Widzenia tymczasowo aresztowanego

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Areszt tymczasowy stosuje się m.in. dlatego aby podejrzany (czy oskarżony) nie kontaktował się z osobami na wolności, więc może być i tak, że widzenia nikt z rodziny nie dostanie. Oceniają to organy do dyspozycji których dany osadzony pozostaje.

Nie wiem mam dość zadzwoniłam do prokuratora ,bo chciałam się dowiedzieć czy rozpatrzył moją proźbę o widzenie.Odpowiedział,że jeszcze nie bo 16. 11. będą ostatnie czynności i zamyka śledztwo.Mam zadzwonić 17.11.09 ale być może wniosek mój wniosek będzie bez przedmiotowy.
I teraz nie wiem czy dlatego bo po zamknięciu śledztwa wpłynie akt oskarżenia do sądu i mąż nie będzie już do dyspozycji prokuratora?
Czy dlatego ,że sankcja kończy się 03 12 .09 i być może uchylą mu areszt?

Isia ja parę dni przed zakończeniem śledztwa też nie dostałam widzenia :/ jak wpłynie akt oskarżenia do sądu wtedy do sądu zwracaj się o prośbę na widzenie. A to czy mu uchylą areszt to nie wiem :/ mojemu przedłużyli po mimo, że śledztwo zakończone i czekamy na termin rozprawy :/ myśle, że to nie ma nic wspólnego z tym, że chcesz iść na widzenie.

ja od prokurator miałam co 2 tyg bez problemu ale jak odała juz akta do sądu nie dostałam widzenia i nie dostanę zobacze go dopiero na sprawie..a termin sprawy był już znany po kilku dniach jak akta wpłynęły mamy na 28 stycznia dostałam juz wezwanie na sprawe jako świadek....:what: a areszt kończy mu się 11 grudnia ale pewnie mu przedłuży chyba że na prawdę adwokat coś zdziała...

Rossemi u mnie było podobnie i on zostanie poinformowany o przedłużeniu sankcji, na rozprawie adwokat powinien wnieść o zniesienie aresztu,a sąd podejmie decyzję co dalej ,
co do widzeń to sprubój napisać prośbę do sądu i uzasadnij że prokurator dawał ci widzenia mimo trwającego śledctwa,Bo fakt dla sądu jest taki że jestes świadkiem,ja miałam podobną sytuaję i złozyłam taka prośbę i dostawałam widzenia jest to zawsze jakaś szansa na wcześniejsze widzenie,Spróbuj....

nemeziss nie wiem jak to jest rozmawiałam z sędzina jak pojechałam po widzenie już do sądu i parę dni wcześniej wpłynęły akta powiedział że nie zobaczę go aż do sprawy ja jej mówiła że ja nic nie wiem o tym że jestem świadkiem że miałam normalnie widzenia co 2 tyg ale gdzie tam nie zobaczę go i tyle!!! powiedział mi jeszcze że to ona zastosowała areszt mojemu mężowi że już ma areszt przedłużony do sprawy normalnie takie rzeczy mówiła ze płakałam przy niej a ona się dosłownie śmiała!!! Myślałam że jak sprawa będzie w sądzie to będzie już z górki:( a jest gorzej...czekam na tel od adwokat mojemu areszt się kończy 11 grudnia... sprawa od tyg jest w sądzie a ja mam już wezwanie na sprawę jako świadek na 28 stycznia..muszę to znieś wytrwac jakoś... nie rozumiem tylko czemu dzieciom dała plekse:(
nie liczę że sędzia uchyli areszt ale może zażalenie coś pomoże .. kwalifikuje do art. 259 § 1 ale tutaj nie wzięli dosłownie nic pod uwagę:(

Ostatnia edycja:
Ale dzieci nie mają widzeń przez plekse a kto z dziećmi ma wejśc ty jako rodzic bo nie rozumiem...bo dziwnie brzmi zgoda dla dzieci jest a dla rodzica zony nie....

Pytam bo jestem z szokowana taka sytuacją...

powiedziała proszę podać dane osoby dorosłej która wejdzie z dziećmi na widzenie i zgodziła się żeby to była moja siostra ale nie pojedzie bo gdzie przez plekse!!

rossemi dla mnie też to dziwna sprawa:rolleyes: mama mojego łobuza też jest świadkiem ale mimo tego sąd się zgodził tyle, że no akta wtedy dopiero co do sądu przyszły i jeszcze nie znali sprawy :rolleyes:mam nadzieję, że teraz też się zgodzi :/ ale jedyne co dobre to znasz już termin sprawy u mnie to ani widu ani słychu o sprawie :/ ale sędzię to macie "okropną" (nie chcę używać nie cenzuralnych słów) co do zażalenia to próbujcie, tylko jak to u Was jest, rejonowy się tą sprawą zajmuje?? i czy rejonowy jest jakoś połączony z okręgowym?? bo zażalenie się rozpatruje w okręgowym, więc ta co zastosowała areszt raczej nie będzie miała tam dojścia żeby coś namieszać bo szczerze tak teraz robią :/

Wiesz Rossemi napisz pismo do kierownika wydziału...Bo z tego co się orientuje nie ma czegoś takiego jak widzenia dzieci przez plekse by najmniej nie spotkałam się z tym aby którykolwiek AŚ to stosował...

nemeziss napisał:
nie spotkałam się z tym aby którykolwiek AŚ to stosował...

Areszty nie są od interpretowania zgód na widzenie wydanych przez organ dysponujący. One są od ich realizowania.
Sugerujesz, że w AŚ udzielane są widzenia w sposób inny niż określił to organ dysponujący?

forg napisał:
Areszty nie są od interpretowania zgód na widzenie wydanych przez organ dysponujący. One są od ich realizowania.
Sugerujesz, że w AŚ udzielane są widzenia w sposób inny niż określił to organ dysponujący?

Nie nie sugeruje,po prostu nie spotkałam się z tym aby widzenie z dziećmi odbywało się przez plekse ... Ponieważ z tego co wiem to nie preferuje się w AŚ takich widzeń - zasada widzeń w AŚ jest jasno określona w przypadku dzieci - widzenia wychowawcze odbywają się w sposób umożliwiający kontakt z osadzonym...

Dlatego dziwi mnie taka decyzja Sądu.

nemeziss napisał:
zasada widzeń w AŚ jest jasno określona w przypadku dzieci - widzenia wychowawcze odbywają się w sposób umożliwiający kontakt z osadzonym...

Dlatego dziwi mnie taka decyzja Sądu.

Mam pytanie - piszesz ogólnie o wszystkich AŚ czy o jakimś konkretnym, który ma gdzieś przepisy i postanowienia organów dysponujących (oczywiście postanowienia pozostające w zgodzie z prawem)??

Nadal sugerujesz, że to areszty stanowią prawo i to areszty ustalają w jaki sposób odbywa się widzenie osoby tymczasowo aresztowanej.
W przypadku osoby tymczasowo aresztowanej nawet bezpośredni kontakt z niemowlęciem może naruszyć dobro prowadzonego postępowania. I to ryzyko winien ocenić organ dysponujący.

Frog - Zgadzam się z tym co piszesz, Nie wiem jak jest w innych AŚ ale tu gdzie ja chodziłam na widzenia nie realizowali widzeń wychowawczych przez plekse,wiem o tym bo byłam świadkiem rozmowy z funkcjonariuszem który jasno określał zasady widzeń nawet jeżeli by była zgoda i ktoś przyszedł by na takie widzenie wychowawcze przez plekse nie zostanie ono zrealizowane nie wiem do końca z czego to wynikało bo to była rozmowa w biurze przepustek...

Agnes198918 czyli z tego wynika ,że prokurator nie chce dalej mi dać widzenia? Tak myślałam:mad:
To z sądu raczej też nie dostanę to pewne:confused:

Mąż ma sprawe w sądzie rejonowym w wydziale grodzkim nie wiem kto tam jest nad Pania sędzia ale wole chyba z nia nie zaczynać..wiecie dziewczyny rozmowa z panią sędzią była starszna nie chce tu pisac o tym bo tego nawet nie da sie opisać!! ja jak wróciłam do domu to robiłam tylko jedno wymiotowałam z nerwów...ona dosłownie na mnie krzyczała i wmawiała mi że mój mąz jest złym człowiekiem!!! Chciała bym teraz tylko żeby dzieci zobaczyły tatę napisałam pismo zobaczymy w czwartek jaką dostanę odpowiedź..Pamietam jak pani prokurator powoedziała mi ze ona wydaje zgody na widzenie ale dopiero po 2 tyg od aresztowania i raz w miesiacu ale dla mnie zrobi wyjatek i da po tyg i co 2 tyg...dostawałam zgode bez problemu..i nie byłam świadkiem a nawet jak byłam jej nie przeszkadzało pewnie stwierdziła że nie zaszkodze śledztwu i wyrażała zgodę..

Widzisz rossemi ja w ogóle nie dostałam widzenia od prokuratora i już raczej nie dostanę.Bo nawet jeśli 16.11 zakończy czynności czyli zamknie śledztwo.To akt oskarżenia skieruje do sądu.Więc właściwie nie rozumiem po co kazał mi zadzwonić 17 11?
Dał mi nadzieję tydzień temu i tym żyłam:(

Isia2005 a dlaczego miała bys nie dostać??? nie biez pod uwage mojej sytuacji na prawdę... jeżeli nie jesteś świadkiem to pewnie sąd udzieli Ci zgody....:)

Myślę tak bo jeśli teraz mam pod górkę to w sądzie jeszcze trudniej.
I w ogóle to już nic nie wiem.

a ja wczesniej miałam z górki a teraz mam pod górkę:) Nie potrafię Ci odpowiedźiec na Twoje pytanie mi każdy mówił uchyla mu areszt zobaczysz itd..a co się okazało aresztu nikt nie uchylił i do tego nie mam widzeń... wszystko zależy na prawde od kaprysu sędziego..najlepiej po prostu nie nastwawiać się to będzie Ci potem łatwiej w razie odmowy...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót