Windykacja a przedawnienie

• Autor wątku Autor wątku zawodnik121
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zawodnik121

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam,
w 2007 roku poręczyłem weksel z terminem płatności na dzień 10.05.2009.
Właśnie dostałem wezwanie do zapłaty z jakiegoś funduszu sekurytyzacyjnego i nie wiem czy przypadkiem temat nie jest już przedawniony (słyszałem o 3 letnim okresie). Poproszę o radę.

Jest przedawniona płatność z weksla.

Oczywiście zarzut taki podnosi się przed sądem FW ma prawo prowadzić windykację, czy wpisać do rejestru dłużników.

Witam,

W 2009 roku podpisałam umowę z jedną ze szkół policealnych, zapisywałam się na dwa kierunki z czego z jednego który był płatny zrezygnowałam w formie ustnej ( pani która ze mną rozmawiała poinformowała mnie że skoro dzwonię to nie muszę składać podania na piśmie, że forma ustna zerwania umowy wystarczy ), mimo to nie zostałam skreślona z listy słuchaczy ( nie wpłacałam wpisowego ani żadnej raty za czesne, nie było mnie nawet na zajęciach ), poradziłam się dodatkowo znajomego czy powinnam przejmować się pismami które dostawałam ze szkoły a teraz dostaje jeszcze pisma o firm windykacyjnych, najpierw była firma KGPN która straszyła mnie pismami, sms-ami, a nawet listami gdzie na kartce formatu A4 było podane jedynie imię i nazwisko osoby wraz z numerem pod który mam dzwonić, obecnie jestem nękana przez firmę Intrum Justitia z której dzwonią do mnie albo o 7 rano albo po godzinie 20, dostaję pisma z wezwaniem do zapłaty i pisma przed sądowe. Pisałam do szkoły pismo w którym proszę o wyjaśnienie dlaczego jestem nękana i zastraszana przez firmy windykacyjne. Po dziś dzień nie dostałam żadnej konkretnej odpowiedzi. Proszę o pomoc co mam z tym wszystkim zrobić. Firmy windykacyjne zawsze mnie napadają miesiąc przed końcem każdego półrocza, więc zaczynają się pisma, telefony i sms-y od grudnia do końca lutego i później w maju i kończy się nękanie na koniec czerwca.

Co innego przedawnienie roszczenia ze stosunku podstawowego, a co innego - przedawnienie wekslowe. Inne są również początki biegu przedawnienia tych roszczeń.

Termin przedawnienia roszczenia ze stosunku podstawowego, zgodnie z art. 120 kc, biegnie od dnia, w którym roszczenie to stało się wymagalne. Natomiast zgodnie z art. 125 § 1 kc roszczenie stwierdzone prawomocnym orzeczeniem sądu (...) przedawnia się z upływem lat dziesięciu (...).

Natomiast początek biegu terminu przedawnienia roszczenia z weksla własnego skierowanego przeciwko poręczycielowi weksla - liczy się od dnia płatności weksla i roszczenie takie ulega przedawnieniu z upływem trzech lat od tego dnia.

Mając na uwadze powyższe należy uznać, iż zarówno roszczenie ze stosunku podstawowego jak i roszczenie z weksla nie uległy przedawnieniu.

Nie rozumiem, więc drążę:
w 2007 roku poręczyłem weksel z terminem płatności na dzień 10.05.2009
Natomiast początek biegu terminu przedawnienia roszczenia z weksla własnego skierowanego przeciwko poręczycielowi weksla - liczy się od dnia płatności weksla i roszczenie takie ulega przedawnieniu z upływem trzech lat od tego dnia.
Mając na uwadze powyższe należy uznać, iż zarówno roszczenie ze stosunku podstawowego jak i roszczenie z weksla nie uległy przedawnieniu.
To nie minęły 3 lata?

zawodnik121 napisał:
Chyba jestem do tyłu o cały rok :D

Dzięki loco1, oczywiście minęły trzy lata.
Prostuję : roszczenie z weksla uległo przedawnieniu.

Pamiętajmy o tym, że nie wiemy, ile wynosi przedawnienei ze stosunku podstawowego, bo nie znamy tego stosunku.

Możemy tylko się domyślać, że to jakiś kredycik...

Pamiętajmy również o tym, że w prawie cywilnym strony są równe wobec prawa.

Wniosek. Jeśli powód wniesie pozew wyłącznie w oparciu o weksel, będzie miał problem ze zmianą podstawy faktycznej i ew. bieg terminu ze stosunku podstawowego będzie się miał nijak do casusu.

Witam.
Mam problem z interpretacją art.125 dotyczącego przedawnienia. Moja sytuacja wygląda następująco : w 2002 r miałam niezapłacone f-ry za usługi telekomunikacyjne, w efekcie w listopadzie 2003 r przez Sąd Rejonowy we Wrocławiu został wydany nakaz zapłaty. Później na podstawie tytułu wykonawczego było wobec mnie prowadzone postępowanie egzekucyjne, które zostało przez komornika umorzone w maju 2005 r.
W grudniu 2012 otrzymałam pismo z firmy windykacyjnej, która domaga się spłaty wierzytelności. Odpisałam im, że wierzytelność uległa przedawnieniu(3 lata) i wlaśnie otrzymałam od nich odpowiedź, że roszczenie stwierdzone prawomocnym orzeczeniem sądu przedawnia sie po 10 latach.

Moja wątpliwość polega na tym, że art.125 mówi : "Roszczenie stwierdzone prawomocnym orzeczeniem sądu lub innego organu powołanego do rozpoznawania spraw danego rodzaju albo orzeczeniem sądu polubownego, jak również roszczenie stwierdzone ugodą zawartą przed sądem albo przed sądem polubownym przedawnia się z upływem lat dziesięciu, chociażby termin przedawnienia roszczeń tego rodzaju był krótszy. Jeżeli stwierdzone w ten sposób roszczenie obejmuje świadczenia okresowe, roszczenie o świadczenia okresowe należne w przyszłości ulega przedawnieniu trzyletniemu."

Świadczenia telekomunikacyjne należą chyba do świadczeń okresowych czy tez się mylę ? Proszę o odpowiedź przedawniło się czy nie?

Przedawniły się tylko odsetki i to częściowo.

Przecież jest sformułowanie:

roszczenie o świadczenia okresowe należne w przyszłości ulega przedawnieniu trzyletniemu.

No właśnie nadal nie rozumiem. Co rozumie się przez "świadczenie okresowe" i "świadczenie okresowe należne w przyszłości" ?

Na pewno nie w przeszłości, czyli nie te objęte wyrokiem.

Staram się dobrze zrozumieć ;)

"Później na podstawie tytułu wykonawczego było wobec mnie prowadzone postępowanie egzekucyjne, które zostało przez komornika umorzone w maju 2005 r."

Czy do powyższego ma zastosowanie art. 123 § 1 pkt 1 KC?

Tak.
Przepis prawny:
Art. 123. § 1. Bieg przedawnienia przerywa się:
1) przez każdą czynność przed sądem lub innym organem powołanym do rozpoznawania spraw lub egzekwowania roszczeń danego rodzaju albo przed sądem polubownym, przedsięwziętą bezpośrednio w celu dochodzenia lub ustalenia albo zaspokojenia lub zabezpieczenia roszczenia;

Wszystko zatem jasne.
Wystarczy aby zapadł wyrok i raz na dziesięć lat wznawiać postępowanie komornicze aby nie było przedawnienia?

Nie, bo odsetki się przedawnią po 3 latach, więc raz na 3 lata.

Powrót