witam

• Autor wątku Autor wątku bartek26-82
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bartek26-82

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Ojciec jest od 27lat w Niemczech i mieszka tam a ja jestem synem jak załatwić obywatelstwo niemieckie.. Dziękuje za informacje

jesli ojciec w momencie twoich urodzin nie mial obywatelstwa niemieckiego , to ty tez go nie dostaniesz bez wzgledu na to, ile lat tam juz mieszka

Belunia, wez ty sie zdecyduj, czy ty masz to obywatelstwo niemieckie czy nie masz, bo jeszcze wczoraj pisalas, ze nie masz, a masz tylko niemiecki dowod, bo facet ci powiedzial, ci obywatelstwo do niczego ci nie potrzebne :razz:

W Niemczech mozna miec niemiecki dowod i paszport nie majac niemieckiego obywatelstwa , tylko status Niemca w rozumieniu art. 116 ustawy zasadniczej. A Niemiec w rozumieniu tego artykulu to: "wer als deutscher Volkszugehöriger ...... Aufnahme in Deutschland gefunden hat".

Aufnahme in Deutschland als deutscher Volkszugehöriger oznacza przyjazd do Niemiec na zasadzie Aussiedlera, a jak sama wiesz ta opcja praktycznie nie wchodzi w rachube od dobrych paru lat dla osob z Polski. A wiec nie przywoluj faktu sprzed kilku lat, bo wtedy byla inna sytuacja prawan.

Teraz dla osob z Polski liczy sie tylko i wylacznie Staatsangehörigkeit a nie Volkszugehörigkeit , a jak sama wiesz, obywatelstwa nie mozna odziedzicycz po dziadzkach przeskujac rodzicow, bo obywalem niemieckim w mysl aktualnego prawa jest
a) dziecko ojca posiadajacego obywatelstwo niemieckie
lub
b) dziecko matki posiadajacej obywatelstwo niemieckie, pod warunkiem ze dziecko urodzilo sie po roku 1975.

Dlatego w przypadku osoby pytajacej znaczenie ma tylko i wylacznie fakt, czy jego ojciec mial obywatelstwo niemieckie w momencie jego urodzenia. Jak nie mial, to on tez nie ma.

a to majac dowod niemiecki i paszport to chyba logiczne ze ma sie obywatelstwo,,tyle ze nie mam tego dokumentu,,tylko to o czym pisalam wczoraj..po przyjeciu na Friedland przedstawialam dokumenty takie jak,,(obywatelstwo mojej mamy)i w sumie wystarczylo

bo sie zaraz w tym pogubie,,,to wkoncu po kim ja mam,,dzieki mamie czy jak,,

na innym forum ludzie dostaja bez przerwy obywatelstwa..to jak oni to zalatwiaja,,,to juz nie wiem,,

ah,,zreszta obojetne,,

ok,,juz troche zakapowalam

to czyli mam rozumiec ,ze te info na stronkach typu SOzpol,Ambasad i inne,,jest nieaktualne?
2. Szczegóły i warunki uzyskania potwierdzenia niemieckiego obywatelstwa przez niemieckie pochodzenie
Wobec osób urodzonych i/lub zamieszkałych w Polsce stosuje się następujące kryteria uznawania niemieckiego obywatelstwa:

a) osoby urodzony z małżeństwa:

Osoby urodzony przed 01.01.1975 mogą posiadać niemieckie obywatelstwo tylko wtedy, gdy ich ojciec był Niemcem (czyt. nawet jeśli nie było to nigdy wcześniej urzędowo potwierdzone, ale posiadał niemieckich przodków). Ten łańcuch pochodzeniowy sprawdzany jest wobec dziadka a nawet pradziadka do lat poprzedzających nawet rok 1914. Posiadanie niemieckiego obywatelstwa przypuszcza się wobec tego, kogo ojcowie (czyt. wyłącznie męska linia rodu) urodzili się i żyli między 1913 a 1945 rokiem w granicach Niemieckiej Rzeszy lub Wolnego Miasta Gdańska w granicach z 1937 roku.

Osoba urodzona po 01.01.1975 otrzymuje potwierdzenie niemieckiego obywatelstwa wtedy, kiedy jeden z rodziców (niezależnie czy matka czy ojciec) posiadał niemieckie obywatelstwo.

b) osoby urodzone poza małżeństwem:

Z reguły otrzymują takie osoby obywatelstwo matki.
Od 01.07.1993 może jednak również od ojca pochodzić niemieckie obywatelstwo jeśli:
- jest on Niemcem,
- istnieje ważne według prawa niemieckiego potwierdzenie lub uznanie ojcostwa,
- uznanie lub potwierdzenie ojcostwa zostało podjęte przed ukończeniem przez dziecko 23 roku życia.

Ostatnia edycja:
Dowod i paszport w NIemczech moze miec kazdy Niemiec, ale nie kazdy Niemiec jest obywatelem niemieckim w scislym znaczeniu tego slowa.

Sam papierek o nazwie Staatsangehörigkeitsausweis nie jest potrzebny do tego, zeby byc obywatelem niemieckim.

W Polsce jest tez taki dokument, nazywa sie "poswiadczenie o posiadaniu obywatelstwa polskiego" i normalnie nikt nigdy w Polsce tego nie wymaga od obywateli polskich, ale jak do konsulatu polskiego w Chicago zglosi sie jakis John Kowalski i powie "jestem Polakiem, dajcie mi paszport", to wtedy jest potrzebne, wlasnie na tej samej zasadzie co w Niemczech: musisz miec polskiego ojca albo matke.

A na pochodzenie do Polski tez mozna przyjechac, jako repatriant z Kazachstanu, ale na to trzeba zezwolenia.
To sa dwie rozne procedury, ktore ludzie ciagle mieszaja ze soba, dlatego ja nie lubie tego hasla "na pochodzenie", bo to jest bardzo metne i dwuznaczne

czesto na forum padaja pytania,,gdzie i jak przedluzyc Staatsangehörigkeitsausweis(bo zazwyczaj jest na 10 lat)a jak ktos tego nie przedluzy to co ?
sa to osoby ,ktore posiadaja to,,,mieszkaja w Polsce a potem chca wyjechac do DE,,

Belunia, co ty dzis jakos nie kojarzysz???:o

Przeciez na stronie ambasady niemieckiej pisze dokladnie to samo, co ja mu powiedzialem: ze obywtelstwo mozna dostac tylko po rodzicu, ktory w momencie urodzenia dziecka mial obywatelstwo niemieckie, a nie po dziadzku.

Wyobraz sobie sytuacje, ze dziadek mial obywatelstwo, jego syn po wojnie dobrowolnie zrezygnowal z tego obywatelswa, bo mu sie po wojnie wydawalo, ze tak bedzie lepiej, po tej rezygnacji rodzi mu sie syn. Chyba jest oczywistym, ze taki sen nie ma obywatelstwa niemieckiego, skoro jego ojciec go nie ma. Ja tu nie widze zadnej sprzecznosci.

Belunia, daj sobie spokoj ze swistkiem papieru o nazwie "staatsangehörigkeitsausweis", papierek to papierek o okreslonej waznosci, tak jak paszport ma waznosc powiedzmy 10 lat, ale przeciez jak nie przedluzysz paszportu po 10 latach, to wcale nie znaczysz ze tracisz obywatelstwo!

Obywatelstwo to jest pojecie z prawa, obywatelem sie jest bezterminowo, dopoki sie nie zrezygnuje z obywatelstwa albo go nie straci w inny sposob. Papierek to tylko swistek, ktore ten fakt potwierdza a nie dokument nadajacy obywatelswo!

