Widzenia tymczasowo aresztowanego

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
jestem zupełnie zielona, nie wiem na czym nawet to polega, wysłanie tej prośby o widzenie do prokuratora jakby ktoś miał link do takiego tematu, właśnie w jaki sposób napisać taka prośbę i do kogo ją adresować, albo udzielenie odpowiedzi... :-(

przepraszam, jest 213 stron, dziękuje za pomoc.. myślałam ze może jest jakiś oddzielny temat z informacjami co ma zawierać taka prośba, jestem tu od wczoraj i jeszcze ze wszystkim się nie zapoznałam.. w takim razie będę szukać.

Piszesz normalne podanie.W lewym rogu swoje dane,w prawym dane prokuratury.A w podaniu prośba o widzenie z tymczasowo aresztowanym.... Jak znasz to napisz też numer sprawy i oczywiście kim jesteś dla aresztowanego.Niżej podpis i tyle.Podanie wysyłasz na adres prokuratury albo odnosisz osobiście.

albo idziesz poprostu do prokuratury, prosisz o prośbe o widzenie.Spytaja z kim, i kim jestes. Wypisujesz taką kartke , dajesz prokuratorowi,on przy Tobie podpisuej zgode bądź nie. Jesli tak to panie w sekretariacie wypisują Ci pozwolenie.
A jeśli jego sprawa poszła już do sądu,no to wszystko załatwiasz w sądzie

Witam wszystkich!
Mam pytanko...moj narzeczony(konkubent) zostal zatrzymany i przewieziony do aresztu sledczego w czwartek.prokurator zadecydowal 3-miesiace aresztu do sprawy.Mamy razem dziecko i zyjemy ze soba juz od 8 lat.Kiedy moge sie starac o widzenie do niego,bo slyszalam,ze dopiero po miesiacu od zatrzymania..?Czy to prawda?czy mozna to jakos przyspieszyc?Bardzo prosze o pomoc

melodii napisał:
Kiedy moge sie starac o widzenie do niego,bo slyszalam,ze dopiero po miesiacu od zatrzymania..?Czy to prawda?czy mozna to jakos przyspieszyc?Bardzo prosze o pomoc
Nie ma określonego minimum czasu, który musi upłynąć od zatrzymania, żeby starać się o widzenie z TA, ale często się zdarza, że tak kłamią z mówieniem, że miesiąc... Inna rzecz, że często tak robią, o ile w ogóle wyrażają zgodę na widzenie, ale w myśl prawa o widzenie możesz starać się już teraz.

Acha to w takim razie bardzo dziekuje za podpowiedz,bo gdy dzis bylam w prokuraturze i podalam sygnature akt to te babeczki zaczely cos szeptac a nastepnie mi oznajmily,ze mam przyjsc za miesiac...:mad:Wiec jutro tam pojade jeszcze raz zeby mi ustalili termin widzenia

melodii napisał:
...zeby mi ustalili termin widzenia
Ale pamiętaj, że trzeba się liczyć z tym, że zgodę na widzenie nie zawsze się otrzymuje i może to ich "za miesiąc" oznacza, że czekają na rozwinięcie się sytuacji tymczasowo aresztowanego, od której to między innymi zgoda na widzenie zależy.
Czyli reasumując - starać się o widzenie możesz już teraz, ale dostać je - niekoniecznie.

Tak oczywiscie rozumiem tylko,ze oni wprowadzili mnie w blad,bo powiedzieli,ze dopiero za miesiac to ja sie moge o nie starac i wtedy prokurator postanowi czy je dostane czy nie a jesli bedzie pozytywnie rozpatrzone to ustali dopiero jego termin.Naprawde dziekuje,bo pierwszy raz jestem w takiej sytuagubiona w tej sytuacji i nie wiem co robic...:roll:

mam pytanie moj facet zostal zatrzymany tymczasowo w zakladzie w lowiczu staram sie o widzenie z nim. czy jest mozliwosc ze prokurator da zgode na widzenie mimo ze nie jestesmy po slubie?? i chcialam sie dowiedziec czy jest mozliwosc jakiegos kontaktu z nim telefonicznie??nie wiem przez jakiegos wychowawce czy cos takiego??

masz sznase dostac widzenie od prokuratora to ,ze jestescie bez slubu nie ma znaczenia a kontaktu z Nim telefonicznego zadnego nie masz chyba, ze tylko listy

anulkaq napisał:
masz sznase dostac widzenie od prokuratora to ,ze jestescie bez slubu nie ma znaczenia

Pierwsza cześć się zgadza - ma szansę. A to, że jest prawnie osobą OBCĄ ma dość duże znaczenie. I może być nawet odmową udzielenia widzenia. Może, nie musi.

Żona także może nie dostać widzenia. Chociaż w świetle prawa nie jest osobą obcą. To czy ktoś dostaje widzenie, czy też i nie, nie decyduje osoba starająca się o widzenie przecież.

Mój mąż został aresztowany miesiąc temu i miałam już dwa widzenia :) Dziś otrzymałam wezwanie na przesłuchanie jako świadek. Oczywiście skorzystam z przysługującego mi prawa i odmówię zeznań. Czy w związku z tym, że zostałam świadkiem w sprawie prokurator może odmówić mi widzeń?

Chyba raczej nie powinien tym bardziej że już Ci dał widzenia a wiedział że będziesz świadkiem.Więc teraz nie będzie to chyba żadną przeszkodą,a mścić sie przecież nie może.

Według mnie może mieć problemy z uzyskaniem widzenia w tej chwili,gdyż występuje w roli świadka.Ja właśnie dlatego nie dostawałam pozwolenia na widzenie ,aż do pierwszej rozprawy gdy zeznawałam.Piszę tylko co wiem z własnego doświadczenia .

Znam pewniem przypadek gdzie dziewczyna była w roli świadka a zgody dostawała za kazdym razem od prokuratora a gdzy sprawy poszły do sądu to widzeń nie dostawała. Dokładnie po rozprawie dostała widzenie

Dzięki za odpowiedzi, mam nadzieje że prokurator okaże się ludzki i nie będzie mi utrudniał widzeń, ale to dopiero w poniedziałek będę wiedziała.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót