Widzenia tymczasowo aresztowanego

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Jeżeli masz zgodę na widzenie od organu dysponującego to dyrektora prosisz o przedłużenie widzenia (a widzenie może być przedłużone nawet o 60 minut)
Jeżeli zgodę na widzenie masz Ty i np. ktoś jeszcze to wtedy można prosić dyrektora o udzielenie dwóch widzeń w ciągu jednego dnia, bo tak to TA może mieć tylko jedno widzenie w ciągu dnia.
Sąd możesz poprosić o dodatkowe widzenie, ale to bardziej na zasadzie, że np. sąd przyznaje Ci 2 widzenia w miesiącu, a na Twoją prośbę zgodzi się na trzecie, ale to nie w tym samym dniu tylko jakoś później.

Pierwszy przepis prawny wklejony przez Barbie pochodzi z Regulaminu TA:
http://forumprawne.org/wieziennictwo/611-widzenia-tymczasowo-aresztowanego-159.html#post447644

Ostatnia edycja:
Np. w nagrodę może być przedłużone widzenie ale wtedy osadzony musi się wykazać.

isa23 napisał:
a jak mozna przedluzyc widzenie z tymczasowo aresztowanym??
Isa, proszę Cię:) Przecież o to samo pytała Flohum wczoraj i dokładnie nad Tobą wkleiłam link z przepisem, który mówi o tym, że poza nagrodą, o której wspomniała Sylwia można napisać prośbę o dłuższe widzenie.
I jeszcze nawet napisałam do kogo się ją kieruje...

)witam.w areszcie tymczasowym mam 2 braci( sa tam juz 2 miesiac) a jak narazie mialam jedno widzenie:(. czy moze mi ktos powiedziec do ilu widzen mam prawo w ciagu miesiaca? dodam ze jestem ich jedyna najblizsza rodzina na miejscu i swiatkiem w ich sprawie. serdecznie dziekuje za kazda pomoc:)

Justa co do ilości widzeń to w większości są to dwa widzenia w miesiącu.
Istnieje też możliwość,że organ wydający widzenia-może Tobie odmówić widzenia dlatego,że jesteś świadkiem w sprawie.

maxika napisał:
Justa co do ilości widzeń to w większości są to dwa widzenia w miesiącu.

Od 8 czerwca mowa jest o przynajmniej jednym widzeniu w miesiącu. Ale jeśli grozi to dobru prowadzonego postępowania to widzeń nie będzie.

Ostatnia edycja:
Czyli właściwie bez zmian, zawsze można uzasadnić dobrem postępowania :/

Witajcie dziewczęta... Ja namolnie będę pytała... Czy to prawda, że zmienia się coś w ilości widzeń TA? Byłam dziś na widzeniu, i mąż poinformował mnie, że jest taka informacja, ale prosil o sprawdzenie. Czy ktoś coś wie?

flohum napisał:
Ja namolnie będę pytała...

Jeśli nadal będziesz namolnie pytała pomimo tego, że dwa wpisy nad Twoim jest odpowiedź to zadziałamy inaczej - by jednak skończyć z namolnością.

Witam , mam pytanie odnośnie widzeń w areszcie śledczym , otóż , czy dziecko niepełnoletnie może przebywać samo z osoba aresztowana tymczasowo ? oczywiscie zostanie dowiezione z osobą pełnoletnia która nie może miec widzeń (jest świadkiem).. słyszałam że jest jakas nowa ustawa o tym ze dziecko niepełnoletnie moze byc samo z osoba aresztowaną a opiekunem jest wtedy osoba siedząca przy stoliku.
Proszę o odpowiedź.

precelek18 napisał:
słyszałam że jest jakas nowa ustawa o tym ze dziecko niepełnoletnie moze byc samo z osoba aresztowaną a opiekunem jest wtedy osoba siedząca przy stoliku.

Opiekunem jest wtedy funkcjonariusz lub pracownik SW.
Proszę sobie uruchomić stronę Sejm Rzeczypospolitej Polskiej i wyszukać tekst jednolity Kodeksu karnego wykonawczego - to jest ta ustawa, którą całkiem niedawno, po raz kolejny, zmieniono.

