Widzenia tymczasowo aresztowanego

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
wiolka, jezeli chodzi o widzenia u mojego to mozna na sale wziasc ze soba AŻ: chusteczki higieniczne, zdjecie(niepodpisane),pieniadze, dowód oraz kluczyk od szafki. Tak to paski karzą nawet zdjemować.

Wiolka17 napisał:
hej wam:D
17 lutego mam widzenie z moim D.Jak myślicie można mu coś wtedy dać?to będzie nasze pierwsze widzenie dlatego pytam.

Można mówić o tym bez końca, że co AŚ to obyczaj w jednym pozwolą podać wiele w innym nic. Jeśli znajdziesz kogoś kto chodził na widzenia do danego AŚ który Cię interesuje to zapytaj:D

hej. moj chlopak i jego 3 kolegow w piatek zostali zatrzymani pod zarzutem kradziezy. przyznali sie do winy. ale mojego chlopaka po 72godzinach (wczoraj) wywiezli do Czerwonego Boru (do wiezienia) i ma tam siedziec do rozprawy. czy jest mozliwosc wplacenia na niego kaucji i wtedy wyjdzie?? prosze pomozcie.

Z tego co mi wiadomo to nie jest to takie proste. Mój znajomy ma TA od maja i dopiero teraz bedzie rozprawa na temat poreczenie majtkowego. Konkretnie jutro. Więc to trzeba pogadac z prokuratorem ktory prowadzi jego sprawe, żeby powiedział czy da radę zamienić środek zapobiegawczy na poręczenie majątkowe.

Z tego co wiem to środek zapobiegawczy w postaci aresztu w fazie postępowania przygotowawczego może zmienić prokurator. Jak sprawa trafi do sądu to sąd.
Ale tak jak pisze Julia, to nie takie proste, po coś go wsadzili, nawet jeśli uważasz że niesprawiedliwie. Trudno jest coś zmienić, gdyż Ty sama nie jesteś stroną w postępowaniu, tak jak jego rodzina. Na decyzję o aresztowaniu przysługuje zażalenie, ale z doświadczenia wiem, że to nie takie proste. Pozostaje zebrać dużo siły i się wspierać, no i czerpać wnioski na przyszłość.

tak zatrzymali go. i okazalo sie ze bedzie sadzony za 2 rozboje z kradzieza. niestety ja nie jestm pelnoletnia i nie moge duzo zdzialac. a na rodzine P nie za bardzo moge liczyc bo oni caly czs pija... ;/ a jak wysla do niego list poczta polksa to dojdzie?? dostane odpwiedz?? czy P bedzie mogl mi normalnie odpisac listem na moj list?

tak bedzie moglnormalnei ci odpisac tylko musisz sie uzbroic w cierpliwosc do AŚ listy i z AŚ dlugo ida. Napisz, jak mozesz to zanies list do prokuratury od razu to szybciej dojdzie do niego. Włóż do koperty jakies znaczki papier koperty tylko nei zapomnij napisac ze wlozylas to. I czekaj na odpowiedz.

Dziewczyny potrzebuje pomocy dziś byłam w prokuraturze i odrazu miła Pani w drzwiach mi powiedziala ze nie dostane widzenie bo moj T zakrótko siedzi to ile On tam musi siedziec?
A wspomne ze minoł juz ponad tydzien jak tam jest. A i czy wogóle to z Prokuratorem bede mogłą sie sotkac czy zawsze bedzie mnie odsyłała recepcjonistka z kwitkiem.

magdalen232 radzę odczekać jeszcze tydzień (2 tyg od zatrzymania) i wtedy z prośbą udać się jeszcze raz:ok:

Spróbuj za tydzień, może wtedy się uda :) Trzeba chodzić i prosić na początku. Nie ma w kodeksie chyba wzmianki ile trzeba siedzieć w AŚ żeby dostać widzenie. Zależy od dobrej woli prokuratora.

Fakt, nie ma nigdzie mowy o tym, po jakim czasie można dostać pierwsze widzenie i nie wiedzieć czemu, ale rzeczywiście często praktykuje się te 2 tygodnie od momentu osadzenia w AŚ... Jednak musisz Magdalen liczyć się też z tym, że równie dobrze zgody możesz nie dostać nawet przez cały okres trwania sankcji:(

Ostatnia edycja:
Dokładnie tak jak mówi Akte - widzenie dla TA to nie sprawa przysługująca, a trzeba się "nachodzić", organ wyraża zgodę na widzenie po rozpatrzeniu całokształtu sprawy, przepisy nie podają bliższych kryteriów, według których ma być podejmowana ta decyzja (utrudnianie śledztwa, mataczenie, podżeganie) W 2010 roku wejdzie przepis mówiący o :prawie do co najmniej jednego widzenia w miesiącu z osobą należącą do kręgu osób najbliższych i inne ale to nie czas, żeby nie podnosić wrzawy:D

magdalen232
mojego zatrzymano 22 lipca 2009 a pierwsze widzenie miałam dopiero koniec września. Przez cały ten czas prokurator nie chciał nikomu dać widzenia. Miało być pierwszym i ostatnim... ale udało się i mamy jedno w miesiącu.

Dziekuje za odpowiedzi ja jestem zabardzo uparta osoba i bede jezdziła do tej prokuratury co drugi dzien wiec moze wkoncu sie zgodzi. Mam taka nadzieje. Tylko nie wiem własnie jak mam dotzrec do tej prokurator bo dzis zowu Pani recepcjonistka powiedziala mi zebym sobie poszłą bo napewno widzenia nie dostane. Czy do jasne cholery to Ona o tym decyduje bo już nie wiem. Czy wkoncu porozmawia ze mna bardziej konkretna osoba.

Napisz wniosek. Za pierwszym razem kiedy pojawiłam się osobiście prokurator nawet nie chciał ze mną rozmawiać. Po oddaniu wniosku w ręce jakiejś Pani po 2 minutach dostałam odmowę. Pojechałam do domu załamana. A po tygodniu przyszło zezwolenie na widzenie. Pleksa ale zawsze to coś :)

Oczywiście !! Ja tak zrobiłam a zarzekał się że widzenia nie dostanę. Napisałam wniosek, że byłam przy obu zatrzymaniach, paczki oraz środki płatnicze mój chłopak otrzymuje ode mnie, muszę się z nim porozumieć w sprawie mieszkania oraz rachunków, oczywiście trzeba podkreślić iż łączy was bardzo silna więź itd. Podałam się jako konkubina bo tak mi ktoś doradził. Jestem jedyną odwiedzającą a prokurator nie chce dać widzeń nawet jego bratu :-/. Nie mam pojęcia dlaczego.

No to mam nadzieje ze sie uda. a jak jest z paczkami dla przebywajacych w AŚ czy musze dostac jakis talon zebym mogła mu wysłać paczke czy poprostu moge ja wysłać?

Zależy chyba od AŚ. W AŚ w Lublinie można bez talonu wysłać jedną paczkę żywnościową na 3 miesiące do 5kg. W paczce nie mogą znajdować się płyny, art. spoż. w szkle czy metalu, masło, ser. Wszystko musi być oryginalnie zapakowane. Na chemiczną i odzieżową potrzebny jest talon, który otrzymuje się drogą pocztową bądź na widzeniu od tymczasowo aresztowanego.
Najlepiej zadzwonić do jednostki i zapytać.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót