Widzenia skazanego

• Autor wątku Autor wątku skarlet
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Nowa1975 napisał:
Bardzo Wam dziękuje, juz z nim rozmawiałam, ja nie chce kłamać, nie chce kłopotów i powiedziałam, ze chciałabym, zeby to odkrecił. Dziekuje, macie zupełna racje

Mówić a robić są to dwie różne rzeczy.

Ale kabaret, coś w swoim stylu powiem Nowa1975 powiedz ze swoim facetem, że uprawiacie kazirodztwo. Pomijając fakt iż jest to także karalne (bynajmniej w Polsce), możesz próbować bronić się argumentem, że tylko na czas odsiadki, bo poza nią jesteście razem w związku. :D
Przepraszam, za zachowanie jak gówniarz, aczkolwiek jest proporcjonalne do waszego. ;)

endorfinalna napisał:
powiedz ze swoim facetem, że uprawiacie kazirodztwo. Pomijając fakt iż jest to także karalne (bynajmniej w Polsce),

O czym Ty piszesz?

forg O kłamstwie-kuzynka i o karalności kazirodztwa

Ale co to ma wspólnego z tym przypadkiem? Znaczy co ma kazirodztwo wspólnego z tą sytuacją?

Żartujesz, czy Ty tak poważnie? Bo już zaczynam się zastanawiać.. Skoro rzekoma kuzynka (wcześniejsze kłamstwo), a związek z kuzynem to kazirodztwo...

Związek seksualny z kuzynem w pojęciu prawa to nie kazirodztwo, tak na marginesie.

endorfinalna napisał:
a związek z kuzynem to kazirodztwo...

No jak widzisz powyżej - nie.
Związek z kryminalistą nie oznacza od razu bycia ekspertem w dziedzinie prawa :-)

Przepraszam bardzo ale po pierwsze nigdzie nie padło w moim poście słowo/stwierdzenie "związek seksualny", pomijając fakt, że i anty-seksualne są. A po drugie, jeżeli mówimy już o aspekcie prawnym:
Kazirodztwo – przestępstwo polegające na dopuszczeniu się obcowania płciowego w stosunku do wstępnego, zstępnego, przysposobionego, przysposabiającego, brata lub siostry.
Stypizowane w art. 201 Kodeksu karnego z 1997 jako występek. Czyn zabroniony również w kodeksach karnych z 1969 i z 1932 (w tym ostatnim w węższym zakresie, ponieważ zakazowi nie podlegało obcowanie z osobą przysposobioną lub przysposabiającą).

Przepis karny:

USTAWA z dnia 6 czerwca 1997 r. Kodeks karny
(Dz. U. z dnia 2 sierpnia 1997 r.)

Art. 201 [Kazirodztwo] Kto dopuszcza się obcowania płciowego w stosunku do wstępnego, zstępnego, przysposobionego, przysposabiającego, brata lub siostry, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

Kazirodztwo samo w sobie nie dotyczy w ogóle innych relacji poza seksualnymi, więc chyba jednak ten rodzaj związku miałaś na myśli.
Kuzyn/ka to dalsza rodzina niż wymieniona powyżej.

Przecież jest napisane, że brata i siostry.

Mam pytanie. Czy jako żona skazanego mogę się dowiedzieć kogo do tej pory wpisał mój mąż na listę widzeń? Nie chodzi mi o moją osobę ale o inne. Np. zadzwonić i zapytać się czy "Adam Kowalski" był do tej pory na widzeniu u mojego męża. Mąż jest w ZK Kurkowa w Gdańsku. Jeżeli tak to zadzwonić na informację?

Ciebie nie musiał wpisywać a informacji czy ktoś inny jest wpisany na kartę to Ci telefonicznie raczej nie udzielą.

D ma grupe p1-widzenia 2 razy w miesiacu po 1 godzinie (raz w miesiacu 1 godzina na dziecko) czy czestotliwosc widzen zalezy od grupy czy zk ? czy sa jakies przepisy regulujace czas trwania widzen? dodam jest w zk opole lubelskie
Dzieki i pozdrawiam :)

holiganka88 napisał:
Mam pytanie. Czy jako żona skazanego mogę się dowiedzieć kogo do tej pory wpisał mój mąż na listę widzeń?

Możesz. Zapytaj męża. Jeśli będzie miał ochotę to Ci odpowie. Innej możliwości nie ma. A jeśli ktoś Ci takiej informacji udzieli to złamie prawo.

Mery Jane napisał:
czy sa jakies przepisy regulujace czas trwania widzen?

Tak. Kodeks karny wykonawczy i wydane na jego podstawie przepisy wykonawcze.

holiganka88 napisał:
Mam pytanie. Czy jako żona skazanego mogę się dowiedzieć kogo do tej pory wpisał mój mąż na listę widzeń? Nie chodzi mi o moją osobę ale o inne. Np. zadzwonić i zapytać się czy "Adam Kowalski" był do tej pory na widzeniu u mojego męża. Mąż jest w ZK Kurkowa w Gdańsku. Jeżeli tak to zadzwonić na informację?

jak już wspomniał FORG nie dowiesz się przez telefon, ale jest pewna możliwość - tylko nie wiem jak u Was się wchodzi na widzenie....bo: u nas papiery leżą na stole i można zwyczajnie rzucić okiem na listę...nie wiem tylko czy odnotowują osoby z jednorazowego widzenia....poza tym masz jeszcze jedną opcję - jest przyznana jakaś ilość godzin na widzenia, jeśli macie łączone godziny i je wykorzystacie to nikt w danym miesiącu nie wejdzie na dodatkowe widzenie, chyba, że osadzony dostanie je w nagrodę....

Mery Jane napisał:
D ma grupe p1-widzenia 2 razy w miesiacu po 1 godzinie (raz w miesiacu 1 godzina na dziecko) czy czestotliwosc widzen zalezy od grupy czy zk ? czy sa jakies przepisy regulujace czas trwania widzen? dodam jest w zk opole lubelskie
Dzieki i pozdrawiam :)

Częstotliwość widzeń zależy od podgrupy.

Witam!
Czy zastepca dyrektora ZK ma prawo dac kare osadzonemu? Jezeli nie, to czy zna moze ktos paragraf o tym informujacy ? Dziekuje.

Od razu przepraszam za pos pod postem ale nie mozna juz edytowac.

czy sa jakies przepisy regulujace czas trwania widzen?

Przepis prawny:
Art. 105a kkw.

§ 1. Widzenie trwa 60 minut. W tym samym dniu skazanemu udziela się tylko jednego widzenia, z zastrzeżeniem art. 90 pkt 6 i art. 91 pkt 8.

§ 2. W widzeniu mogą uczestniczyć nie więcej niż dwie osoby pełnoletnie. Liczba osób niepełnoletnich nie podlega ograniczeniu. Osoby do lat 15 mogą korzystać z widzeń tylko pod opieką osób pełnoletnich.

§ 3. Skazani, o których mowa w art. 87a, mają prawo do dodatkowego widzenia z dziećmi.

§ 4. Widzenie z osobą niebędącą członkiem rodziny lub inną osobą bliską skazany może otrzymać za zezwoleniem dyrektora zakładu karnego.

§ 5. Widzenia odbywają się pod nadzorem funkcjonariusza, w sposób umożliwiający bezpośredni kontakt skazanego z osobą odwiedzającą, przy oddzielnym stoliku.

§ 6. W czasie widzenia zezwala się na spożywanie artykułów żywnościowych i napojów zakupionych przez odwiedzających na terenie zakładu karnego.

§ 7. W razie naruszenia przez skazanego lub osobę go odwiedzającą ustalonych zasad odbywania widzenia, może być ono przerwane lub zakończone przed czasem.

§ 8. Szczegółowe warunki i zasady odbywania widzeń dyrektor zakładu karnego podaje do wiadomości, w formie ogłoszenia, w miejscu dostępnym dla odwiedzających.

§ 9. Ograniczenia wynikające z § 1, 2 i 5 nie mają zastosowania do widzeń skazanego z osobami wymienionymi w art. 8 § 3 i art. 105 § 2

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót