Windykacja

• Autor wątku Autor wątku Hope23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Hope23

Użytkownik
Odpowiedzi
60
Witam, mam problem z firmą windykacyjną. W roku 2002 byłem w czynnej służbie wojskowej,miałem zakupiony bilet zniżkowy na przejazd pociągiem.Miałem tymczasowe zaświadczenie z jednostki wojskowej ,które zaswiadczało że jestem w czynnej służbie wojskowej i oczekuje na odbiór książeczki wojskowej z powodu jej utraty. Zewnętrzna firma rewizorów wypisała mi mandat z powodu braku uprawnienia do zniżki. Wysłałem do nich kserokopie biletu ,odwołanie kserokopie zaświadczenia i książeczki wojskowej. Nie dostałem żadnej informacji nic nie przychodziło. W ten poniedziałek przyszło mi pismo z windykacji z prawomocnym wyrokiem sądowym że mam do zapłaty 680 zł . Chciałem się dowiedziec czy moge cos z tym zrobic, nie byłem poinformowany o żadnej sprawie. Czy takie rzeczy nie przedwaniją sie po jakimś czasie, proszę o szybką odpowiedz

pismo z windykacji czy z sądu? bo to wielka różnica

pismo mam z windykacji, żadnego pisma z sądu nigdy nie dostałem, jedyne co dostałem to wezwanie przedsądowe do uiszczenia należnosci w 2002 roku

Znasz więc sygnaturę sprawy i sąd, który wydał wyrok. Ustal w sądzie pod jaki adres i kiedy były wysyłane pisma z sądu i rozpocznij procedurę obalenia tytułu wykonawczego. Poczytaj na ten temat w wątku przyklejonym o windykacji.

sygnatura sprawy jest ale który sąd wydał nakaz zapłaty to już nie napisali. Czyli to już jest napewno przedawnione??

Hope23 napisał:
sygnatura sprawy jest ale który sąd wydał nakaz zapłaty to już nie napisali.
Przyjrzyj się dobrze nakazowi zapłaty. Myślę, że jest na nim zarówno określony sąd jak i nakaz zapłaty. Chyba, że Ty wcale nie masz nakazu zapłaty, tylko jakieś dziwne pisemko wierzyciela.
Hope23 napisał:
Czyli to już jest napewno przedawnione??
I tak, i nie. Jeśli jest tytuł wykonawczy i go nie obalisz, to przedawnione prawdopodobnie nie jest.

Robilee napisał:
Przyjrzyj się dobrze nakazowi zapłaty. Myślę, że jest na nim zarówno określony sąd jak i nakaz zapłaty. Chyba, że Ty wcale nie masz nakazu zapłaty, tylko jakieś dziwne pisemko wierzyciela.
przecież napisał że to nie z sądu...
jak sygnatura zaczyna się Nc-e to będzie e-sąd w lublinie. jak nie ma Nc-e lecz samo Nc to powinni napisać jaki sąd. jak nie napisali to trzeba do nich zadzwonić, bo mogą komornika nasłać (chyba że z nakazem to blef by cię wystraszyć...)

nie ma żadnego Nc-e , będę jutro dzwonił o jaki sąd chodzi ,jeśli jeszcze można prosic co tzn obalenie bo nie bardzo wiem co mam z tym teraz robic, czy gdzies pisac czy co

Najlepiej to zeskanuj to pismo, wymaż swoje dane i wrzuć na forum.

Zobaczymy, czy to w ogolę jest nakaz, czy jakiś marketingowy bełkot FW.

kurcze nie mam skanera jutro bym mogł u kogos przskanowac, albo ewentualnie przepisac wszystko

Przepraszam wolno pisze i tylko w takim formacie udało mi sie dodac załącznik

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Po treści wydaje mi się, że to tylko nic nie warte pisemko od firmy windykacyjnej.
Kto był nadawcą listu? przyszło to listem poleconym, czy zwykłym?
Pocztą Polską, czy PGP?

sygn akt 111/11 to serio tak pisze czy zmieniłeś cyferki?

zmieniłem ,bo nie wiedziałem czy moge podawac

przyszło to listem zwykłym przez poczte polską

Dzwoniłem do FW i sadownie był nakaza wydany w 2002r w grudniu

Hope23 napisał:
Dzwoniłem do FW i sadownie był nakaza wydany w 2002r w grudniu
Warto uzyskać więcej informacji. Poproś wierzyciela o przysłanie kserokopii tytułu wykonawczego (nie samego nakazu, tylko tytułu wykonawczego). Przynajmniej niech Ci powiedzą jaki sąd raczył ten nakaz zapłaty wydać (potem uzyskasz informacje w sądzie - telefonicznie). I teraz uwaga, jeżeli nakaz zapłaty został faktycznie wydany w 2002 r. i uprawomocnił się przed 2004 r. (tak musiało być), w dodatku na jego podstawie nie było dotychczas prowadzone postępowanie egzekucyjne (gdyby było, raczej byś o tym wiedział), to roszczenie z tego nakazu jest już przedawnione. Należność zasądzona przez sąd, przedawnia się z upływem lat dziesięciu od dnia uprawomocnienia się orzeczenia (odsetki nawet po trzech niestety). W takiej sytuacji, aby uniknąć konieczności przymusowego (komornik) spłacenia długu (do czego wcale nie namawiam), należy wnieść pozew z art. 840 kpc., którego podstawą będzie właśnie przedawnienie.

Poprosiłem o kserokopie tytułu wykonawczego narazie bede czekał dzisiaj maja mi wysłac

Hope23 napisał:
zmieniłem ,bo nie wiedziałem czy moge podawac
a jak ci coś w aucie buczy stuka i pojedziesz do mechanika to zastanawiasz się czy mu o tym powiedzieć czy nie? jak cię brzuch boli od tygodnia i pójdziesz do lekarza to powiesz mu gdzie cię boli czy że tylko coś boli?
właśnie chodziło o to by po sposobie napisania sygnatury ocenić czy może to być prawda czy jedynie windykacyjna ściema. napiszę tę sygnaturę tak jak ma być (możesz poprzestawiać cyferki - czyli jak jest I C 12345/02 to wpisz ewentualnie I C 14234/02).
sama sygnatura w cyferkach 12345/02 to pachnie ściemą

Powrót