Windykacja należności i komornik od t-mobile

• Autor wątku Autor wątku ElaSko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ElaSko

Użytkownik
Odpowiedzi
42
Witam. W ubiegły piątek (9 stycznia) otrzymałam dwa pisma od komornika o wszczęciu egzekucji.
Niestety nakazy zapłaty jak i informacja o klauzuli poszły pod stary adres gdzie już nie mieszkam 2 lata. Nowy adres zameldowania mam na 5 miesięcy przed wydaniem nakazu i klauzuli (mam potwierdzenie z gminy o zameldowaniu od tego dnia). Nakazy wydano iż na podstawie art. 139kpc zostało uznane dostarczone powiadomienie. Należność nie jest przedawniona, lecz jej wysokość jest wzięta chyba z kosmosu. Niestety w nakazie jest wyszczególniona kwota 2790 (+koszty, odsetki itd + postępowanie komornicze=4100) ale nie jest za co. Drugi nakaz opiewa na kwotę 360zł (+koszty, odsetki, postępowanie komornicze=1100), lecz również nie wiadomo za co (oba nakazy wydano na wniosek radcy tmobile, w odstępie 2 dni oraz dwa nakazy od jednego wierzyciela?) Czy tutaj nie można podciągnąć pod jeden nakaz zapłaty? Dochodzą przecież koszty za dwa postępowania a nie za jedno. Czy można od tego jakoś się odwołać, bo można było by podawać za każdą fakturę po 50zł osobno i do każdego nalicza koszty.
Dług jest ale nie w takiej wysokości jak żądają. Napisałam już do windykacji t-mobile o wyszczególnienie (dzwoniłam, lecz nie ma możliwości dodzwonić się i chcą kontaktu emailowego) i czekam na odpowiedź.
Czy mogę jakoś wstrzymać egzekucję do czasu wyjaśnienia? Chodzi o wysokość roszczenia.
Z tego co zdążyłam przeczytać, to musiałabym:

-wnieść sprzeciw do sądu wskazując brak prawidłowego doręczenia i wskazać zaświadczenie o zameldowaniu;
oraz nie wiem czy równocześnie:
- wnosisz do komornika o zawieszenie postępowania egzekucyjnego na podst. art. 820(3) §1 k.p.c.?
- sąd sprzeciw przyjmuje, ty umarzasz u komornika egzekucję na podst. art. 825 pkt 2 k.p.c.?
Ela.

ElaSko napisał:
Z tego co zdążyłam przeczytać, to musiałabym:

-wnieść sprzeciw do sądu wskazując brak prawidłowego doręczenia i wskazać zaświadczenie o zameldowaniu;
oraz nie wiem czy równocześnie:
- wnosisz do komornika o zawieszenie postępowania egzekucyjnego na podst. art. 820(3) §1 k.p.c.?
- sąd sprzeciw przyjmuje, ty umarzasz u komornika egzekucję na podst. art. 825 pkt 2 k.p.c.?
Ela.
Dobrze przeczytałaś :)
Jeśli to e-sąd, to od razu wysyłasz do komornika o zawieszenie. Jeśli sąd rejonowy, to aby zawiesić egzekucję musisz mieć zaświadczenie z sądu.

Dziękuję amelia2013 za odpowiedź.
Nakazy z sądu Lublin-Zachód IV wydział Cywilny, w posiedzeniu niejawnym i elektronicznym postępowaniu upominawczym - domniemam, że e-sąd.
Do sądu wysyłać o przywrócenie terminu z uwagi na dostarczenie pod niewłaściwy adres, ale czy pisać też o zawyżonych kwotach? Czy na początek tylko o przywrócenie terminu?

Mam jeszcze 2 pytania: Czy odnośnie tych dwóch odrębnych postępowań to można je jakoś połączyć? Albo chociaż żądać wyjaśnień dlaczego jest dwa postępowania?
Oba postępowania prowadzi jeden komornik i przez jednego wierzyciela składane do sądu (również ten sam radca prawny). Nakazy wydane w odstępie kilku dni.
Czy operator może naliczyć karę za zerwanie umowy? Wiem, że może żądać zwrotu ulg (abonamentowej jak i za telefon).

Ostatnia edycja:
ElaSko napisał:
Do sądu wysyłać o przywrócenie terminu z uwagi na dostarczenie pod niewłaściwy adres, ale czy pisać też o zawyżonych kwotach? Czy na początek tylko o przywrócenie terminu?
Żadne przywracanie terminu. Czytaj co pisałam
ElaSko napisał:
Mam jeszcze 2 pytania: Czy odnośnie tych dwóch odrębnych postępowań to można je jakoś połączyć?
Dwa postępowania - to dwie sygn akt i dwa sprzeciwy. Identyczne dla każdej ze spraw z osobna
ElaSko napisał:
Albo chociaż żądać wyjaśnień dlaczego jest dwa postępowania?
Oba postępowania prowadzi jeden komornik i przez jednego wierzyciela składane do sądu (również ten sam radca prawny). Nakazy wydane w odstępie kilku dni.
Czy operator może naliczyć karę za zerwanie umowy? Wiem, że może żądać zwrotu ulg (abonamentowej jak i za telefon).
Co do kary - nie może. Zobacz co ci pisze w umowie. Pytania przedwczesne, bo nawet nie wiesz co siedzi w aktach. W e-sądzie niczego się nie wyjaśnia, do e-sądu pisze się sprzeciw - zaskarżasz w całości i zarzucasz że roszczenie jest nienależne. Tyle. Plus zarzut braku prawidłowego doręczenia i udowadniasz prawidłowy adres na tamtą datę.
No i do komornika dwa wnioski o zawieszenie dwóch egzekucji w trybie art. 820(3) §1 k.p.c. Zaświadczenia nie potrzebujesz.

A czy do komornika również dołączać potwierdzenie zameldowania w uzasadnieniu? Bo posiadam tylko 1szt, postępowania są po dwa (a może wystarczy xero?).
Przepraszam za tyle pytań i dziękuję za cierpliwość.

Nie mogłam edytować postu, więc dopiszę. - Spać przez sprawę nie mogę. Dopytam jeszcze co z klauzulą wykonalności? Też trzeba coś z tym robić?

Witam, mam pytanie czy komornik przy regularnej spłacie długu może naliczać odsetki?

Witam
dołączam się aby nie zakładać nowego wątku. Czy do sądu ( rejonowy) trzeba jakoś uzasadnić sprzeciw od klauzuli, czy tylko wchodzą w grę braki formalne, których niestety nie ma ?

Jaki sprzeciw od klauzuli, o co chodzi w sprawie?

Postanowieniem sądu rejonowego nadano klauzulę wykonalności na bte. Właściwie nie mam argumentów do sprzeciwu ( braki formalne) - a zostało mi 3 dni terminu. Chodzi mi o to czy zażalenie : "zaskarżam w całości" chyba nie wystarczy - klauzulę nadał sędzia ( nie referendarz). Przychodzi mi do głowy jedynie : Art. 97 pkt. 2 prawa bankowego wskazuje, iż oświadczenie o poddaniu się egzekucji, które zgodnie z nowelizacją powołanego przepisu w dniu 01.05.2004 r. powinno zawierać kwotę zadłużenia, do której bank może wystawić bankowy tytuł egzekucyjny, a nie określać kwoty, do której dłużnik poddaje się egzekucji w brzmieniu przepisu sprzed nowelizacji.

Czy to w ogóle ma sens ?

Ostatnia edycja:
Kiedy był wniosek, bo BTE w prawie już jest skasowane?

Kochana Pani Amelio2013, niestety tuż przed "skasowaniem", sąd jak sąd - nadał klauzulę

Wiem że są specjaliści mający wysoką skuteczność co do tych spraw. Ja nie miałam okazji się w to bawić

Witam ponownie. Walki ciąg dalszy z operatorem (a raczej z pełnomocnikiem). Odwołałam się od wyroku z EPU i sprawa trafiła do rejonowego. Było kilka spraw i cały czas pełnomocnik się "mota" o jaką sumę mnie pozwał. Co posiedzenie to coś mu inaczej wychodzi. Sąd zawiesił postępowanie z art.177 par 1 pkt 6 kpc (pełnomocnik kilka razy uzupełniał na wezwanie sądu braki - ale nie tak jak powinno).
Jak długo może być zawieszone postępowanie? Z ostatniego posiedzenia jak byłam dowiedziałam się, że za 2 tyg będzie wyrok, po dwóch tygodniach okazuje się, że jest przełożony o kolejne 2 tygodnie a w końcu dowiaduje się o zawieszonym postępowaniu.
Czy da się jakoś to "ubić" (umorzyć, oddalić powództwo)? Chodzi mi, że muszę co tydzień teraz dowiadywać się w sądzie czy "łaskawie" pełnomocnik dostarczy wyjaśnienia i czy nie przegapię terminu do ewentualnego odwołania się.
Tu można obejrzeć uzasadnienie zawieszenia. Może ktoś coś podpowie co można z tym dalej zrobić?
Dodam też, że faktycznie po wniesieniu pozwu przez powoda faktury zostały zapłacone z zaznaczeniem numeru faktury w przelewie, a powód zaksięgował sobie na co innego (między innymi na koszty sądowe - tak, na koszty które nie zostały jeszcze zasądzone). Do tego do "głównej" kwoty również wliczone zostały koszty procesu - co też wytknął powodowi sąd.
https://drive.google.com/file/d/0BwEQb70Q8putS05wSXdfa3dXV0U/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/0BwEQb70Q8putT3htdXN0aUJoc1E/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/0BwEQb70Q8putRGhNLUg2a2V1RlU/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/0BwEQb70Q8putUEVKVTZPVXE5eTg/view?usp=sharing

Ostatnia edycja:
Chodzi mi, że muszę co tydzień teraz dowiadywać się w sądzie czy "łaskawie" pełnomocnik dostarczy wyjaśnienia i czy nie przegapię terminu do ewentualnego odwołania się.
W razie wznowienia sąd przyśle Ci taką informację, więc to co musisz, to aktualizować adres w sądzie.

Można niby wytaczać powództwo w tym wypadku o stwierdzenie nieistnienia zobowiązania, ale moim zdaniem za wcześnie na to. Spokojnie bym czekał.

Też bym czekał. A tak przy okazji... jakie zarzuty są postawione?

Powrót