Windykacja i uczelnia żądają niesłusznie kasy! Proszę o pomóc.

• Autor wątku Autor wątku Gabrielle
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gabrielle

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam
Przepraszam bardzo może nie we właściwym miejscu się zwracam.
Ale ten forum jest tak ogromny, a ja ciemna w tych sprawach. Mam duży problem z byłą uczelnią, wystawili mi rachunek za miesiąc nauki w którym już nie byłam studentką, po zrezygnowałam ze szkoły w dniu jak straciłam pracę.
Sprawa dotyczy 2013 roku.
Opłaciłam w lipcu 2013 wpisowe, a we wrześni 15go pierwszą ratę za październik, tak myślałam...
Na rok wyszło 10 rat po 650 zł, 10 miesięcy nauki, logiczne wiec że od 01.10.13 do 01.07.2014 więc za co mam płacić za wrzesień jak to nawet nie miesiąc nauki? Jestem zdumiona tym faktem.
28 Października straciłam pracę, więc tego samego dnia pojechałam do uczelni i zrezygnowałam z uczelni, i skreślili mnie z listy studentów.

A mnie oznajmili że mam im zapłacić drugą ratę bo 15go był termin wpłaty, a ja na to że za październik wpłaciłam 15 września!
Powiedzieli że to było za wrzesień, pytałam jakim cudem skoro nauka jest od 4.10.2013
Byłam zaskoczona, że teraz mam płacić za nic! Wiec mówię że nie opłacę bo nie mam środków do życia oraz że nie mam opłacać czegoś z czego nie skorzystam.
Zastraszyli sądem, prosiłam o anulowanie tej raty, bo jest bezpodstawna. A jednak napisali potem że mogę w ratach im spłacić po 65zł.

Zapomniałam o nich kompletnie, bo wiedziałam że chcą mnie naciągnąć.
Minęło 16 miesięcy od tego momentu i windykacja do mnie dzwoni o uiszczenia 650 zł natychmiast, i straszą już KRD, że tam trafię.

Co teraz mam robić z tym, co poradzicie mi, wiem ze jest lista klauzul zabronionych, ale nie wiem jak je odnieść do umowy, bo za bardzo rozmycie napisana. W uczelni kręcą z radami za wrzesień który nawet nie jest miesiącem nauki, po prostu szok!
Bardzo proszę o pomóc.
Gabrielle.

Witaj

Uczelnie wyższe nie wymagają zbyt wiele,jak to ktoś kiedyś powiedział łatwiej jest się dostać na uczelnię wyższą niż do więzienia co jest niepokojące.Czytania ze zrozumieniem powinni jednak wymagać.

Jeśli nie jesteś w stanie zrozumieć umowy i stwierdzić od kiedy należy płacić to może zeskanują ją i wklej tutaj? Na pewno będzie łatwiej.

W umowie nic konkretnie nie napisane, oprócz bardzo ogólnego terminu płatności rat, i a nie słowa o wrześniu.
Nie jestem z polski i pojęcia nie miałam że uczelni w tym kraju stosują nieuczciwe umowy. Nie byłam świadoma że naciągacze na każdym kroku.
PDF pliki są 384kb a nie 19kb jak tu dozwolone, więc nie wiem jak je zmniejszyć. :rolleyes:

Ostatnia edycja:
A daty? Umowa obowiązuje od ... ?

oliemi napisał:
A daty? Umowa obowiązuje od ... ?

Podpisana w lipcu 17, początek nauki 4.10.13 a rozwiązałam 28.10.13

Powrót