Windows + naklejka

• Autor wątku Autor wątku wolodi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wolodi

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Mam takie pytanie. Kupiłem używanego laptopa z systemem win xp. Na laptopie jest naklejka z cd-keyiem. Jednak nie mam żadnych "papierów' do tego laptopa. Czy używanie prze zemnie tego systemu jest legalne? Czy mogę dostać jakiś dokument czy coś na podstawie naklejki z cd-keyem?

Naklejka jest znakiem legalizacyjnym potwierdzającym posiadanie licencji (nie potrzeba żadnych więcej dokumentów). Poczytaj na stronach MS. Tam to dokładnie opisują.

Niestety nie mogę znaleźć, mógłbym pościć o link?

wolodi
w ostatnich czasach laptopy kupowane są z już zainstalowanym systemem, przy zakupie nie otrzymuje się żądnych dokumentów, jedynie wspomniana przez ciebie naklejka jest potwierdzeniem legalności systemu, i bez problemu możesz używać go legalnie, o ile system, na który jest owa naklejka jest zgodny z tym, który znajduje się na laptopie
poniżej link do strony microsoftu na temat licencji.
http://www.microsoft.com/poland/licencje/default.aspx

differend napisał:
wolodi
w ostatnich czasach laptopy kupowane są z już zainstalowanym systemem, przy zakupie nie otrzymuje się żądnych dokumentów, jedynie wspomniana przez ciebie naklejka jest potwierdzeniem legalności systemu, i bez problemu możesz używać go legalnie, o ile system, na który jest owa naklejka jest zgodny z tym, który znajduje się na laptopie
poniżej link do strony microsoftu na temat licencji.
http://www.microsoft.com/poland/licencje/default.aspx

Troszkę się różni od zwykłego OEM'a .
W przypadku gdy jest preinstalowany i nie da się go odzyskać itp. to użycie instalacji Visty/7 OEM z tym kluczem nie umożliwi aktywacji.
Więc trzeba mieć nośnik (lub nagrać go samemu oprogramowaniem producenta laptopa),albo potem kontaktować się z serwisem o nośnik lub recovery na hdd:)

A jeśli zrobiłem tak. Zainstalowałem win. z "pożyczonej" płyty podałem mój nr. z naklejki, numer został przyjęty wszystko gra. I chyba nie ma sposobu żeby udowodnić mi że korzystałem z "pożyczonej" kopi? Będę się bronił ze kupiłem z systemem, system już był klucz się zgadza, więc nie mam problemu? Mimo że nie będę miał nośnika oficjalnie.

wolodi napisał:
A jeśli zrobiłem tak. Zainstalowałem win. z "pożyczonej" płyty podałem mój nr. z naklejki, numer został przyjęty wszystko gra. I chyba nie ma sposobu żeby udowodnić mi że korzystałem z "pożyczonej" kopi? Będę się bronił ze kupiłem z systemem, system już był klucz się zgadza, więc nie mam problemu? Mimo że nie będę miał nośnika oficjalnie.

Da się to udowodnić,bo w systemie nie będzie znacznika instalacji (preinstalacji przez producenta) i da się ustalić, czy jest to wersja OEM czy też preinstalowany i aktywowany przez producenta system.
będzie różnica m.in. taka, że możesz nie móc aktywować produktu lub też potem inne opcje wynikną - brak aktualizacji itp.

Wspomniałem ze podałem cd key z naklejki i system został zainstalowany i zarejestrowany, aktualizacje działają. Także chyba nie ma możliwości sprawdzić czy był to system dołączony z laptopem, czy pożyczony od kogoś zainstalowany i z podanym prawdziwym z naklejki cd-keyem?

wolodi napisał:
Wspomniałem ze podałem cd key z naklejki i system został zainstalowany i zarejestrowany, aktualizacje działają. Także chyba nie ma możliwości sprawdzić czy był to system dołączony z laptopem, czy pożyczony od kogoś zainstalowany i z podanym prawdziwym z naklejki cd-keyem?

Da się poznać po identyfikatorze producenta OEM (ACER,HP,Toshiba itp.) .
Możesz się sprzeczać o możliwość identyfikacji,ale przeszło mi już wiele laptopów w naprawie przez ręce, więc naoglądałem się tych windowsów

"Widzę" że nadal następuje pomylenie terminów więc zacytuje z linku:
Certyfikat Autentyczności (COA, Certificate of Authenticity) jest etykietą umożliwiającą rozpoznanie oryginalnego oprogramowania firmy Microsoft. Bez tego certyfikatu użytkownik nie ma prawnego pozwolenia na uruchamianie oprogramowania firmy Microsoft. Certyfikat Autentyczności nie jest licencją na oprogramowanie.
...i idąc dalej tym linkiem mamy np.:
Pytanie: Co powinien otrzymać klient przy zakupie systemu Windows w wersji OEM u dystrybutora?
Odpowiedź:

Oryginalny system operacyjny Windows w wersji OEM jest przeznaczony wyłącznie dla producentów komputerów, którzy instalują go na produkowanych przez siebie komputerach. Do oryginalnego oprogramowania w wersji OEM dołączany jest zawsze Certyfikat Autentyczności (w przypadku wersji OEM certyfikat ten różni się od pomarańczowej etykiety Dowodu posiadania licencji dołączanej do wersji detalicznych) oraz podręcznik lub skrócona instrukcja obsługi. Niektórzy spośród największych producentów dostarczają dyski OEM, aby umożliwić ponowną instalację programów, podczas gdy od mniejszych producentów wymaga się dostarczania dysku systemu Microsoft Windows z pełnym hologramem.Oprogramowania w wersji OEM nie można pobrać z Internetu ani nabyć osobno z innych źródeł niż producent nabywanego komputera. Więcej informacji można uzyskać, odwiedzając galerię fałszywego oprogramowania pod adresem Galeria fałszywego oprogramowania.Aby ustalić, czy zainstalowana na komputerze kopia systemu Windows jest oryginalna, odwiedź witrynę http://www.microsoft.com/genuine .

hojlo1 napisał:
"Widzę" że nadal następuje pomylenie terminów więc zacytuje z linku:

...i idąc dalej tym linkiem mamy np.:

Ja to wiem,ale chodzi o to, że wersje preinstalowane przez producentów, maja wbity w instalacje identyfikator OEM (np. hp,asus itp.), podczas gdy instalując z OEM, takiego identyfikatora nie będzie.
Nawet jeśli ktoś sobie zainstaluje z pożyczonej płyty czystego OEM'a i używa klucza np. z HP od odpowiadającej mu wersji, jest to nielegalne, bo nie są z tego samego źródła/kompletu.

(subiektywnie i po wielu rozmowach "z Microsoftem"... - nadal jest sporo niejasności dla mnie..., jednak zapewniam że sam "Microsoft" o tym "wie" i nie jest zbyt restrykcyjny)

greg1003 - w 100% Twoja postawa iest prawdziwa (cytaty wyżej to potwierdzają), jednak jest parę "ale".
Np.:
- nigdzie nie znajdziesz wzoru oryginalnego oprogramowania danego producenta OEM
- COA z logo danego producenta i tak dotyczy systemu...Microsoftu
- itp.itd. (po czasie Windows na HDD ma mało wspólnego z wersją instalacyjną)

wolodi - powinien zacząć od tego, czy kupił faktycznie notebooka z COA czy tylko z naklejką , gdyż sama odsprzedaż na rynku wtórnym też jest regulowana (w sprawie legalności np. systemu).
Potem dopiero można zapytać choćby u źródła (Microsoft odeśle do producenta....)

Wiem ze to tylko gmatwa problem.

Jednak sam Microsoft sprzeczne dane podaje, choćby trwająca do tej pory sprzedaż OEM w kartonowym pudełku do używanych komputerów, a okazuję się po otwarciu (zgoda na taką licencję) że jest to przepakowany OEM (ten w folii z np. zielona książeczką), na którym opisane że "wyłącznie z nowym zestawem...".
"Microsoft" odpowiada że ważne to co na pudełku (?).

hojlo1 napisał:
greg1003 - w 100% Twoja postawa iest prawdziwa (cytaty wyżej to potwierdzają), jednak jest parę "ale".
Np.:
- nigdzie nie znajdziesz wzoru oryginalnego oprogramowania danego producenta OEM
- COA z logo danego producenta i tak dotyczy systemu...Microsoftu
- itp.itd. (po czasie Windows na HDD ma mało wspólnego z wersją instalacyjną)

1. chodzi o identyfikator możliwy do odczytania z poziomu systemu.
Na dysku jest też ukryty skrypt preinstalacyjny, który w momencie otwierania komputera po raz pierwszy, zostanie wyczyszczony,ale pozostanie identyfikator producenta systemu

2. Zgadza się,ale jest różnica, bo jeśli zakupisz OEM dla siebie w sklepie, to w przypadku zaginięcia nośnika lub jego uszkodzenia, możesz uzyskać drugą kopię od Microsoftu za opłatą, albo zainstalować z pożyczonego nośnika.
W przypadku nośnika od systemu brandowanego przez większych producentów, tylko od nich uzyskasz ten nośnik, gdyż jest pod dany typ i model komputera robiony - z jednego prostego powodu.
[ Producenci OEM dają nośniki Recovery z zainstalowanymi driverami i softem,a nie sam goły system oem

p.s. tak samo jest z uszkodzoną nalepką - jeśli to czysty OEM, to Twój sprzedawca może zamówić duplikat (mając numer nalepki - nie seryjny),a gdy brandowany,to do producenta trzeba się zgłosić.

3. Windows na HDD po instalacji z nośnika (trwającej ok 30-60min) + sterowniki i soft różni się od wersji instalacyjnej oraz recovery które jest dołączone lub ukryte na partycji specjalnej
To stwierdzenie mógłbyś trochę sprecyzować;)

wolodi - powinien zacząć od tego, czy kupił faktycznie notebooka z COA czy tylko z naklejką , gdyż sama odsprzedaż na rynku wtórnym też jest regulowana (w sprawie legalności np. systemu).
Potem dopiero można zapytać choćby u źródła (Microsoft odeśle do producenta....)

To zależy jak wygląda ta nalepka COA, która posiada wolodi - czy jest to brandowana wersja, czy OEM przez kogoś instalowany.
Część laptopów na rynku jest sprzedawana bez systemu,więc do nich można dokupić wersje OEM i zainstalować + nalepić naklejkę.

Jednak sam Microsoft sprzeczne dane podaje, choćby trwająca do tej pory sprzedaż OEM w kartonowym pudełku do używanych komputerów, a okazuję się po otwarciu (zgoda na taką licencję) że jest to przepakowany OEM (ten w folii z np. zielona książeczką), na którym opisane że "wyłącznie z nowym zestawem...".
"Microsoft" odpowiada że ważne to co na pudełku (?).

Jest to związane z licencjonowaniem pierwotnym i zależy dokładniej od tego,jak wygląda nalepka.
Jakiś czas temu już 2 lub 3 zmiana nalepki była,a od kilku lat, można już instalować Windows OEM nawet na używanym laptopie, gdyż osoba instalująca jest traktowana jako producent systemu.
Wcześniej nie można było kupić OEM'a bez pełnego komputera, by to legalne było.

Wszystko ok, ale zapomniałem o kluczowej rzeczy (powtórzyć - stąd "nieporozumienia"):
Certyfikat Autentyczności nie jest licencją na oprogramowanie.

Jak widać mamy 2 różne problemy (COA = oryginalność, licencja = warunki użytkowania...) ;)
------------------------

Tu kluczowa sprawa zakupu (np. na Allegro) podawana/uzgodniona przez Microsoft:
Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy

Zauważyć należy że Microsoft trochę inaczej tłumaczy oprogramowanie dedykowane (nie ma restrykcji za jakieś "znaczniki producenta w systemie"), wręcz odwrotnie = tańsze "oprogramowanie systemowe" danego producenta sprzętu nie zadziała na nie dedykowanym komputerze i tyle (stąd też zapewne też tańsze itp..).

Ps - jeszcze nie spotkałem sprawy że np. HP/Toshiba wytoczyła komuś proces za "swojego OEM", zaś Microsoft tak choć to był np. notebook danego producenta.

Ostatnia edycja:
Włączę się w dyskusję i podzielę się wiedzą pozyskaną od (moim zdaniem) bardziej kompetentnych specjalistów MS z Niemiec:

Jak Hojlo1 zauważył puntem wyjścia jest naklejka z kluczem zwana przez MS górnolotnie certyfikatem autentyczności.
Znajduje się na niej klucz produktu oraz Wersja Windows wraz z jej podtypem i rodzajem licencji.
Sama naklejka pozwala nam udowodnić, że do danego sprzętu przydzielona jest licencja MS na system Windows.
Rodzaj posiadanej licencji jest inną sprawą. W chwili obecnej funkcjonują tak na prawdę dwie wersję warunków EULA (Osobna dla Windows 7 i osobna dla reszty sytesmów).

Jest to o tyle ciekawe i ważne gdyż wersja EULA - określająca zasady licencjonowania systemu użytkownikom końcowym - w wersji dla Windows VIsta i Starszych miała zapis umożliwiający legalne korzystanie z każdej, wersji systemu zgodnej lub "gorszej" niż opisana na COA.

Dlatego też nabywając laptopa z Windows Vistą Home Premium użytkownik mógł legalnie zainstalować jeden z wymienionych systemów:
Windows Vista: Home Premium, Home Basic, Starter,
Windows XP: Home
Windows 95, 98, 98SE, Millenium
oraz wreszcie hit Windows 2000 Terminal.
Warunki były dwa: Na komputerze jednocześnie mogła być zainstalowana jedna ze wspomnianych wersji oraz użytkownik musiał zwrócić się do MS z oświadczeniem o chęci downgrade'u by uzyskać osobny klucz produktu.
W Windows 7 zaostrzono te warunki dając taką możliwość jedynie posiadaczom bardziej bogatych wersji (chyba od Ultimate w górę).

Stąd w naszym pięknym kraju nabywając używanego laptopa lepiej prócz COA posiadać fakturę zakupu i wydruk polskiej wersji EULA, dla ew. celów dowodowych.

Dombel - nie wiem jak u sąsiadów, ale nie ma to żadnego przełożenia na nasz grunt (i temat). :sad:

Rozmawiamy o OEM XP, ale i tak tylko określone typy Visty (Business, Ultimate) mają możliwość legalnego downgrade (też do określonych wersji).

Ostatnia edycja:
hojlo1 napisał:
Dombel - nie wiem jak u sąsiadów, ale nie ma to żadnego przełożenia na nasz grunt (i temat). :sad:

Rozmawiamy o OEM XP, ale i tak tylko określone typy Visty (Business, Ultimate) mają możliwość legalnego downgrade (też do określonych wersji).

OEM Czy BOX - oba miały możliwość downgrade'u (pod wspomnianymi warunkami).

Co do Visty to MS strzelił sobie w stopę (przez przeoczenie lub nieoszacowanie skali bubla jakim jest Vista). Jeżeli posiadasz Vistę bez SP z wczesnych partii produkcyjnych zajrzyj sobie do eula - ograniczeń typu ultimate czy business brak :) (zbytni optymizm MS :) ) Sam mam jedno z pierwszych pudełek w kraju (firma zakupiła kilka sztuk) i po przypomnieniu w rozmowie o zapisach EULA dostałem stosowny PK na XP :)

Z XP również możliwy był legalny downgrade do 95 98, ME i nawet do 2k stąd o tym właśnie pisałem.

Na koniec by wyczerpać temat w Zachodniej Europie (z wyjątkiem UK) obowiązują te same zasady licencjonowania co w Polsce.

Box nie ma opcji downgrade.
Tylko OEM ją posiada

I do tego pytający nie ma "licencji pisanej", więc obowiązuje go to, co zamieszcza Microsoft choćby na swoich stronach.
(a tam nie ma dowolności przy downgrade, nawet przy XP)

Powrót