Widzenia tymczasowo aresztowanego

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Jeżeli chłopak jest tymczasowo aresztowany to widzenia udziela prokurator albo sąd zależy do czyjej dyspozycji jest aresztowany. W przypadku kiedy ukończyłaś 15 lat możesz sama pójść na widzenie jeśli nie masz skończonych lat 15 na widzenie możesz wejść tylko z osobą pełnoletnią. Trudno jest uzyskać widzenie do osoby aresztowanej bo zgody w większości są udzielane tylko najbliższej rodzinie.

W większości ale nie zawsze, nie ma tu uregulowań prawnych, zlezy od organu wydającego widzenie, jak napisała barbie, jest to prokuratura, bądź sąd. Najpierw więc dowiedz się na jakim etapie jest sprawa, potem ubiegaj się o widzenie, przedstawiając swoją sytuację.

oki dzieki:) nie no 15 lat to juz dawno bylo;) a jak pisze sie taki wniosek o widzenie sa moze jakies wzory??

Wzoru jako takiego nie trzeba. Wiadom musi być Twoje imię nazwisko, adres, miejscowość i data, oznaczenie organu, sygnatura akt, treść i oczywiście podpis. Możesz napisać np że jesteś dla aresztowanego bliską osobą itd ale nie nastawiaj się że dostaniesz widzenie. Prokurator/sąd może ale nie musi udzielić Ci zgody dlatego lepiej się nie nastawiać żeby później się nie rozczarować...

Witam!!! No właśnie jak to jest z tymi widzeniami? Mój brat został tymczasowo aresztowany miesiąc temu, już się można starać o widzenia a tu co do czego przychodzi prokurator kategorycznie mówi, że nie ma szans , możemy zapomnieć! Adwokat każe nam się starać a tu nic z tego . Jest taka możliwość , że nawet najbliżsi przez ten okres 3 miesięcy mogą go nie zobaczyć? Oni jako tymczasowo aresztowani nie mają takiego prawa, jedynie z adwokatem? Byłabym wdzięczna jakby ktoś znający "temat " udzielił mi jakiś konkretnych odpowiedzi! Z góry dzięki i pozdrowionka!

goscha1980 może tak niestety być, że nie dostaniecie widzenia. Nawet dłużej niż przez 3 miesiące...Poczytaj wcześniejsze posty, przewijały się dziewczyny naprawdę w różnych sytuacjach. Niektóre w ogóle nie dostawały, a niektóre bez problemu, więc nie trać nadziei :ok: Próbujcie :ok:

Dzięki serdeczne! Nie dopuszczamy opcji, że to może trwać dłużej niż 3 miesiące! Żyjemy nadzieją, że we wrześniu już wróci do nas. Oczywiście nie poddamy się tak łatwo i będziemy dalej próbować!!!

Oby Wam się udało :) Na luźniejszą dyskusję zapraszam na wolny, gdybyś była zainteresowana.

Prokurator może nie dać widzenia nawet najbliższej rodzinie. W temacie wolnym pytałaś o formę widzenia jakie ma być. To nie Ty decydujesz o tym tylko prokurator prowadzący śledztwo a w przypadku kiedy pójdzie na urlop to przekazuje wszystkie wskazówki swojemu zastępcy i może zastrzec żeby ten również nie dawał zgody na widzenie

Dzięki serdeczne Barbie za odpowiedź! Sorry Moniak, nie napisze już więcej post pod postem :) ! pozdrawiam

witam moj narzeczony jest tymczasowo aresztowany i 2 tygodnie temu wyslalam prosbe do prokuratora o widzenie nie moglam zrobic tego osobiscie bo nie mieszkam w kraju zadzwonilam tam dzisiaj i dostalam negatywna odpowiedz chcialam sie zapytac czy moge odwolac sie jakos od tej decyzji bo bede w polsce pod koniec miesiaca i bardzo chcialam sie z nim widziec piszemy do siebie listy na szczescie one dochodza :) moge isc do prokuratora jak bede w polsce i jeszcze raz poprosic o widzenie?? prosze piszcie z gory dziekuje za pomoc!!

Witam wszystkich i prosze o pomoc moj przyjaciel został zatrzymany w niedziele(10.08)dzwonili do mnie wieczorem,że rano go wypuszczą,niewyszedł.niewim za co został zatrzymany (mial zawiasy)gdzie go przewiezli,gdzie moge uzyskac informacje na jego temat czy mam szanse na widzenie,moze napisze list(tylko niewiem gdzie go wysłac)?dodam ze on niewpisze mnie na liste odwiedzwjacych bo nie zna mojego nazwiska po mezu.bardzo prosze o szybka odpowiedz z gory dziekuje

Witam. Mam pytanie, jak wyglada takie widzenie od strony nadzoru? Chcialabym sie widziec z osoba tymczasowo aresztowana. Czy jest jakas szansa, ze bede mogla rozmawiac z nim o toczacej sie sprawie (nie chodzi mi o fakty, tylko raczej odczucia tej osoby, jego stan psychiczny, itd. ) Jestem osoba nie zwiazana z osadzonym. Zajmowalam sie kiedys jego rodzina jako pedagog. Natomiast nie wiem, czy bede miala w ogole szanse porozmawiac z nim o tej stronie emocjonalnej, czy w areszcie rozmowy na temat sprawy sa calkowicie zabronione? No i czy jezeli nie bedzie przy mnie straznika, to oni nagrywaja w jakis sposob te rozmowy?
Dziekuje i pozdrawiam.

Nie wiem czy będzie wogóle taka możliwość że dostaniesz widzenie. Widzenia dostaje najbliższa rodzina aresztowanego chociaż chodzą również ich dziewczyny. Zależy wszystko od prokuratora/sędziego czy wyrazi zgodę na widzenie. No i jeszcze zależy w jakiej formie jest... Jeżeli dostaniesz przez pleksę to będą rozmowy kontrolowane. To jest taka szyba i rozmawiasz przez słuchawkę. A jeśli dostaniesz przy stoliku to nikt nie będzie sprawdzał o czym rozmawiacie. Prawidłowo na temat sprawy nie powinno się rozmawiać ale i tak nikt nie będzie słuchał o czym mówicie. Jeżeli chcesz rozmawiać o odczuciach tej osoby to możesz to robić bez problemu

widzenia

widzenia są wazne dla tych którzy siedza w areszcie-wiem cos o tym. w teorii dostaje je osoba najblizsza czyli zameldowana pod tym samym adresem ale jest duza dowolnosc niestety nie mozna sie odwolac a pisanie skarg malo daje

o widzenie

mam takie pytanie mój chłopak został zatrzymany 5dni temu i dostał sankcje chcała bym sie z nim zobaczyc moge sie terez starać o widzenie musze długo czekac? mamy 9miesięczną córeczke on jest jedynym zywicielem rodziny nie wiem co mam robic i co moge zrobic moze ktos mi powiedziec jak mam sie odnaleść w tej sytuacji na co musze sie przygotowac i wogóle?

i jeszcze takie pytanie kiedy on moze mi wysłać talon na ubrania długo musze czekać

Ostatnią edycję dokonał moderator:
czy jest taka możliwość wyjścia wcześniej? to wszysto jest z pommówienia przed św sie zobaczymy?

Mixal0 tak jak Barbie napisała dwa tyg od aresztowania!!ja w sobote własnie byłam na pierwszym widzeniu:)
A ja mam pytanko jak to jest z widzeniami stałymi???
pozdrawiam:)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót