Windykacja ULTIMO Pomóżcie

• Autor wątku Autor wątku Marylagada
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marylagada

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Witam proszę o pomoc. Dzisiaj mój syn otrzymał z ULTIMO Przelew Wierzytelności ...na kwotę 822.29 PLN wynikające z umowy z 30.12.2011 r. oraz PROPOZYCJA POROZUMIENIA na kwotę 274.10 PLN płatne do 13 każdego miesiąca. No i tutaj mamy problem gdyż syn nie brał pożyczki gotówkowej w PROVIDENT. Zadzwonił syn do nich chcąc wytłumaczyć omyłkę lecz oni podali mu jego datę urodzenia i powiedzieli że brał lecz to nie prawda. Stwierdzono po jego uporze że przyślą pismo które potem pójdzie do grafologa ale pierwszą ratę już należy zapłacić w terminie podanym w piśmie. Nie wiem co mamy z tym począć. PROSZĘ O POMOC I ODPOWIEDŹ.

Marylagada napisał:
Witam proszę o pomoc. Dzisiaj mój syn otrzymał z ULTIMO Przelew Wierzytelności ...na kwotę 822.29 PLN wynikające z umowy z 30.12.2011 r. oraz PROPOZYCJA POROZUMIENIA na kwotę 274.10 PLN płatne do 13 każdego miesiąca. No i tutaj mamy problem gdyż syn nie brał pożyczki gotówkowej w PROVIDENT. Zadzwonił syn do nich chcąc wytłumaczyć omyłkę lecz oni podali mu jego datę urodzenia i powiedzieli że brał lecz to nie prawda. Stwierdzono po jego uporze że przyślą pismo które potem pójdzie do grafologa ale pierwszą ratę już należy zapłacić w terminie podanym w piśmie. Nie wiem co mamy z tym począć. PROSZĘ O POMOC I ODPOWIEDŹ.

Jeśli syn jest na 100% pewny, że nie brał żadnej pożyczki w Providencie to należy udać się do prokuratury/policji.
Istnieje prawdopodobieństwo, że ktoś wyłudził pożyczkę posiłkując się danymi syna.

Też o tym pomyśleliśmy tylko co zrobić z nimi jak twierdzą że brał i kto za to wszystko będzie płacił. Nas na to nie stać ja jestem na rencie rolniczej 834 zł i choruję na raka a syn też ma nie dużą pensję 1200 zł kto poniesie koszty. Mam już mętlik w głowie. ...

Marylagada napisał:
Też o tym pomyśleliśmy tylko co zrobić z nimi jak twierdzą że brał i kto za to wszystko będzie płacił. Nas na to nie stać ja jestem na rencie rolniczej 834 zł i choruję na raka a syn też ma nie dużą pensję 1200 zł kto poniesie koszty. Mam już mętlik w głowie. ...

Z nimi nie robić nic. Poinformować prokuraturę/policję i czekać na postępy w sprawie. Prokurator ściągnie sobie z Providenta lub firmy windykacyjnej oryginał umowy pożyczki, powołany zostanie biegły grafolog itd.

Oczywiście nic FW nie płacić, na nic się nie zgadzać. Jak by przyszedł nakaz zapłaty lub pozew z sądu to złożyć sprzeciw/odpowiedź na pozew że należność nie istnieje i w sprawie trwa śledztwo syng akt XXX prowadzone przez prokuraturę XXX.

I tyle.

Nic nie należy robić, poza odbieraniem poczty poleconej.
Teraz jakby zadzwonili - to syna nie ma, wyjechał nad morze, do Anglii albo Niemiec, nie wiecie dokąd.
Przyjdzie pozew z sądu to wtedy należy wnieść zarzuty, łącznie z powiadomieniem policji. Na razie zawiadomienie policji nic może nie dać, bo Ultimo się wykręci i powie że nie ma oryginału umowy, sprawa będzie umorzona po czym nagle w sprawie cywilnej oryginał się cudownie odnajdzie.
Plus dodatkowo to, że niebawem roszczenie - nawet gdyby istniało - się przedawni.
Radzę jednak ostatecznie i konkretnie porozmawiać z synem, gdyż jeśli rzeczywiście brał tę pożyczkę (może na Sylwestra się wybierał na dobrą imprezę), to broniąc się należy obrać nieco inne argumenty w sprawie i taktykę.

Dziękuję serdecznie za szybką i tak konkretną odpowiedź. Jesteście bardzo pomocni serdecznie jeszcze raz dziękuję. Pozdrawiam

Witam,
taka sama sytuacja jak u mnie:(
Dziś dostałam pismo od ULTIMO - zadłużenie wynikające z dwóch pożyczek PROVIDENT z grudnia 2010 i maja 2011 roku. Na początku grudnia zaginął mój portfel z wszystkimi dokumentami, fakt zgłosiłam na policji, poradzili mi zablokować kartę w banku itp. Złożyłam też od razu wnioski o wydanie Dowodu Osobistego i Prawa Jazdy. Ktoś wziął na mnie dwie pożyczki - bo nie zrobiłam tego ja! Jutro będę dzwonić do ULTIMO ale jak się domyślam nic z tego nie wyniknie. Iść od razu na Policję?

Ostatnia edycja:
oliemi napisał:

Rozumiem, że na pismo z ULTIMO nie odpisywać. Sytuacja wyprowadziła mnie dziś z równowagi. Zapewne to potrwa póki dojdą prawdy:(

judytakas napisał:
Rozumiem, że na pismo z ULTIMO nie odpisywać. Sytuacja wyprowadziła mnie dziś z równowagi.
Możesz zadzwonić i wyjaśnić temat. Czy posłuchają, czy też nie i popłyną w konsekwencji przegranego powództwa w koszty to ich sprawa.
Jakieś konkretne ruchy to dopiero w razie pozwu z sądu.

marian.pazdzioch napisał:
Możesz zadzwonić i wyjaśnić temat. Czy posłuchają, czy też nie i popłyną w konsekwencji przegranego powództwa w koszty to ich sprawa.
Jakieś konkretne ruchy to dopiero w razie pozwu z sądu.
Zadzwoniłam - dostanę listem poleconym kopie tych umów z PROVIDENTEM, Pani powiedziała, że ze swojej strony też będzie wyjaśniać sprawę i się ze mną skontaktuje.
Pierwsza umowa była zawarta 22 grudnia 2010, a ja 23 odbierałam nowy Dowód i Prawo Jazdy. Kolejna, zawarta w maju 2011 dalej na stary Dowód.
Jak dostanę umowy to zgłoszę się z nimi na Policję.

Dziękuje za odpowiedzi. Mam nadzieję, że sprawa szybko się wyjaśni i nie będę musiała się denerwować

Witam ponownie po państwa poradach zgłosiliśmy się na policję i dostaliśmy odpowiedź że należy wysyłać do ULTIMO pismo o dokumenty że pożyczka była wzięta. Ma syn napisać że jak nie brał to nie będzie płacił. Jak to ma się teraz do tego żeby nimi się nie przejmować i się do nich nie odzywać.Już teraz nic nie rozumiem. Proszę poradźcie.

Marylagada napisał:
Witam ponownie po państwa poradach zgłosiliśmy się na policję i dostaliśmy odpowiedź że należy wysyłać do ULTIMO pismo o dokumenty że pożyczka była wzięta. Ma syn napisać że jak nie brał to nie będzie płacił. Jak to ma się teraz do tego żeby nimi się nie przejmować i się do nich nie odzywać.Już teraz nic nie rozumiem. Proszę poradźcie.

Witam, dziś dzwoniłam do ULTIMO,(a widzę, że sytuacja podobna) osoba z którą rozmawiałam i poprosiłam o możliwość wglądu w te umowy, abym mogła podjąć odpowiednie kroki powiedziała, że podeśle poleconym i sam też będzie wyjaśniać sprawę i dzwonić do PROVIDENTA.

Witam nam jak syn dzwonił w ULTIMO powiedziała pani że oni sprawdzą przez grafologa nie mam pojęcia na jakiej zasadzie to sprawdzą. O umowie nic nie chciała powiedzieć. Mam pytanie czy prześlą Pani umowy z ULTIMO czy Providenta? Pozdrawiam

Marylagada napisał:
Witam nam jak syn dzwonił w ULTIMO powiedziała pani że oni sprawdzą przez grafologa nie mam pojęcia na jakiej zasadzie to sprawdzą. O umowie nic nie chciała powiedzieć. Mam pytanie czy prześlą Pani umowy z ULTIMO czy Providenta? Pozdrawiam
Tak prześlą mi umowy z PROVIDENTEM. Proszę spróbować jeszcze raz zadzwonić, może syn trafił na niezbyt kompetentną osobę. W moim przypadku wystarczyło, że poinformowałam, iż ktoś posłużył się moim Dowodem Osobistym i chcę ten fakt zgłosić na policję, a w tym celu potrzebny mi wgląd w umowy.

Pozdrawiam

Dziękuję jutro znowu zaczniemy batalię. Oby się wszystko szybko i dobrze skończyło. Pozdrawiam

Marylagada napisał:
Witam nam jak syn dzwonił w ULTIMO powiedziała pani że oni sprawdzą przez grafologa nie mam pojęcia na jakiej zasadzie to sprawdzą.
No ja też nie wiem, tak bez syna?
judytakas napisał:
może syn trafił na niezbyt kompetentną osobę. W moim przypadku wystarczyło, że poinformowałam, iż ktoś posłużył się moim Dowodem Osobistym i chcę ten fakt zgłosić na policję, a w tym celu potrzebny mi wgląd w umowy.
To właśnie ty miałaś ogromne szczęście, że trafiłaś na kompetentną osobę, która zrozumiała sprawę i wyłamała się z szeregu. Oni generalnie to potrafią jedynie regułki z kartki (bo za odstępstwa są kary), a jak pytanie niestandardowe to w odpowiedzi usłyszysz: do kiedy zamierzasz zapłacić :)
Marylagada napisał:
Dziękuję jutro znowu zaczniemy batalię. Oby się wszystko szybko i dobrze skończyło. Pozdrawiam
Już ci napisałem - to ich problem że nie słuchają. Wyślą kopie umów - to dobrze, nie wyślą to nie masz się czym przejmować. W sądzie przegrają i na koszty się narażą.

marian.pazdzioch napisał:
Już ci napisałem - to ich problem że nie słuchają. Wyślą kopie umów - to dobrze, nie wyślą to nie masz się czym przejmować. W sądzie przegrają i na koszty się narażą.

Tak więc czekam cierpliwie na ich ruch i spróbuję o tym nie myśleć. Dziękuję i pozdrawiam

Witam ponownie. Właśnie otrzymał syn następne papiery z ULTIMO nie wiem co z tym zrobić? Spróbuję przesłać zdjęcia tych papierów jako załączniki. Proszę o odpowiedź i pomoc.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Powrót