Widzenia tymczasowo aresztowanego

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Mam pytanie czy jeżeli Prokurator odmówi mi możliwości widzenia to mam pełne prawo prosić o pisemne uzasadnienie odmowy?

Prosić możesz o pełne uzasadnienie, ale czy je dostaniesz to już inna bajka. A jak Ci odmówił widzenia, słownie, czy pisemnie, jak pisemnie to raczej powinno być napisane dlaczego. Nie zawsze, ale częstym powodem jest obawa mataczenia. A jesteś świadkiem w sprawie czy coś ?

Mi prokurator odmawiając widzenia napisał że na tym etapie postępowania nie wyraża zgody na widzenie.I taką odmowę otrzymałam listownie.Od niczego się jednak nie odwoływałam.Spróbowałam za jakiś czas znowu.

Endo- Do tej pory uzyskałam tylko odmowę ustną, bo przed złożeniem wniosku dzwoniłam do Pani Prokurator z 3 razy i za każdym razem słyszałam, że nie ma możliwości na widzenie więc postanowiłam złożyć wniosek, a obecnie czekam na odpowiedź i zastanawiam się właśnie czy jak odmówi, a jestem tego pewna to zastanawiam się czy musi mi to uzasadnić pisemnie bo ustnie to mija się z sensem bo może powiedzieć jedno a jak złoże zażalenie to może powiedzieć, że wcale tak nie mówiła, dlatego też wolałabym na piśmie. Nie, właśnie najlepsze jest to, że ja nie mam kompletnie nic wspólnego ze sprawą, to jest sprawa z przed kilku lat a ja go wtedy nie znałam nawet, wydaję mi się, że to złośliwe działanie ze stronu Pani Prokurator i tyle.

Kate586- no tak ale on jest już w śledztwie ponad 4 miesiące i wszyscy normalnie dostają widzenia, tylko nie ja. Ja już wiele razy prosiłam więc już teraz bym się odwołała bo nic nie trace, a nóż widelec coś zyskam.

Ostatnia edycja:
No faktycznie skoro nie jesteś świadkiem i nie masz nic wspólnego ze sprawą to dziwne trochę,może prokurator ma jakieś powody,może po porostu w każdej sprawie uważa że dziewczyna równa się z matactwem.Myślę że możesz spróbować,może dostaniesz :)

Karolina789 A jakie chcesz składać zażalenie i do kogo ? Dlaczego niby twierdzisz, że to złośliwość ze strony Pani Prokurator ? Miała ku temu powody, czy po prostu na jej "widzi mi się" ? Moim zdaniem ma ku temu powody, których ty nie musisz znać. Spróbuj napisać prośbę o uzasadnienie odmowy widzenia. ;)

Endo- zażalenie jeżeli bym składała to do Prokuratora Nadrzędnego który je rozpatruję, tak stanowi art. 217 kkw. Myślę, że to złośliwość dlatego iż mój Łobuz zachował się niestosownie na przesłuchaniu. Pierwszy raz jak zadzwoniłam stwierdziła, że nie ma mnie jak konkubiny, potem mój Łobuz napisał do niej prośbę o udzielenie mi widzenia, zadzwoniłam kolejny raz pytając czy dostała jego pismo powiedziała, że dostała ale musi z nim porozmawiać i zrobi to na przesłuchaniu po czym na przesłuchaniu to on musiał poruszyć temat bo ona nawet nie zaczęła przy czym nie pytając o nic powiedziała, że widzenia nie da, potem on napisał zażalenie przy czym Pani Prokurator odpisała, że nie odmówiła widzenia bo nie było oficjalnego wniosku. To jest czysta złośliwość bo konkretnych powodów nie ma zadnych. A ta złośliwość może wynikać z braku współpracy ze strony mojego lubego.

Ostatnia edycja:
Karolina789 Może i coś racji w tym być. I zdaje mi się, że albo nie dostaniesz widzenia do końca sankcji. Albo twój kryminalista pójdzie na współpracę.

endorfinalna napisał:
I zdaje mi się, że albo nie dostaniesz widzenia do końca sankcji. Albo twój kryminalista pójdzie na współpracę.

I obawiam się że może być tak jak pisze Endo.

Endo i Kate789 - dlatego też widzenia nie dostanę na pewno bo Pani Prokurator może o współpracy tylko pomarzyć, i również dlatego zamierzam zażalać i robić wszystko co mogę bo nic nie stracę a może tylko coś zyskam. a i jeszcze jedno Endo myślisz, że do końca sankcji, a nie tylko do końca śledztwa? bo potem decyduję o widzeniach sędzia więc może już da mi te widzenie.

Ostatnia edycja:
Karolina789 A dlaczego twój nie chce pójść na współprace ? Przy okazji zyskać mniejszy wyrok itd ? Ty możesz pisać zażalenie, a prokurator może uzasadnić odmowę widzeń i w tedy też ich nie dostaniesz. Dużo zrobić tez w zasadzie nie możesz. Poza tym prokuratura jak widać chcą 'złamać' twojego faceta, a co w tedy kiedy postawia mu warunek ? Współpraca i widzenia, bądź tak jak jest ? Nie wiecie ile potrawa TA i czy nie będzie przedłużany... Z dwa lata nawet tak może posiedzieć. Dwa lata bez widzeń trochę jest... Szczerze nie wiem jak długo, może to być do końca sankcji, albo do końca śledztwa. Z tym, że on do dyspozycji sądu jest po śledztwie i nie koniecznie musi być bo niem dalej w AŚ.

Do końca sankcji to nie znaczy że do dyspozycji prokuratury,sankcja może trwać a śledztwo już może być skończone i wtedy widzenia wydaje sąd.I sankcje też może przedłużyć sąd w zależności ile będzie ciągnąć się sprawa.

Endo- bo go znam, już trochę odsiedział i jestem pewna, że nie pójdzie na współprace bo to nic mu nie da, nie został złapany na goracym, wszystko to pomówienia dlatego też nie ma to dla niego żadnego sensu. Mam nadzieję, że śledztwo szybko się skończy a Sędzia da mi już te widzenie bo jak nie to nie wiem co to będzie. A śledztwo zgodnie z przepisami musi zostać zakończone do 12 miesięcy a sankcja może trwać do 2 lat. a u nas śledztwo trwa już 4 miesiące.

Karolina789 Znam przypadek gdzie facet w AŚ spędził 5lat, wiec wiesz... Ty się przepisami nie kieruj. Jak jest nie winny to powinien powiedzieć jak było, żeby zostać jak najszybciej wypuszczonym i pomóc w śledztwie to właśnie udowodnić. A skoro jest winny, no to już inna sprawa. Ale idąc na współprace na pewno się nie traci, tylko można zyskać, wszem i wobec jest to wiadome. Aczkolwiek do niczego go nie namawiam, jego życie jego wybór i ewentualna odsiadka w ZK. Pisze tylko co moglibyście zrobić dla waszej wygody, a szczególnie dla opcji uzyskania widzenia. A jeszcze przykład jeden, była sprawa, gdzie jedynym dowodem właśnie było pomówienie, facet 23lata z 25 odsiedział w kryminale. Faktycznie był nie winny, ale to było nie ważne. Teraz jest z niego wypalony, wyniszczony wrak człowieka. :o ;)

Endo nie no jasne w pełni zdaję sobie sprawę z tego, że na AŚ można siedzieć i siedzieć sama znam taki przypadek, ale jestem optymistką więc staram się myśleć, że w naszym wypadku będzie bez odstępstw od reguły. Wiem jaki wpływ ma więzienie na człowieka. cała sprawa ma związek z kilkoma latami wstecz dlatego też nie miałam nawet okazji z nim na te temat rozmawiać bo nikt się tego nie spodziewał, dlatego też nie wnikam w to ile jego winny w tym jest ile nie ma. Dzisiaj już wiem, że widzenia nie będzie, byłam w Prokuraturze i idzie do mnie list z decyzją, a skoro idzie list to odmowa, ciekawe tylko co zostało tam napisane.

mam pytanie czy kto wie co mam napisac do prokuratora zeby wyrazil zgode na widzenie moje i z rocznym synkiem z tymczasowo aresztowanym, bo ja juz dostalam zgode na widzenie pierwsze mialam przez szybe a drugie dostalam teraz i juz przy stoliku. ale nie wiem co mam napisac zebym mogla pjechac z synkiem.

Witam, mój mąż przebywa w areszcie śledczym od października 2010r. starałam się o widzenie dla dzieci dwa razy i bezproblemowo je otrzymałam. Pisałam, że dzieci tęsknią za tatą, są z nim emocjonalnie związane.
Powiem trzeba prosić i pisać w dużej mierze wszystko zależy od prokuratora.
Powodzenia:)

Karolina 789, ja ci radzę pisz do skutku tak jak ja, "wal" drzwiami i oknami, zasypuj prokuratora podaniami jak najczęściej może się uda. Ja tak wywalczyłam bardzo wiele i nic słownie, wszystko na piśmie niech odpowiada może się w końcu złamie. Ja mam widzenia kontrolowane z policjantem ale najważniejsze, że są i realizuję je raz, dwa razy w miesiącu chociaż na początku było bardzo ciężko je zdobyć. Wytrwałości życzę

Ostatnią edycję dokonał moderator:
mam pytanko jezeli dostalam widzenie z tymczasowo aresztowanym przez szybe czy moge w nastepnej prosbie o widzenie do prokuratora napisac o przedluzenie widzenia poniewaz ja mieszkam w warszawie a areszt jest w kielcach i to jest ok 200km. czy wogole jest taka mozliwosc o przedluzenie widzenia w przypadku widzenia uniemozliwiajacego bezposredniego kontaktu. z gory dziekuje

§ 23. 1. Widzenie trwa 60 minut.
2. W uzasadnionych przypadkach dyrektor może indywidualnie zezwolić na przedłużenie czasu widzenia lub udzielenie tymczasowo aresztowanemu więcej niż jednego widzenia w tym samym dniu.
3. W widzeniu mogą uczestniczyć nie więcej niż dwie osoby pełnoletnie. Liczba osób niepełnoletnich posiadających wymaganą zgodę na widzenie nie podlega ograniczeniu, z tym że osoby do lat 15 mogą korzystać z widzeń tylko pod opieką osób pełnoletnich posiadających zgodę na widzenie.
4. Przepisów ust. 1-3 nie stosuje się w przypadku udzielenia tymczasowo aresztowanemu widzeń z osobami wymienionymi w art. 8 § 3 i art. 105 § 2 Kodeksu.

To chyba do dyrektora powinnaś prośbę kierować. Natomiast nie wiem jak to się ma do siebie, w przypadku widzenia uniemożliwiającego bezpośredni kontakt. Chociaż km. to nie mocny argument, w dodatku 200km to nie jest AŻ tak dużo.
A do prokuratora możesz w prośbie napisać np. o udzielenie widzenia przy stoliku umożliwiającego bezpośredni kontakt. Co też nie znaczy, że je otrzymasz, tak samo jak przedłużenie widzenia.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót