Widzenia skazanego

• Autor wątku Autor wątku skarlet
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam.
Dzisiaj mój chłopak poszedł do AŚ w Katowicach.
Widzenia ma w piątek .
Czy mogę w ten piątek już do niego jechać ?
Jak musze napisać ten wniosek o widzenie ?
Dostarczyc go dopiero w piatek przed widzeniem tak ?

Z góry dziękuje za odpowiedzi .
Jestem w tym zielona :(

Skoro jesteś zielona, to powinnaś zacząć od poczytania forum. I najpierw odpowiedz sobie na pytanie - czy "poszedł" jako skazany czy jako tymczasowo aresztowany. Bo to zasadnicza różnica. Jak już to będziesz wiedzieć, to poczytaj stosowny temat: ten, w którym jesteśmy to widzenia dla skazanych. Jest jeszcze temat: widzenia dla tymczasowo aresztowanych.

Ja mam pytanie, na dzień dzisiejszy jestem na liście widzeń wpisana, ale co w przypadku kiedy mojego przeniosą do innego zk? Czy lista dalej bedzie obowiązywać czy musi mnie wpisać na nową listę??

wiesz to zalezy, najlepiej jakbys poprosila swojego faceta aby na wszelki wypadek jeszcze raz Cie zapisal na liste widzen, jesli go przeniosa.

Taaak, ta lista będzie już do końca jego dni (oczywiście w zk) i niezależnie gdzie on się znajdzie, to te same osoby moga wejść do niego na widzenie. No chyba że znajdzie się w Guantanamo, to będzie miał inną listę odwiedzajacych osob, gdyż będzie podlegał też innemu prawu.

Ostatnia edycja:
anthony napisał:
Taaak, ta lista będzie już do końca jego dni (oczywiście w zk) i niezależnie gdzie on się znajdzie, to te same osoby moga wejść do niego na widzenie.

Nie. Raczysz się mylić. Tak jak dyrektor jednostki wyraża zgodę na widzenie skazanego z daną osobą tak samo może tą zgodę cofnąć. Tym bardziej po przewiezieniu do innej jednostki i ujawnieniu nowych okoliczności dotyczących osoby odwiedzającej.

No to forg, sorry bardzo ale... nie muszą przewozić i dyrektor może zgodę cofnąć widzenia z daną osobą skazanemu w tym samym zakładzie po wystąpienie lub ujawnieniu nowych okoliczności.
Jednak osadzony nie traci obligatoryjnie zgody na widzenia z dana osobą po transporcie do innego zakladu karnego. Natomiast obligatoryjnie traci zgodę np na grzałkę lub rtv.

W tym toku rozumowania, co przedstawiłeś, może zostać rónież zmieniona grupa z np. p1 na p2.

anthony napisał:
No to forg, sorry bardzo ale... nie muszą przewozić i dyrektor może zgodę cofnąć widzenia z daną osobą skazanemu w tym samym zakładzie po wystąpienie lub ujawnieniu nowych okoliczności.

No właśnie. Dlaczego zatem piszesz:
anthony napisał:
ta lista będzie już do końca jego dni (oczywiście w zk) i niezależnie gdzie on się znajdzie, to te same osoby moga wejść do niego na widzenie.
Równie dobrze dyrektor w starej lub nowej jednostce może skasować całą listę.

Ale jakby nie było, to ta lista ciągle bedzie, z poprawkami, z przekreśleniami, z plamami od kawy, z dziurami od papierosa... ale ciągle ONA bedzie.
No chyba że "sie" zgubi ;-)
A wogóle to sie nie czepiaj ;-)

a ja mam pytanie takie troche dziwne..jak to jest z tymi widzeniami jeżeli skazany ma być danego dnia przewieziona do ZK albo odziału ZK (z innej jednostki), to czy następnego dnia będzie mógł mieć widzenie?? (zakładając że widzenia tego dnia w danym ZK są i że został przewieziony w terminie :)) czy najlepiej zadzwonić tam i się dowiedzieć :]

Warzywna Marchewko, w takim wypadku będzie mógł mieć widzenie (oczywiście jeśli w danym dniu będzie mu przysługiwało widzenie).

Jeśli mój P. skasował listę widzeń, to czy ten zakaz obejmuje też jego matkę?? Bo powiedział przez tel, że nie chce odwiedzin.

smutna 21 napisał:
Bo powiedział przez tel, że nie chce odwiedzin.

Jak nie chce odwiedzin no to nie chce. Matka może przyjść a on powie, że nie idzie na widzenie. I ma do tego prawo.

On nie chce tych widzeń tylko ze względu na koszty, jakie ponosimy, żeby dojechać na widzenie. Jednorazowo jest to ok. 200 zł, a zatem moje pytanie jest takie, czy jak już jego mama pojedzie do zk, to czy może wejść na widzenie?? Czy blokada listy obejmuje też ją??
My wiemy, że P. bardzo się cieszy z widzeń, ale jak dzisiaj mu zaproponowałam, żeby po prostu poprosił nas, żebyśmy nie przyjeżdżały, bo to dużo kosztuje, to on na to, że my i tak przyjedziemy.

najbliższa rodzina nie musi byc wpisana na liste,takze mama moze isc

Moj D. jest w as od 2 dni...wiec po jakim czasie bede mogla juz isc na widzenie
:(

4lata :(

Właśnie dlatego się pytam bo teraz są Święta i moze nie odrazu bo on powinien miec w środy ale ze teraz jest wolne od szkoły i pracy wiec moze za tydzien dopiero:(

Koperek, ale Ty w ogóle wiesz jaki on ma status? - Jest tymczasowo aresztowany czy skazany? Jeśli skazany to wiesz czy wpisał Cię w kartę widzeń? Bo to głównie o to się rozchodzi, a nie o święta.

Jest skazany i na 100% mnie wpisał na listę...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót