Widzenia skazanego

• Autor wątku Autor wątku skarlet
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Jak nie jesteś pełnoletnia to idziesz z opiekunem

emi_im napisał:
Jak nie jesteś pełnoletnia to idziesz z opiekunem
Nie zgodzę się.
Jeśli nie masz ukończonych 15 lat, to na widzenie możesz pójść tylko z osobą pełnoletnią. Jeśli masz skończone 15, to spokojnie możesz iść sama.

No tak ale oczywiście musisz mieć jakiś dokument tożsamości koniecznie ze zdjęciem

czyli w jej wypadku legitymacja szkolna

Barbie napisał:
Nie zgodzę się.
Jeśli nie masz ukończonych 15 lat, to na widzenie możesz pójść tylko z osobą pełnoletnią. Jeśli masz skończone 15, to spokojnie możesz iść sama.

To może coś się zmnieniło ..
Ja jak miałam ok 17 lat to nie zostawałm wpuszczona na widzenie ..
To nie wiem od czego to zależy.

emi_im napisał:
To może coś się zmnieniło ..
Ja jak miałam ok 17 lat to nie zostawałm wpuszczona na widzenie ..
To nie wiem od czego to zależy.
Emi im, może to jakieś wewnętrzne zarządzenie ZK

Art. 105a. § 1. Widzenie trwa 60 minut. W tym samym dniu skazanemu udziela się tylko jednego widzenia, z zastrzeżeniem art. 90 pkt 6 i art. 91 pkt 8.
§ 2. W widzeniu mogą uczestniczyć nie więcej niż dwie osoby pełnoletnie. Liczba osób niepełnoletnich nie podlega ograniczeniu. Osoby do lat 15 mogą korzystać z widzeń tylko pod opieką osób pełnoletnich.

zgodze sie z laskami musisz miec paszport albolegitymacje ze zdjeciem i mozesz wejsc na widzenie a dzieci do 15 roku wchodza z osobamy pelnoletnimi

Jeszce 4 miesiecy a mi ciebie ciagle brak kocham Cie

Leżę w łóżku i myślę o Tobie.
Czy było nam źle, czy dobrze ?
Jesteśmy od siebie tak bardzo daleko.
Odcięci wtęgą - błękitną rzeką.
Myślami czekam na każde Twoje słowo.
Lecz Ty zostałęś dla mnie ozdobą.
Ty jesteś jedyny, wspaniały
I kocham Cię bardzo mój kochany.
We śnie przyszedłeś do mnie.
Czy wiesz co to dla mnie znaczy ?
Bo ja tęsknię ogromnie.
Tak bardzo chciałabym Cię znów zobaczyć...​

Ja normalnie wchodzilam na widzenia bedac nieletnia i mysle ze nic sie nie zmienilo , bo siostra tez chodzila a ma 16 lat , tylko legitymacja szkolna wystarczy :)

A najlepiej to zadzwonić do ZK gdzie przebywa skazany i zapytać jakie są zasady udzielania widzeń dotyczące nieletnich.
Generalnie kkw mówi o granicy 15 lat - do tego wieku mozna wejśc na widzenie tylko w towarzystwie osoby dorosłej. Ale ta generalna reguła zazwyczaj odnosi się do osób, które nie wymagają wpisu na kartę widzeń (rodzina), tzn. nie musi byc zgody dyrektora.
Oprócz kkw w każdym zakładzie jest coś takiego jak porządek wewnetrzny. W tymże zarządzeniu dyrektor może (i w wielu ZK tak jest) okreslić ogólną zasadę dotyczącą wszystkich wydawanych (podpisywanych) przez niego zgód na widzenie - osoby nieletnie, nie będące członkami najbliższej rodziny, mogą wejśc na widzenie tylko w towarzystwie osoby dorosłej.
Inaczej rzecz ujmując - wyraża zgodę na wpisanie na kartę widzeń indywidualnie, natomiast nieletni/a może wejśc tylko w towarzystwie osoby dorosłej (i ten warunek jest w porządku wewnetrznym). Nie dotyczy to oczywiście jak wcześniej podałam tych osób nieletnich, które zgody dyrektora nie wymagają.

Tak że lepiej dopytać u źródła, czyli w danym ZK, a nie tutaj.
I drobna uwaga jeszcze - każdy kto pyta o sprawy ogólne, nie dotyczące konkretnego skazanego, taką informację telefonicznie otrzyma.

Witam! Jestem tu w sumie po raz pierwszy. Chciałam sie dowiedzieć jak to jest z pierwszym widzeniem. Dzwoniłam do wychowawcy i jestem na liście. Niestety od koleżanki dowiedziałam się, że na widzenie jest potrzebna zgoda prokuratora. Może mi ktoś udzielić informacji? Chciałam jechać w ten weekend, ale to prawie 300km, więc boję się, żeby nie jechać na darmo.

paula ale twoj jest juz skazany tak??

Jeżeli jest tymczasowo aresztowany to jest potrzebna zgoda od prokuratora lub z sądu, ale jesli jest juz po wyroku czyli jest skazany to jesteś na liście i wypełniasz karteczkę przed samym wejściem bodajże podajesz i wchodzisz bez problemu. A z tego co napisałaś że jestes na liście oznacza że jest juz po wyroku czyli dotyczy Cię za druga część mojej wypowiedzi :)

tez mnie zdziwila lista i pytanie o prokuratora dlatego zapytalam. ale karteczke to nie ona wypelnia tylko Pani w okienku :) podaje jej karteczke i czeka na kolejke swoja i wchodzi.

Ja jakimś cudem uświadomiłam sobie że jak lista to jakim cudem prokurator.. Nie jestem jeszcze za bardzo obeznana w tych sprawach dlatego mogłam się pomylić, przepraszam :)
Widziałam tylko na białej jak ludzie sami wypełniają karteczki ale do tych z AŚ hmm.. więc myślałam że tak to tam jest na karnym.

jak ja chodzilam do zk na widzenia to karteczke wypelniala pani w okienku lub pan, imie nazwisko, oddzial i czas widzenia. i to wszystko :)

Aha, a pytali kim jesteś dla skazanego i też to tam wpisywali? :o

nie, tylko raz pan z ciekawosci zapytal kim jestem a ja ze narzeczona jak kto woli konkubina, ale nie lubie tego slowa :) i sie rozesmial. ale tak nigdy sie nie pytali. moze dlatego ze moj łobuz jak mnie wpisywal na lscie zaznaczyl kim jestem, pozatym jak rozmawial z wychowawca to wychowawca wiedzial ze mieszkalismy razem...

Dziękuje za odpowiedzi:smile:. W sumie to pierwszy raz jestem w takiej sytuacji. Po prostu usłyszałam o tej zgodzie i się wystraszyłam. Miał Iść na odsiadkę już parę miesięcy temu. Konkretnie na 6 miesięcy. No ale jeśli potrzebna byłaby ta zgoda to myślę, że wychowawca powinien mnie o tym poinformować. I jeszcze jedno pytanko czy mogę mieć widzenie dwa dni z rzędu? Bo to też mi wychowawca obiecał.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót