Windykacja....

• Autor wątku Autor wątku Robert Matycz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Robert Matycz

Robert Matycz

Zbanowany
Odpowiedzi
139
Witam, pisałem w innym wątku o windykacji, ale teraz tego wątku nie widzę, więc pisze tutaj....
opłacałem telewizję i internet regularnie a ponad 3. lata temu zmieniłem firme kablową, zdałem modem, przyjeto go bez uwag, ale od tamtej pory ściga mnie windykacja.....niesłusznie, coś mi grozi i co??

Windykacja o co się upomina> Zaległą faktura? Kara umowna za rozwiązanie umowy, za modem? Masz dokumenty?
Przed trzema laty...a dokładnie?

witaj, windykacja się upomina o małą gotówkę,zaległej gotówki brak, wszystko było opłacone co 4. kazdy miesiąc,za rozwiazanie umowy brak kary,za modem też brak kary, przyjęli go bez uwag,mam jedno pismo o zdanym modemie, a twierdzą, że zalegałem a nie zalegałem.
A tutaj odpowiadaja osoby znające prawo, czyli już prawnicy czy studenci prawa??
Zmieniłem firmę kablową we wrzesniu 2007...a to jakieś znaczenie??

Ostatnia edycja:
Ma - roszczenie ich jest przedawnione.
Napisz pismo, ze ich roszczenie jest bezpodstawne i uległo przedawnieniu
Dołącz ksero o zdanym modemie. Wyślij poleconym za potwierdzeniem odbioru.
Napisz, ze dalsze ich działania windykacyjne potraktujesz jak naruszenie dóbr osobistych i nękanie. Pilnuj korespondencji bo mogą skierować sprawę do sadu w trybie nakazowym. Podniesiesz ten sam zarzut - przedawnienie. Trzeba dotrzymać terminu sprzeciwu. Dlatego tak ważne jest pilnowanie korespondencji...
Ich tel, pisma ignoruj...

Witaj, dzięki za to info.
A skąd to wszystko wiesz??(możesz to mi zdradzić).
O modemie już kiedyś im wysyłałem to pismo, mam w domu na to dowód.
A co do sądu, to uprzedzali mnie o tym, ale nie bardzo wiem co to jest ten tryb nakazowy, możesz mi to wyjasnić??
A ten termin sprzeciwu na czym polega??
Pism nie otrzymuję a telefony ignoruję.

Skąd wiem? Się robi to się wie...hehe
Tryb nakazowy (skrót) Składa się do sadu pozew -udokumentowany i sąd rozpatruje bez obecności stron (pobieżnie sprawdza dokumentację) taki tryb ma przyspieszyć zaspokojenie wierzyciela. czyli jest to postępowanie odrębne, przyspieszone, skrócone.
Sprzeciw - termin zawity 14dni Jeżeli się spóżnisz Sąd odrzuci sprzeciw bo nie dotrzymałeś terminu. Wyrok nakazowy będzie prawomocny Uzyskają klauzule wykonalności i zapuka do Ciebie komornik...

Dzięki za wyjasnienia,czyli pracujesz w Sądzie(mam rozumieć?),
a jak się dowiem, że zaczęła sie sprawa w Sądzie, ktos mnie powiadomi??
A słowo ' zawity' czy znaczy czas określony??
A komornik jak wkroczy, to może cos mi zabrać, ale oni jak dzwonili, to powiedzieli, że komornik nie wkroczy, bo już sprawa przedawniona, ale do sądu mogą mnie podać.Ale Tobie wierzę.

Wszyscy jesteśmy anonimowi. Kodeksy ustawy przepisy nie mają nic wspólnego z wiarą.
Komornik może; zając pobory, emeryturę, oszczędności, r-ku bankowe, ruchomości, nieruchomości.....itd
Tak, czas nieprzekraczalny.
O rozprawie cie nie zawiadomią. Zaoczna...
Trochę cie oszukują. Po to składają (złożą) pozew by mieć możliwośc egzekucji komorniczej.
Sąd wyśle na twój adres (jaki oni podali) Postanowienie o nakazie zapłaty. I wtedy trzeba się odwołać - złożyć sprzeciw od tego nakazu

Robert Matycz napisał:
A tutaj odpowiadaja osoby znające prawo, czyli już prawnicy czy studenci prawa??
Odpowiedzi na forum może udzielić każdy zarejestrowany użytkownik.
Może to być doświadczony prawnik ale i również osoba, która prawo zna jedynie z własnych ( lepszych albo gorszych doświadczeń ).

Nad poprawnością odpowiedzi starają się czuwać moderatorzy, eksperci i praktycy.
Nadto wpisy na forum są pod nieustanną, surową "kontrolą" społeczności internetowej, co przy wysokiej poczytności forum - odrywa wcale nie bagatelną rolę.

@ Bedek Właśnie. Twoje krótkie, podpowiedzi, celne korekty, są bezcenne!

Witam z rana, dzięki Wam Obu za te odpowiedzi, dużo, sporo mi rozjaśniły w głowie, wiem na czym ' stoję',
Korf....nic tutaj o wierze katolickiej lub innej nie napisałem, piszac' wierze' miałem na myśli zaufanie do Ciebie.
Bedek.... a skąd wiadomo, że Forum jest bardzo poczytne?? zapewne po ilości zapytań i Uzytkowników.
A jak się zdobywa te tzw. funkcje pod nikiem?? mam na myśli ' ekspert i przyjaciel forum' itd..
Miłego dzionka.Dla Wszystkich.

Robert Matycz napisał:
Bedek.... a skąd wiadomo, że Forum jest bardzo poczytne??
A jak się zdobywa te tzw. funkcje pod nikiem?? mam na myśli ' ekspert i przyjaciel forum' itd..
Odpowiem, choć nie stanowi to tematu tego wątku.
Na przyszłość takie pytania proszę zadawać wyłącznie w stosownych działach forum.

Najwięcej użytkowników online było 7.132, 14-03-2011 o 14:39.
Czyli ponad 7 tys. użytkowników w jednej i tej samej chwili :wow:
Są również w internecie rankingi witryn, można sprawdzić...

"Przyjaciela forum" - zdobywa się po osiągnięciu odpowiedniej ilości postów ( wysokość jest ustalana przez Administratora w konsultacji z Zespołem FP ).
Stanowisko eksperta - można uzyskać wyłącznie poprzez decyzję Zespołu FP.

Ps.
korf napisał:
@ Bedek Właśnie. Twoje krótkie, podpowiedzi, celne korekty, są bezcenne!
Taka właśnie jest m. inn. rola eksperta. ;)

Ostatnia edycja:
Witam, dzięki za powyzsze wyjasnienie.
Pozdrawiam.

Mam zapytanie w imieniu mojej żony.....kiedys dostała książkę od wydawnictwa(parę lat temu)gratisowo a potem kazlai jej zapłacić i podali do windykacji......czy ta sprawa tak jak i moja uległa przedawnieniu i nic jej nie grozi??

Nie znamy szczegółów ale z 99%owym prawdopodobieństwem. Sprawa przedawniona.
Żonie nic nie grozi, oprócz "zdenerwowania"

Korf....dzięki za wyjasnienia. Nie wiem jak to dokładniej opisać.
Ale super, ze przedawniona i Ona sie tym nie przejmuje, że ją niesłusznie scigają, ma ich ' w duzym powazniu' i nie reaguje na ich czasem listowe lub mailowe tzw. ' zaczepki'.
Dziekuję za całościowe, powyższe wyjaśnienia....Robert wraz z zoną Anną.
Pozdrawiamy Wszystkich Uzytkowników tego Szacownego Forum.

Witam ja też mam kłopot ale z imp kiedyś wysyłali mi jakieś prenumeraty,teraz mi windykator po 22 dzwoni że mam im zapłacić 119zł do 28 maja 2013 za jakąś prenumeratę której nie pamiętam bym, dostała bo za każde co przychodziły płaciłam ,to jest z roku 2007 i nie wiem mam za to zapłacić :(

Witam, ostatnio dostałem 4 listy z firmy windykacyjnej tyle ze tylko jeden jest kompletny tzn. jest moje dokładne imie i nazwisko natomiast na innych są literówki z moim nazwiskiem. Dzwoniłem do firmy windykacyjnej i powiedzieli że w bazie istnieje tylko jeden rachunek na moje imię i nazwisko, więc moje pytanie brzmi: Co zrobić z pozostałymi pismami ? Firma grozi że jeżeli ich nie zapłacę to znajdę się w Biku

A masz te 4 zadłużenia?

To tutaj są Super Fachowcy, Brawo. A po 2. Są tutaj Admini, Fachowcy, osoby w tzw. spoczynku, itd. proszę podać rożnice.

Powrót