Windykacja w Fast Finance

• Autor wątku Autor wątku undertaker
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

undertaker

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam

Mam problem z tą firmą.Chodzi o egzekucję należności w związku zawartą umową z operatorem Play.Zostały mnie z umową przekazane 2 aparaty oraz późniejsze faktury nie zostały spłacane.Od chwili gdy wziąłem te telefony minęło już chyba z 5 lub może i 6 lat, ale sprawa zaczęła przybierać teraz tępa.Olewałem długi czas ich pisma, ale zostałem ostatnio wezwany do sądu na rozprawę o wyjawienie majątku.Powiedziałem w sądzie, zgodnie z prawdą, że nigdzie obecnie nie pracuję,jestem przewlekle chory, nie mam dochodów i nie mam z czego spłacać.Wczoraj dostałem znów pismo z Fast Finance w którym piszą:'' Informujemy,że pana działanie może stanowić przestępstwo oszustwa (art 286 paragraf 1 K.k).W związku z powyższym zdecydowaliśmy się zawiadomić Prokuraturę o możliwości popełnienia przestępstwa.'' Zadzwoniłem tam do nich, do Fast Finance i jedyne co się dowiedziałem, to jeśli pan nie zacznie spłacać zadłużenia to sprawą zajmie się policja.Myślę, że pewnie do tego dojdzie.Jeśli tak, to jak powinienem się dalej zachować, co powinienem mówić i robić by możliwie korzystnie tą sprawę zakończyć ?

Ostatnia edycja:
Uzyskałem odpowiedz na innym forum... Mod, może zamknąć temat.

Witam mam ten sam problem. Splacam komornikowi,ktory dziala na rzecz tej firmy windykacyjnej lecz i tak sprawa trafila na policje o wyludzenie ale ja wzielam tel na zaswiadczenie fauszywe poniewaz nie pracowalam a znajoma podbila mi w pracy ze pracuje y niej w sklepie. czekam na przesluchanie przez policje. Dzwonilam do firmy windykacyjnej i tam pan mi powiedzial zebym do wtorku znalazla zyranta wtedy pojda na ugode ratalna. Pragne dodac ze 400 zl wplacilam komornikowi ktory pod zadnym pozorem nie kazal mi wplacac do tej firmy windykacyjnej zadnej kwoty bo pozniej bede szukala pieniedzy ktore wplacilam.Moje pytanie dotyczy odpowiedzialnosci karnej. Dlug chce splacic nie chce uchylac sie od placenia. Czy moge liczyc na lagodniejszy wyrok? Czy moge poddac sie dobrowolnej karze czy lepij nie? Pozdrawiam

Ramona79 napisał:
Dodam ze telefon wzielam w 2007roku
to kiedy była sprawa w sądzie? bo wygląda na to, że mogę pozdrowić i tytułować cię sponsorem fast finance...

a żeby coś pomóc to powiedz czy otrzymałaś nakaz i olałaś, czy nakazu ci nie doręczono? co do policji to jeżeli zapłaciłaś nawet jeden rachunek, to pod wyłudzenie nie podpada (znane z praktyki, zawsze można wytłumaczyć późniejszy brak opłat nagłym pogorszeniem się sytuacji finansowej)

Ostatnia edycja:
Witam ponownie dostalam nakaz zaplaty z sadu 17stycznia 2011 i mialam komornika ktory umorzyl egzegzekucje. Nastepnie bylam w sadzie poniewaz fast finanse mnie podalo o ujawnienie majatku. W styczniu tego roku zaczelam splacac komornikowi lecz jak sie okazalo komornik nie wysylal wszystkich pieniedzy tej firmie wiec podejrzewam ze po zlosci zglosili na policję iz miglam wyludzic tel. I tak chyba jest bo nie zaplacilam ani jednego rachunku. jak przyjechala dwa dni temu di mnie pilicja wyszlo ze wzielam ten tel na nieprawdziwe zaswiadczenie. WIEM ze musze za to odpowiedziec wstyd mi ale prisze prosze o pomoc co mam robic dalej. Czekam teraz na wezwanie z policji. na przesluchanie. Normalnie wstyd mi

Ramona79 napisał:
dostalam nakaz zaplaty z sadu 17stycznia 2011

I tak chyba jest bo nie zaplacilam ani jednego rachunku
1. było wtedy już przedawnione czy nie?
2. jak coś robisz, to przynajmniej rób to z głową... teraz możesz beknąć, ale wydaje mi się że skuteczną linią obrony byłoby to, że windykacja nie jest podmiotem pokrzywdzonym i uprawnionym do występowania w sprawie. pewny nie jestem czy to przejdzie, musisz zapytać kogoś z prawa karnego

jerry23, tym razem ze swoją krucjatą przeciwko "hienom" (dla niezorientowanych: firmom windykacyjnym w nomenklaturze kol. jerry23) przenieś się na inny wątek. Same głupoty, bowiem prawisz. Po pierwsze, było wyłudzenie, gdyż zostało przedstawione fałszywe zaświadczenie (to zdecydowanie mocniejsza przesłanka, niż brak uiszczenia zapłaty, czyli pytająca jest "ugotowana"). Po drugie, nie ma żadnego znaczenia, że zawiadomienia o przestępstwie dokonał wierzyciel wtórny (abstrahując od kwestii wejścia w prawa i obowiązki zbywcy wierzytelności, przez obecnego wierzyciela, to zawiadomienia o przestępstwie może dokonać każdy a jest to przestępstwo ścigane z urzędu). Po trzecie, wywody o przedawnieniu roszczenia nie mają tu zastosowania. Jest tytuł wykonawczy, jest egzekucja (brak pomyłek adresowych przy doręczeniu nakazu zapłaty). Po czwarte i najważniejsze, jeśli nie chcesz wyrządzić poważnej szkody (do tej pory słuchający Twych rad ludzie mogli narazić się jedynie na niewielkie straty finansowe, np. niepotrzebne koszty egzekucyjne), to powstrzymaj się o doradzania, w tym przypadku, odmowy spłaty.
Teraz do autorki wątku, spłać jak najszybciej całą należność. Odpowiedzialności karnej nie unikniesz, jednak spłata należności będzie oznaczała dobrowolne naprawienie szkody i wpłynie na mniejszą surowość wyroku.

Dogadam sie z fast finanse bo nie mam zamiaru miec dlugow swoja kare musze poniesc tylko mam nadzieje ze dostane lagodny wyrok bo mam dwoje dzieci i wstyd mi ze do tego musialo dojsc . Nie chce trafic za kratki._

robilee - weź wytrzeźwiej już po wszystkich świętych...
proszę cię, poczytaj, zrozum, przetraw i zastanów się...

ramona - gdybyś wówczas powalczyła z nakazem, dziś nie miałabyś tych problemów. popytaj karnistów jeszcze, może coś się uda wykręcić. jak nie, to zawiasy zarobisz i tyle

Ostatnia edycja:
Ramona79 napisał:
jak przyjechala dwa dni temu di mnie pilicja wyszlo ze wzielam ten tel na nieprawdziwe zaswiadczenie
a czy to na pewno była policja, czy jakaś ściema windykacji żeby cię maksymalnie zmiękczyć? słyszałem i o tym jak to "dzielnicowy dzwoni" a dzwoni windykacja :-D
policja w takich błahych sprawach wysyła wezwanie na przesłuchanie. bo tak na zdrowy rozum pomyśl - policja ma chyba ważniejsze sprawy na głowie niż jeżdżenie do jakiejś baby o głupi telefon sprzed ładnych paru lat, gdzie w dodatku pokrzywdzony nawet sprawy nie zgłasza?

Witam. Tak byla to policja pokazali mi przy wejściu blachy .

Sprawe zglosila firma fast finanse. Policja powiedziala mi ze nie splacam zadluzenia firmie a ja I'm na to ze place komornikowi

Jeszcze jedno pytanie mnie meczy mianowicie czy jak z komornikiem spidalam ugode ratalna tego dlugu powinnam dostac ksero?

Powrót