windykacja naleznosci a przedawnienie

• Autor wątku Autor wątku Olsztyniak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Nikt nic za mnie nie zrobi.!!!!! Na to nie liczę i nawet byłoby to bezczelne liczyc na gotowca. Za moją głupotę KTOŚ ma coś zrobic???? .:mad: ( Może walnąc mnie w łeb- na opamiętanie)
Z tego zdaję sobie sprawę więc poczytałam ( myślę, że ze zrozumieniem) i odpisałam do Sądu 3 pisma zgodnie z instrukcją.
Wysłałam i zobaczymy co z tego wyniknie.
Tylko martwi mnie to, ze komornik zacznie ściągac to z wynagrodzenia.
Jakby nie patrzec to trochę to musi wszystko potrwac.
Ale poproszę o pomoc jakby coś było dla mnie znów niejasne.

Ostatnia edycja:
Komornik ma prawo zająć kwotę ponad 1111 zł netto (około). Proszę pamiętać, że również rachunek bankowy. Na czas załatwienia sprawy lepiej poprosić pracodawcę, aby przekazał pieniądze do ręki.

Wszystko może trwać nawet kilka dni od dnia dotarcia wniosków do sądu. Zależy od wielu okoliczności. Najważniejsze jest, aby pani napisała poprawnie wnioski oraz dołączyła dokumenty świadczące o zmianie miejsca zameldowania (zamieszkania).

Bardzo dobry wątek, jak na wątki tego typu. Jednak zawiera dwa istotne błędy.

1. nie informuje, że przepisów o kwocie wolnej nie stosuje się do należności alimentacyjnych;

2. nie wyjaśnia, jak uzyskać kwotę wolną; banki w większości (chociaż teraz się to zmienia) nie robią tego same z siebie; część banków dopiero na wniosek, inne wymagają zaświadczeń od komornika, jeszcze inne tylko umożliwiają pobranie gotówki w okienku;

W pozostałym zakresie bardzo dobry i merytoryczny artykuł.

Dzięki za wsparcie.Zgadzam się z Pana twierdzeniem w 100 %.:brawo:

Powrót