A o co pytasz??
Skoro dziecko dostanie widzenie to ktoś je przyprowadza razem z zezwoleniem na widzenie (i dokumentem stwierdzającym tożsamość) to jednostki penitencjarnej (AŚ/ZK) i zgłasza dziecko na widzenie. I to wszystko. Dalej działa SW.

aha aha , myślałam że trzeba jakoś inaczej pisać prośbę o widzenie , uwzględniając osobe która doprowadzi nieletniego do aresztu.

A ja pozwolę sobie Forg wkleić nowe przepisy, bo coś czuję, że jak zwykle nikt nie będzie korzystał z podanego już nieraz źródła tylko zaraz zacznie się pojawiać sto podobnych pytań.

Zmiany dotyczące widzeń z osobą tymczasowo aresztowaną, które weszły w życie 8.06.2010

Przepis prawny:
w art. 217 kodeksu karnego wykonawczego po § 1 dodaje się § 1a-1f w brzmieniu:

§ 1a. Tymczasowo aresztowany, z zastrzeżeniem § 1b, ma prawo do co najmniej jednego widzenia w miesiącu z osobą należącą do kręgu osób najbliższych.

§ 1b. Odmowa wyrażenia zgody na widzenie, o którym mowa w § 1a, może nastąpić wyłącznie wtedy, gdy zachodzi uzasadniona obawa, że widzenie zostanie wykorzystane:
1) w celu bezprawnego utrudnienia postępowania karnego,
2) do popełnienia przestępstwa, w szczególności podżegania do przestępstwa.

§ 1c. Na zarządzenie o odmowie wyrażenia zgody na widzenie tymczasowo aresztowanego z osobą najbliższą, tymczasowo aresztowanemu oraz ubiegającej się o widzenie osobie dla niego najbliższej przysługuje zażalenie do sądu, do którego dyspozycji pozostaje tymczasowo aresztowany. Zażalenie na zarządzenie prokuratora rozpoznaje prokurator nadrzędny.

§ 1d. W razie utrzymania w mocy zaskarżonego zarządzenia o odmowie wyrażenia zgody na widzenie, wniesienie zażalenia na zarządzenie o odmowie wyrażenia zgody na widzenie tymczasowo aresztowanego z tą samą osobą, wydane w ciągu trzech miesięcy od wydania utrzymanego w mocy zarządzenia, jest niedopuszczalne.

§ 1e. Małoletni może uzyskać zgodę na widzenie z tymczasowo aresztowanym na wniosek przedstawiciela ustawowego.

§ 1f. Małoletni do lat 15 korzysta z widzenia z tymczasowo aresztowanym pod opieką pozostającego na wolności przedstawiciela ustawowego lub pełnoletniej osoby najbliższej,
a w razie gdy uprawniony do opieki nad małoletnim podczas widzenia nie uzyskał zgody na widzenie, nie chce lub nie może z niego skorzystać - pod opieką funkcjonariusza lub pracownika aresztu śledczego wyznaczonego przez dyrektora aresztu śledczego.

Mój chłopak w piątek został wywieziony na śledczak.Jesteśmy w konkubinacie i nie wiem czy przez prokuraturę będę traktowana jak członek rodziny.To jest jedna sprawa a druga to taka że nie wiem na jaki czas dostanę pozwolenie na widzenie i jak długo to widzenie będzie mogło trwać

asia1980.10.26 napisał:
Mój chłopak w piątek został wywieziony na śledczak.Jesteśmy w konkubinacie i nie wiem czy przez prokuraturę będę traktowana jak członek rodziny.

My tego też nie wiemy.

asia1980.10.26 napisał:
To jest jedna sprawa a druga to taka że nie wiem na jaki czas dostanę pozwolenie na widzenie i jak długo to widzenie będzie mogło trwać

Na jaki czas? Widzenie trwa 60 minut. A "zgoda na widzenie" też powinna mieć określony termin ważności. Proszę zapoznać się z tym tematem i pozostałymi.

Witam.
Proszę o poradę. Mój mąż przebywa w areszcie śledczym, za dwa tygodnie ma pierwszą rozprawę, a jego adwokat wypowiedział prowadzenie sprawy. Teraz został bez adwokata, więc chcemy wziąśc z urzędu. W tej sytuacji z wnioskiem musi wystąpic mąż, czy ja mogę to załatwic.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót