg napisał:
Zdarza się, ale jest to niezgodne z prawem.
A niby dlaczego niezgodne z prawem???
Przepisy w żaden sposób, nie zabraniają udzielania widzeń bezdozorowych. Widzenia aresztowanych powinny być w sposób uniemożliwiający bezpośredni kontakt, jednakże nie musi. Organ, do którego dyspozycji pozostaje aresztowany może zezwolić na widzenie w inny sposób, ale nie ma konkretnego określenia jakie to ma być widzenie, więc może to być również bezdozorowe :ok:

Mężatka piszesz normalnie wniosek o widzenie do sądu, z tym, że piszesz, aby to było widzenie w oddzielnym pomieszczeniu bez nadzoru funkcjonariusza SW.

Ostatnia edycja:
Barbie napisał:
A niby dlaczego niezgodne z prawem???

Niby dlaczego? Sugeruję jednak przeczytać i zacytować przepis. Art. 217 Kkw:
§ 2. Widzenia odbywają się pod nadzorem funkcjonariusza Służby Więziennej w
sposób
uniemożliwiający bezpośredni kontakt tymczasowo aresztowanego z
osobą odwiedzającą.
§ 3. Organ, do którego dyspozycji tymczasowo aresztowany pozostaje, może zezwolić na udzielenie widzenia w sposób inny niż określony w § 2.

Proponuję zwrócić uwagę na podkreślone przeze mnie słowa. Prosta analiza wskazuje na to, że widzenie ZAWSZE musi odbyć się pod nadzorem funkcjonariusza. Organ jedynie może określić SPOSÓB - czyli albo uniemożliwiający bezpośredni kontakt albo umożliwiający. Zgadza się? Jakoś nie widzę delegacji do tego, by organ mógł ingerować w udział funkcjonariusza w widzeniu.

Ostatnia edycja:
jeżeli sa niezgodne to w jakim celu i na jakiej podstawie powstają specjalne pomieszczenia do widzen bezdrozorowych - intymnych?
i w jakim celu więźniowie dostają nagrody na pdst. kkw art 138 par. 2, par. 3, 7, ? skoro jest to niezgodne z prawem

Ostatnia edycja:
ola8480 napisał:
w jakim celu i na jakiej podstawie powstają specjalne pomieszczenia do widzen bezdrozorowych - intymnych?

Pomieszczenia te powstają w celu udzielania widzeń "bezdozorowych" dla osób SKAZANYCH.
Sugeruję czasami przeczytać coś więcej, niż jeden wpis. Ja wypowiedziałem się na temat bezprawności widzeń "bezdozorowych" dla tymczasowo aresztowanych.

A moim zdaniem ten przepis w żaden sposób nie nakazuje, aby widzenia aresztowanych odbywały się zawsze pod nadzorem funkcjonariusza. Widocznie mojego zdania są również co niektórzy sędziowie, a nawet prokuratorzy udzielając widzeń bezdozorowych :ok:

Barbie napisał:
Widocznie mojego zdania są również co niektórzy sędziowie, a nawet prokuratorzy udzielając widzeń bezdozorowych :ok:

To przykre, lecz sędziowie i prokuratorzy nie są nieomylni. Takich pomyłek sędziów i prokuratorów historia bardzo współczesna zna mnóstwo. Prawo karne wykonawcze? Któż by się chciał nim szczegółowo przejmować - od tego przecież ma się pomocników. A diabeł tkwi w szczegółach.

Odpowiednio zmotywowany adwokat mógłby pokusić się o spowodowanie zmiany środka zapobiegawczego na podstawie udzielanych widzeń "bezdozorowych" - skoro pełna izolacja nie jest potrzeba (bo przecież bez dozoru funkcjonariusza zdarzyć się może wszystko) to po co stosować areszt??

to ja poprosze namiary na takiego adwokata :D

Ostatnia edycja:
Odpowiednio zmotywowany adwokat mógłby pokusić się o spowodowanie zmiany środka zapobiegawczego na podstawie udzielanych widzeń "bezdozorowych" - skoro pełna izolacja nie jest potrzeba (bo przecież bez dozoru funkcjonariusza zdarzyć się może wszystko) to po co stosować areszt??[/QUOTE]

Forg dobry pomysł ale nie w polskim prawie karnym.

Witam czy ktoś mógłby mi podać wzór jak napisać prośbe o widzenie bezdozorowe - intymne? Z góry dziękuje!!

noemciia napisał:
Witam czy ktoś mógłby mi podać wzór jak napisać prośbe o widzenie bezdozorowe - intymne? Z góry dziękuje!!

Prosze nie mylic widzenia bezdozorowego z intymnym;) To dwa rozne widzenia. Widzenie bezdozorowe to forma nagrody dla osadzonego i to On musi sie o nie starac:lol:

z bytomia napisał:
Prosze nie mylic widzenia bezdozorowego z intymnym;) To dwa rozne widzenia.

Oba są bezdozorowe. I tak w sumie są dwa rodzaje widzeń "bezdozorowych" w przepisach: zwykłe bezdozorowe oraz bezdozorowe w oddzielnym pomieszczeniu. Oba są formą nagrody. I to drugie - jeśli chcecie tak je nazywać - moze być intymnym :-)

z bytomia napisał:
to On musi sie o nie starac

I między innymi te nagrody mogą być przyznane skazanemu jako ulgi. Na wniosek między innymi OSOBY NAJBLIŻSZEJ.

Przeczytajcie kkw ...

Powrót