Widzenia z dzieckiem

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Wszystko zależy od prokuratora,Mi np na początku nie chciał dać widzenia z dzieckiem bo twierdził,że to nie odpowiednie miejsce dla 6 miesięcznego dziecka,ale po namowach zezwolił w końcu,by ojciec mógł zobaczyć się z dzieckiem.

witam
mam pytanie może ktoś mi pomoże.mój Ł właśnie został zatrzymany ma wyrok do odsiadki 3 lata w tym ok 5 miesięcy sankcji.mamy dwójkę dzieci ,pierwsze nie jest biologicznym dzieckiem mojego łobuza ale traktuje je jak swoje własnego syna tez nie mógł uznać bo był poszukiwany i nie mógł wyrobić dowodu .teraz kiedy przebywa w as aby dostać dodatkowe widzenia na dzieci musi je uznać? bo niestety alimenty i zasiłek z tyt.sam.wych.dziecka zostanie mi zabrany jeśli on ich uzna a to mój jedyny dochód .czy jest jakieś inne wyjście aby mieć dodatkowe widzenia?

Nitka1982, ja mam podobny problem. W akcie urodzenia mojego dziecka nie figurują dane jego ojca i przez to nie mogę dostać na siebie i na dziecko widzenia bo jak sąd twierdzi - to nie jest jego dziecko. Nie ma teraz możliwości nawet aby udać się z nim do USC. Jedyne co mogłam zrobić to złożyć pozew o ustalenie ojcostwa do sądu. Też pobieram zasiłek rodzinny i z tyt. samotnej matki. Jak ojcostwo zostanie uznane to też mi zabiorą te zasiłki, a nie chce podawac swojego chłopaka o alimenty. Słyszałam, że jest coś takiego jak fundusz postpenicentralny.

sophie233 Istnieje taka pomoc postpenitencjarna, ale to jest pomoc jednorazowa.Ja taką pomoc otrzymałam a kwota to 150 zł.
Chciałam dodać,że tyle ja otrzymałam,ale może w innych miastach jest taka pomoc mniejsza lub większa.

Ostatnia edycja:
A czy jak ojcostwo dziecka zostanie uznane to zabiorą mi zasiłek z tytułu samotnego wychowywania dziecka, mimo że ojciec dziecka przebywa w więzieniu?

Dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka przysługuje samotnie wychowującym dziecko matce lub ojcu, opiekunowi faktycznemu dziecka albo opiekunowi prawnemu dziecka, jeżeli nie zostało zasądzone świadczenie alimentacyjne na rzecz dziecka od drugiego z rodziców dziecka, ponieważ:
- drugi z rodziców dziecka nie żyje,
- ojciec dziecka jest nieznany,
- powództwo o ustalenie świadczenia alimentacyjnego od drugiego z rodziców zostało oddalone.

ale trzeba dokładnie dopytać jak to jest gdy ojciec jest w więzieniu

witam. Mam pytanie moj narzyczony jest tymczasowo aresztowany i jak dotad mialam widzenie co 2tyg. za pleksa ostatnio poszlam po widzenie i okazalo sie jest zmiana prokuratora. Poniewaz moj synek strasznie placze za tata to postanowilam ze wezme go na widzenie ale ten prokurator nie dal mi widzenia poniewaz jak powiedzial to nie jest miejsce dla dziecka 4 letniego.Czy moge cos zrobic zeby dostac to widzenie?

adamospro napisał:
jak powiedzial to nie jest miejsce dla dziecka 4 letniego.Czy moge cos zrobic zeby dostac to widzenie?

Czy powiedział to w rozmowie z Tobą? Czy ktoś Ci powiedział, że tak powiedział?
Jeśli w rozmowie z Tobą to możesz panu powiedzieć, że Ty jesteś matką dziecka i Ty decydujesz co jest dla niego dobre a co nie.
Możesz jeszcze złożyć skargę na odmowę udzielenia widzenia osobie najbliższej osadzonemu - zgodnie z art 217§ 1c kodeksu karnego wykonawczego.

Tak. Powiedziala mi to prosto w oczy ze tak dlugo jak od niej bedzie zalezalo komu daje widzenie to nie dostane na dziecko.

adamospro napisał:
to nie dostane na dziecko.

No to pozostaje złożyć zażalenie i wtedy prokurator będzie musiała wykazać, w jaki sposób dziecko wpływa na bezprawne utrudnianie postępowania karnego.

a adwokatka mi poradzila zebym dostala od psychologo dzieciecego pismo zawierajace ze dziecko musi sie widywac z ojcem ze wzgledu na relacje emocjonalne i dala je tej prokuratorce.

b. dobry pomysl ja z takim poszlam, powiedzial ze nie ma potrzeby bo widz jest. nie co miesiac ale juz daje :)

a ja w innej sprawie czy sad lub ktoś może kazac mi jezdzic z dzieckiem do zk?? kiedy ja nie chce jezdzić? czy na wniosek skazanego sad może mi nakazać na takie spotkania??

Monika raczej wątpię, ale to pytanie raczej w dziale rodzinnym zadaj :what:

ja do wiemzautopsji czy ty mialas takie pismo od psychologa czy od pani z przedszkola?czy tez staralas sie o widzenie doTA?

adamospro napisał:
ja do wiemzautopsji czy ty mialas takie pismo od psychologa czy od pani z przedszkola?czy tez staralas sie o widzenie doTA?
to pismo jest od doktor psychiatrii a widzenie z T.A. na etapie przygotowawczym czyli w prokuraturze.
natomiast pani ktora pytala sie o przymusowe widzenia, to ponoc jest to mozliwe ale ja przez dwa lata nie wywalczylam by "teściową" skłonił sąd do tego by przywiozła mi córke

Witam...
Mam pytanie,czy ktoś mógłby udzielić mi odpowiedzi???
A więc narzeczony obecnie przebywa w Areszcie Śledczym,gdy prokuratura prowadziła śledztwo pan prokurator wyrażał zgodę na widzenia z dzieckiem,odkąd został przesłany do Sądu akt oskarżenia,zgodę na widzenie wydaje Sędzia,niestety kategorycznie odmawia mi zgody na widzenie na dziecko,czy to jest zgodne z prawem????

Barbie napisał:
Monika raczej wątpię, ale to pytanie raczej w dziale rodzinnym zadaj :what:

zadałam i różne własnie wersje są na ten temat :o i dlatego myslałam ze tutaj zadam to pytanko ;) ale dziekuje Barbi za odpowiedz :)

Czy dostanę dodatkowe widzenie na dziecko, które nie jest biologicznym dzieckiem osadzonego, dodam, że jest po wyroku?
Na jakiej podstawie jest wpuszczane dziecko na widzenie, czy potrzebny jest jakiś dokument, bo osadzony ma także dziecko, czy dałoby radę, żebym wpisała dane jego dziecka a weszło by moje dziecko?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót