Wielka Sobota

• Autor wątku Autor wątku Artonis
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Artonis

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,
Pracuję w jednym z marketów budowlanych jako doradca-sprzedawca, czyli na sklepie obsługuję klientów itp. Zmiany w sklepie mam następujące:
Poniedziałek - Piątek:
7 - 15, 8 - 16, 10 - 18, 13 - 21
Sobota:
7.30 - 15.30, 8 - 16, 10 - 18, 12.30 - 20.30
W Wielką Sobotę pracowałem od godziny 7.30 do 14.00. Kadry poinformowały mnie, że muszę odpracować 1,5h bo mi brakuje do pełnych godzin przepracowanych w miesiącu. Powiedziałem im, że z tego co wiem to praca do godziny 14.00 jest przewidziana ustawą o zakazoe handlu po tej godzinie i brakujący czas jest rozliczony jakbym przepracować te pełne 8h (nieobecne/usprawiedliwione). Usłyszałem od kadr, że naszego sklepu to nie dotyczy, a poza tym, że ustawa nie wiadomo czy była przyjęta czy tylko podana do wiadomości. Proszę o informacje czy muszę odpracować te 1,5h czy jest to faktycznie rozliczone. Nadmienię, że jestem zatrudniony na umowę o pracę zmiany mam po 8h. Dziękuję i pozdrawiam.

Kadry macie z orzeczeniem o niepełnosprawności umysłowej?
Nie wiedzą jakie prawo jest obowiązujące?
Masz oczywiście całkowitą rację. W Wielką Sobotę praca do 14 liczy się za całe 8 godzin.

Artonis napisał:
Usłyszałem od kadr, że naszego sklepu to nie dotyczy a poza tym, że ustawa nie wiadomo czy była przyjęta czy tylko podana do wiadomości.
Przecież ta ustawa obowiązuje od 2018 r
Art. 9. 1. Pracownik zachowuje prawo do wynagrodzenia za czas nieprzepracowany w związku ze zmniejszeniem wymiaru jego czasu pracy z powodu wykonywania pracy w sobotę bezpośrednio poprzedzającą pierwszy dzień Wielkiej Nocy do godziny 14.00.

2. Wynagrodzenie, o którym mowa w ust. 1, oblicza się stosując zasady obowiązujące przy ustalaniu wynagrodzenia za czas urlopu wypoczynkowego.
Nic nie musisz odpracowywać

Dziękuje za potwierdzenie moich domysłów. O ile mi wiadomo mogę zarządać od kadr informacji na piśmie o odpracowaniu tych 1,5h ale znając życie nie dadzą haka sami na siebie tylko znów zaczną coś czarować.

W przypadku nakazu odpracowania poproś o polecenie na piśmie i powiedz ze powiadomisz PIP

Dziękuję za pomoc i szybkie rozwiązanie sprawy

Powrót