Widzenia bezdozorowe

• Autor wątku Autor wątku ram
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
gosik534 napisał:
wiadomo że w świetle prawa można przyznać widzenie - intymne co miesiąc z inną osobą...
No to skoro tak jest to nie wprowadzaj ludzi w błąd, że nie można, bo wcześniej napisałaś:
gosik534 napisał:
jeśli chodzi o tzw. intymne to musisz być żoną albo konkubiną
A skoro jednak co miesiąc można mieć z kim innym widzenie intymne to wyklucza to to, co napisałaś wcześniej, ponieważ jak wiadomo w Polsce nie istnieje wielożeństwo, a jakby połączyć te dwa Twoje posty to wychodzi na to, że co miesiąc może to być inna osoba, ale musi to być inna żona albo inna konkubina...
gosik534 napisał:
a wywiad środowiskowy z tego co wiem to powinien być zrobiony na początku odbywania kary
Ale w jakim celu?

Ostatnia edycja:
Sytuacja wygląda tak:
Mamy wniosek nagrodowy na widzenie bezdozorowe, jak D przebywał w AŚ zabrano nam w zamian za to godzinę z normalnego widzenia.
Czy jeżeli teraz jest na półotworku to procedura jest taka sama?
Zastanawiam się tylko dlatego, ponieważ w niedzielę mamy ostatnie 4-te widzenie i nie wiem czy mnie wpuszczą jak będzie miał już wszystkie wykorzystane.

Asienka - widzenie bezdozorowe to nie dodatkowe widzenie, ale widzenie z limitu jaki przysługuje osadzonemu, które zamiast w sali ogólnej z f-szem odbywa się w innej sali bez f-sza więc musicie mieć jakieś niewykorzystane widzenie, żeby spędzić je w tejże formie.

Akte Ja już byłam na takim widzonku ale miałam nadzieję że na półotworku nam nie zabiorą a jednak.
Trudno przejdzie na następny miesiąc:)
Dodatkowe widzenie też już mamy, ooooo a może za to dodatkowe się da zamienić??
Ja to kombiniję heh:)

asienka to zależy czy tylko ma nagrodę w postaci bezdozorowego, czy może dostał dodatkowe widzenie b/d
Akte mimo wszystko ZK stoją też na straży moralności i tak jak pisałam wcześniej widzenie intymne co chwila z inną dziewczyną nie ma nic wspólnego z resocjalizacją a to chyba jest jednym z głównych celów odbywania kary
Sprawa wywiadu środowiskowego ważna jest dla poznania środowiska skazanego jego zachowania i opinii z miejsca zamieszkania

gosik534 napisał:
asienka to zależy czy tylko ma nagrodę w postaci bezdozorowego, czy może dostał dodatkowe widzenie b/d
Nie ma czegoś takiego jak jedna nagroda zawierająca w sobie dwie, na wniosku pisze się propozycję jednej nagrody. No chyba, że osadzony ma dwa wnioski nagrodowe - jeden to dodatkowe widzenie, a drugi to widzenie bezdozorowe tylko, że to oznacza to, co napisałam wcześniej - że musi mieć jakieś niewykorzystane widzenie czyli logiczne, że może to być zarówno widzenie wynikające z podgrupy jak i z nagrody, ale czegoś takiego jak podwójna nagroda nie ma.

A co do tego z kim osadzony spędza widzenia bzd czy intymne to oczywiście Gosik, że ze społecznego punktu widzenia byłoby lepiej gdyby osadzony miał jedną stałą partnerkę, ale jeszcze raz powtarzam, że napisałaś, że musi to być żona bądź konkubina, a to nie jest prawdą. A jeśli chodzi o wywiad środowiskowy to szczerze mówiąc nadal nie wiem czemu mieszasz go do widzeń bzd czy intymnych... Jeśli wychowawca zastanawia się czy powinien zaproponować osadzonemu widzenie intymne z jakąś osobą to na pewno ocenia to po innych rzeczach, a nie po wywiadzie.

Dopiero doczytałam Cię Asienka - jeśli ma jakieś dodatkowe widzenie to oczywiście może je spędzić w formie bezdozorowej. I w ogóle to bez znaczenia jest rodzaj ZK - widzenie bzd to tylko zmiana formy widzenia, a nie dodatkowa godzina - niestety.

Ostatnia edycja:
W pierwszej kwesti - nie jest nigdzie napisane że nagród nie można łaczyć na jednym wniosku nagrodowym i znam ZK gdzie takie nagrody można otrzymać
W kwesti drugiej wychowawca może oceniać także po wywiadzie środowiskowym czy przyznać intymne czy nie, właśnie po to aby przyznać je z żoną czy konkubiną

gosik534 napisał:
W pierwszej kwestii - nie jest nigdzie napisane że nagród nie można łaczyć na jednym wniosku nagrodowym i znam ZK gdzie takie nagrody można otrzymać
A mnie uczyli, że za jedną rzecz jedna nagroda odpowiednio do tej rzeczy dostosowana. Ale oczywiście jeśli są dwie rzeczy to można udzielić dwie nagrody, jednak każda jest na osobnym wniosku.

gosik534 napisał:
W kwestii drugiej wychowawca może oceniać także po wywiadzie środowiskowym czy przyznać intymne czy nie, właśnie po to aby przyznać je z żoną czy konkubiną
A jeśli osadzony odsiedział już np. 2 lata, a Ty tu mówisz o wywiadzie przeprowadzanym na początku to myślisz, że on ma tu jeszcze znaczenie? Przecież osadzony mógł już dawno rozwieść się z żoną, o której np. było coś w wywiadzie sprzed dwóch lat.
A jeśli wychowawca (dyrektor) chce udzielić osadzonemu nagrodę w postaci widzenia intymnego to wystarczy, że przeprowadzi wywiad i to nie środowiskowy, ale zwykły z osadzonym (albo również z partnerką, bo to niekoniecznie musi być żona czy konkubina) i sprawdzi w dokumentacji kto go odwiedza.

I tak w ogóle to widzeniom intymnym jest poświęcony inny wątek na tym forum:
http://forumprawne.org/wieziennictwo/11874-widzenie-intymne-32.html

Ostatnia edycja:
Niekoniecznie na jednym wniosku w niektórych ZK też udzielają dwie nagrody bo je łączą np widzenie dłuższe b/d
A jeśli ktoś siedzi 2 lata w więzieniu to gdzie poznał tą partnerkę? I co to za partnerka, którą skazany poznał w czasie izolacji, jakie ona ma morale?

Również jestem zdania że wywiad środowiskowy nie jest potrzebny przy udzielaniu któregokolwiek z widzeń. Sama miałam takie widzenia i nikt nie przeprowadzał ze mną żadnego wywiadu.
Tak jak napisała Akte , wywiad był ale to na samym początku odsiadywania kary.
Akte dzięki za odpowiedz,zresztą jeszcze jutro z nim pogadam jak on to widzi:)

asienka właśnie o tym wywiadzie pisałam co przeprowadza sie na początku i nie jest on potrzebny tylko do widzeń , ale np także do przepustek

Jeśli chodzi o przepustki to wywiad przeprowadza się bezpośrednio przed udzieleniem pierwszej (niekiedy też przed kolejnymi), a nie na początku pobytu w ZK, no chyba, że ktoś od początku chodzi na przepustki:)
A jeśli chodzi o partnerki nabyte w trakcie pobytu w ZK to jest bardzo wiele takich przypadków i nie nam to oceniać jakie kto ma morale, zresztą zapewniam Cię, że wiele dziewczyn, które poznały chłopaka np. podczas jego przepustki, a następnie związały się z nim wiedząc, że to będzie związek "przez kraty" to bardzo porządne i wrażliwe osoby i nie uważam, żeby czymś niewłaściwym było udzielenie widzenia intymnego takiej parze jeśli oboje tego chcą.

Ostatnia edycja:
Akte napisał:
Gosikw niektórych jednostkach, w których takowe widzenia się odbywają zdarza się coś takiego jak zgoda osoby odwiedzającej na tę formę widzenia, .

Jeżdżą na widzenie intymne do Wronek za każdym razem muszę podpisać oświadczenie,że zgadzam się na widzenie z osadzonym.
Będąc w Grudziądz czy też Środzie Wielkopolskiej nie musiałam niczego podpisywać.
Więc jak widać Akte ma rację co jednostka to inaczej.

maxika napisał:
Jeżdżą na widzenie intymne do Wronek za każdym razem muszę podpisać oświadczenie,że zgadzam się na widzenie z osadzonym.
Będąc w Grudziądz czy też Środzie Wielkopolskiej nie musiałam niczego podpisywać.
Więc jak widać Akte ma rację co jednostka to inaczej.

ale we wszystkim jest tak że co jednosta to inne regulaminy itp tak jak by chociaż to nie mogło być ujednolicone nie było by prościej ?????

witam mam taka prosbe zeby ktos mi napisal jak odbywaja sie te widzenia bezdozorowe moj Ł przebywa w zakladzie karnym w rzeszowie załezu:(

Witam!!! Widziałam takie pytanie wcześniej ale nie doszukałam sie odpowiedzi....:( czy na Ozecie takie widzenia bezdozorowe tez sa udzielane??? Nie chodzi mi koniecznie o widzenia intymne....bo z tego co wiem na Ozecie tego nie ma..;/ czy ktos mógł by mi pomóc?? I jak juz to ile one trwaja...!!! Z góry dziekuje za podpowiedz!!! :)
Pozdrawiam!!!

graglobal napisał:
czy na Ozecie takie widzenia bezdozorowe tez sa udzielane???

Tak, są.
Nie, nie są.

Na tak zadane pytanie obie odpowiedzi są prawdziwe. Ale z przewagą odpowiedzi pierwszej.

Nie wiem za bardzo o co pytasz Graglobal, ale widzenie czy to w ZK typu zamkniętego czy pół/otwartego zawsze trwa godzinę. A bezdozorowe - czym dla Ciebie jest OZet, ZK typu półotwartego czy otwartego? Bo jeśli chodzi o ZK typu otwartego to może się nawet zdarzyć, że każde widzenie będzie bezdozorowe, bo w ZK typu otwartego widzenia - te zwykłe nie muszę być dozorowane jeśli dyrektor ZK tak zarządzi. A jeśli chodzi o ZK typu półotwartego to widzenie bezdozorowe to nagroda taka sama jak gdzie indziej.

Ostatnia edycja:
.... Ozet..... to chyba chodzi o Oddział Zewnętrzny danego Zakładu Karnego ;)

No tak, ale OZet to może być każdy typ ZK, a muszę wiedzieć o jaki typ ZK chodzi Graglobal, bo np. tak jak pisałam w ZK typu otwartego nawet zwykłe widzenie może odbywać się bez obecności f-sza, ale już w innych typach nie - no i dlatego muszę wiedzieć o jaki dokładnie OZet chodzi Graglobal.

Powrót