windykacja pkp zapukali do drzwi po 12 latach

• Autor wątku Autor wątku zola108
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zola108

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam jestem nowyna forum,bo dziś zdarzylo sie to.Dostalem telefon od mamy ze windykacja zostawila karteczkę o pilny kontakt.Ok to dzwonimy o co chodzi.Sprawa wygląda następująco w 2002 podróżowałem pkp zostalem okradziony i musiałem kupic bilet kredytowy,chyba tak musiało byc aby dalej podróżować nie wiem potraktowali mnie gazem ,tylko tyle pamiętam z przed 12 laty.Pod obecnym adresem mieszkam 7 lat.Dzwonie do nich a oni ze wysylali pisma niby na stary adres ale nie chciała mi powiedziec kiedy,a pierwsze wezwanie przyszlo luty2014,i teraz w październiku ale nie odebrałem bo nie mialem pojecia ze to to.Pani potwierdzila wszystkie moje dane,które sie zgadzały.Pani powiedziała ze wszystkie dokumenty są w sadzie i tam je mogę zobaczyć.Dług niby jest 790zl.Moje pytanie brzmi czy po tylu latach mogą dochodzić swoich roszczeń?Juto sprawdzę to w sądzie mam zaufaną osobę .Czy mam prawo do jakiegoś odwołania?Na co zwróci ogólnie uwagę?pozdrawiam

RE: windykacja zapukali do drzwi po 12 latach

Przepraszam źle zatytułowany.Firma windykacja z Tarnowa

Firma windykacyjna może pukać, gorzej jak zapuka komornik. Czekaj na nakaz z sądu wraz z pozwem albo inne wezwanie. Wcześniejszy wywiad nie zaszkodzi zrobić ...

Ok,dzięki za info,ale mam pytanie czy nie ma przedawnienia?Z drugiej strony wiem ze jechalem bez biletu ale po 12 latach?Nie mieszkam w PL i nie uśmiech mi się włóczyć po sądach.Jak będę co jutro wiedział dam znać.

Krispl napisał:
Czekaj na nakaz z sądu wraz z pozwem albo inne wezwanie. Wcześniejszy wywiad nie zaszkodzi zrobić ...
Nakaz już był.
zola108 napisał:
ONie mieszkam w PL i nie uśmiech mi się włóczyć po sądach.J
To i komornik na razie ci niestraszny.
Moja rada: zapytaj kiedy była nadana klauzula (dokładniej to kiedy wniosek o nią) oraz prawomocność nakazu. Jeśli różnica jest większa niż 10 lat, to jest to przedawnione. Wtedy powództwo z art 840 kc. Jeśli pozew był złożony po 15 miesiącach do przejazdu, a nakaz poszedł na nieaktualny adres to należy wniesć sprzeciw z zarzutem przedawnienia.
Jeśli klauzulę nadano w ostatniej chwili, to negocjuj zmniejszenie odsetek (starsze niż 3-letnie są przedawnione). Jak nie po dobroci, to powództwem obniżysz, a to nie będzie się im opłacało (koszty)

marian.pazdzioch napisał:
Nakaz już był.
Może już późna godzina i przysypiam, ale jakoś nie widzę tego nakazu.
Absolutnie nie neguję dalszej części porady, ale ten nakaz mnie zastanawia.

Powrót