WINDYKACJA NALEŻNOŚCI Z UPADŁEJ Sp Z o. o.

• Autor wątku Autor wątku dariuszdariusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dariuszdariusz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam

Sprawa wygląda tak dana spółka z o.o. jest w trakcie załatwiania papierów na upadłość firmy.
My jako osoby fizyczne jesteśmy w trackie zgłaszania pozwu do sądu w sprawie zwrótu poniesionych kosztów związanych z niewykonaniem części budowy domu jednorodzinnego. Oszacowana kwota do zwrotu opiewa na 110.000 tyś zł.

Co dalej robić:

Zgłaszać sprawe do sądu ? Czy od razu do prokuratury ?

Jeżeli zgłosimy to do sądu to zapłacimy koszty sądowe 5% i prowadzenie sprawy w kancelarii ok 5% od całej kwoty a jeżeli spółka była otwarta tylko na ''machloje'' i właśnie ogłasza upadłośc to zanim nasz polski sąd cokolwiek orzeknie to dawno firmy już nie będzie a orzeczenie można będzie powieśic w ramce na ścianie.

Jeżeli oddamy sprawe do prokuratury to wiadomo jak to w Polsce pewnie odrzucą wniosek bo będzie bezpodstawny.

Może ktoś z Państwa posiada wiedzę jak ściągnąć w najszybszym czasie w/w kwotę. Dodam, że prezesem firmy jest jakiś ''słup'' a gość który tak naprawdę ma rodzinę piekny domek i kilka razy w roku wczasy za granicą zbierał całą kasę nie będąc w zarządzie tej firmy ale od samego początku załatwiał wszystko co było związane z budową.

Proszę o poradę

Co to znaczy "załatwiać papiery na upadłość"?

firma będzie ogłaszać upadłość czyli załatwia papiery na uapdłość co za róznica jak to nazwiemy polskie prawo pozwala za 5000tys otworzyć sp z o.o. a wieć robimy przekręty a później ogłaszamy upadłość

Jest różnica czy rozważają to, czy kopletują wnioskek, czy też już go złożyli do sądu. I proszę nie wyładowywać złości na mnie, ja akurat staram się pomóc.

ja nie wyładowuję złości, tak jak napisałem ''załatwiają papiery na upadłość'' nie mam wglądu w ich sprawy, powiedzieli, że ''firma zgłasza upadłości i jak zdażą z papierami to ogłaszją upadłość i nic im nie zrobimy''

Powrót