Widzenia z dzieckiem

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: Widzenia skazanego

To ja nie mam szans na widzenie z malym:-( bo to nie jego i slubu nie mamy:-(

RE: Widzenia skazanego

no naprawde....ja tak to załatwialam bo maly ma moje nazwisko mimo ze jestesmy małzenstwem....:)

kazde dziecko ma szansne poprostu wpisuje sie je na listę odwiedzajacych....;)
po prostu trzeba złozyc wniosek ...znaczy się skazany składa i uzasadnia ....

nie poprostu piszecie ze dziecko jest z twojego poprzedniego zwiazku ...ale teraz je wy razem wychowujecie..itp

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nemezis, ale Ty mówisz o stałym dodatkowym widzeniu z dzieckiem? Jakie przysługuje skazanemu sprawującemu stałą pieczę na dzieckiem do 15 r.ż.? Czy dodatkowym zwanym ulgą?

ja na normalne widzenia wchodze normalnie z moim malcem.. chociaz nie ma nazwiska P. i dziwi mnie to co piszecie ;p

NIe mamy dodatkowego widzenia... nawet sie chyba o to nie staral :P ale Twoj Lobuz niech napisze prosbe do dyra ! ;)

Mysle, ze warto napisac... nigdy nie wiesz co ci odp na to ^^ hmm no nie wiem niech napisze, ze jest bardzo zzyty z dzieckiem, i nie chce stracic bezposredniego kontaktu z malym... napewno cos wymyslicie :) !

Maalami, ale tu nie chodzi o stratę bezpośredniego kontaktu, bo Malutka może zabierać dziecko na widzenia tyle, że Malutka chce mieć jeszcze to stałe dodatkowe widzenie na dziecko, a ono im nie przysługuje i argument, że ktoś nie chce, żeby dziecko czy ojczym stracili ze sobą kontakt bezpośredni nie jest tu argumentem, bo oni ten kontakt mogą mieć na normalnych regulaminowych widzeniach, nie wiem na 2 czy iluś tam ile im przypada w miesiącu.

Przypominam, że istnieje takie coś jak:
Przepis prawny:
Art. 32.
1. Wszyscy są wobec prawa równi. Wszyscy mają prawo do równego traktowania przez władze publiczne. -> Konstytucja RP

I Malutka niczym od innych się nie różni. I naprawdę nie ma sensu pytać w stu miejscach na forum o to czy akurat jej mąż otrzyma stałe dodatkowe widzenie na dziecko, nad którym nie sprawuje stałej pieczy! KKW jest taki sam dla wszystkich i mówi jasno:
Przepis prawny:
Art. 87a. § 1. Wykonując karę wobec skazanych sprawujących stałą pieczę nad dzieckiem do lat 15, uwzględnia się w szczególności potrzebę inicjowania, podtrzymywania i zacieśniania ich więzi uczuciowej z dziećmi, wywiązywania się z obowiązków alimentacyjnych oraz świadczenia pomocy materialnej dzieciom, a także współdziałania z placówkami opiekuńczo-wychowawczymi, w których te dzieci przebywają.
§ 2. Skazani sprawujący stałą pieczę nad dziećmi, które przebywają w placówkach opiekuńczo-wychowawczych, powinni być w miarę możliwości osadzani w odpowiednich zakładach karnych, położonych najbliżej miejsca pobytu dzieci.

Art. 105a.
§ 3. Skazani, o których mowa w art. 87a, mają prawo do dodatkowego widzenia z dziećmi. -> KKW

jak juz pisalam wczesniej w przypadku malutkiej200723 dodatkowe widzenie "na dziecko" nie przysluguje

A ja bym na miejscu malutkiej spróbowała tzn jej mąż niech próbuje moze nie odrazu o stałe widzenie ale na poczatek jednorazowe w danym miesiacu dodatkowe widzenie mój brat odsiadujac wyrok pisał nie raz o dodatkowe widzenie ze mna i z moim synem a swoim chrzesniakiem i nie było problemów.
malutka jesli twój napisze ze nie chce tracic kontaktu jaki do tej pory mieli ze sobą to moze sie uda.

a z tym prawem....to niestety róznie bywa:rolleyes:

A tak naprawde to wszystko zalezy od ZK w ktorym osadzony przebywa, np. w ZK Żytkowice i w ZK Siedlce nikt niqdy nie sprawdzł czy moj A jest opiekunem prawnym mojej corki, ( a nie jest). I widzenia dodatkowe na dziecko mielismy bez żadnych przeszkod;)

karen33 napisał:
np. w ZK Żytkowice i w ZK Siedlce nikt niqdy nie sprawdzł czy moj A jest opiekunem prawnym mojej corki, ( a nie jest). I widzenia dodatkowe na dziecko mielismy bez żadnych przeszkod;)
To tylko pogratulować administracji znajomości prawa i rzetelnego wykonywania swojej pracy...

Ostatnia edycja:
a mnie sie wydaje ze jak juz ktos dłuzszy czas przychodzi na zwykłe widzenia z dzieckiem to tez patrza na to jaka jest wiez miedzy ojcem ojczymem a dzieckiem i dlatego juz nie patrza na papier udzielajac widzen dodatkowych czy jest tym prawnym opiekunem czy nie tylko na dane dziecka ze to chodzi o to samo które przychodzi na zwykłe widzenia

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót