M
mirab56
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Witam Mam pytanie dotyczące rzekomo mojego zadłużenia wobec wydawnictwa READERS DIGEST . Od firmy windykacyjnej, której najprawdopodobniej przekazano tą sprawę otrzymałam w dniu 03.04.2012 r. zwykły nie polecony list że mam nieuregulowane zobowiązanie finansowe za zakupioną książkę. Sprawa ta jak wynika z otrzymanego listu dotyczy specyfikacji zadłużenia z 15-01-2003r., której wówczas kwota opiewała na 59,00 PLN. Obecnie firma windykacyjna żąda ode mnie zapłaty kwoty 127,19 PLN, gdzie 68,19 PLN to odsetki za okres 9-ciu lat. Minęło sporo czasu i w zasadzie przez taki okres nie przechowuje dowodów dokonanych wpłat, a jednocześnie zawsze na bieżąco regulowałam wszelkie należności wobec wydawnictwa.
Czy prawnie jest wyznaczony czas okres po którym następuje przedawnienie tego typu sprawy, a w zasadzie w jaki sposób po tylu latach jestem w stanie udowodnić, że w ogóle dokonywałam jakiegokolwiek zakupu, a jeżeli dokonałam, czy nie uiściłam należytej płatności. Chce również nadmienić, że przez te wszystkie minione 9 lat nie otrzymałam żadnej informacji odnośnie, że wobec wydawnictwa mam nieuregulowane zobowiązanie finansowe.
Bożena
Czy prawnie jest wyznaczony czas okres po którym następuje przedawnienie tego typu sprawy, a w zasadzie w jaki sposób po tylu latach jestem w stanie udowodnić, że w ogóle dokonywałam jakiegokolwiek zakupu, a jeżeli dokonałam, czy nie uiściłam należytej płatności. Chce również nadmienić, że przez te wszystkie minione 9 lat nie otrzymałam żadnej informacji odnośnie, że wobec wydawnictwa mam nieuregulowane zobowiązanie finansowe.
Bożena