Ostatnia edycja:
Pogodnik
Do wyrobienia paszportu i dowodu w niemczech potrzebny jest staatsangehörigkeitsausweis zółta kartka i teraz żądają jeszcze metrykę urodzenia

pogodniak,,bo dzis jestem przepracowana,,do tego musze o 3 ej w nocy jechac corke odwiez do autokaru,,i mam stresa,,,

to pewnie dlatego nie kontaktuje

dla syna skladalam krotki wniosek na potwierdzenia obywatelstwa(po mnie)
i dostal ten zolty dokument,,Staatsangehörigkeitsausweis
w sumie to u mnie naplatane jakos z tymi dziecmi

"Belunia, daj sobie spokoj ze swistkiem papieru o nazwie "staatsangehörigkeitsausweis", papierek to papierek o okreslonej waznosci, tak jak paszport ma waznosc powiedzmy 10 lat, ale przeciez jak nie przedluzysz paszportu po 10 latach, to wcale nie znaczysz ze tracisz obywatelstwo!!

no tak tez myslalam

marian, zapytaj sie jutro dowolnego sasiada Niemca, takiego rodowite, czy przy wyrabianiu dowodu osobistego ktos od niego wymagal staatsangörigkeitsausweis....

sprawdz na dowolnej stronie niemieckich urzedow wystawiajacych dowody/paszporty

Erforderliche Unterlagen
bei Personen unter 16 Jahren ggf. die schriftliche Einverständniserklärung des nicht anwesenden Sorgeberechtigten
Geburtsurkunde / Familienbuchseite
Die Vorlage der Geburtsurkunde bzw. der Familienbuchseite ist nur erforderlich, wenn bisher kein Personalausweis, Reisepass vorhanden ist bzw. wenn Abweichungen mit den Eintragungen im Melderegister festgestellt werden.
1 Lichtbild
Beachten Sie die Fotomustertafel der Bundesdruckerei. Abweichend zu den Reisepässen ist die Darstellung im Halbprofil möglich.
Hinweis:
Gehört der/die Antragsteller/in einer Religionsgemeinschaft an, die ihren Mitgliedern das Tragen einer Kopfbedeckung vorschreibt, ist bei der erstmaligen Beantragung eine entsprechende Erklärung abzugeben.
Personalausweis

marian1 napisał:
Pogodnik
Do wyrobienia paszportu i dowodu w niemczech potrzebny jest staatsangehörigkeitsausweis zółta kartka i teraz żądają jeszcze metrykę urodzenia

a ja nie mialam zoltej kartki,,a wyrobilam;)

belunia, na stronie ambasady jest pewno zdanie, ktore wszystko wyjasnia:

Osoby urodzony przed 01.01.1975 mogą posiadać niemieckie obywatelstwo tylko wtedy, gdy ich ojciec był Niemcem (czyt. nawet jeśli nie było to nigdy wcześniej urzędowo potwierdzone, ale posiadał niemieckich przodków)

A wiec nikt nie musi pokazywac Staatsangehörigkeitsausweisu ojca, zeby udowodnic, iz jest Niemcemj, taki swistek tylko ulatwia weryfikacje obywatelstwa, ale nie jest konieczny.

Dlatego, zeby zakonczyc dyskusje, jak Bartek chce dostaw obywatelstwo niemieckie, musi jakos uwiarygodnic, ze jego ojciec mila w momencie jego urodzin niemieckie obywatelstwo, a czy jego ojciec mial formalny papierek potwierdzajacy to obywatelstwo, to juz kwestia drugorzedna, techniczna

no chyba wstawilam to samo wyzej,,
ja wlasnie o tym wiem,,tylko chodzilo mi o to czy wystarczy udowodnic czy rzeczywiscie musi ten ojciec posiadac Staatsangehörigkeitsausweis w dniu urodzenia np,syna(czy musi na pismie to posiadac)ten zolty dokument,,

ok,,,koniec tematu

nie musi miec papierka o nazwie Staatsangehörigkeitsauswei, ale musi miec obywatelstwo i to musi jakos udowodnic;)

marian, zapytaj sie jutro dowolnego sasiada Niemca, takiego rodowite, czy przy wyrabianiu dowodu osobistego ktos od niego wymagal staatsangörigkeitsausweis....
Czy my rozmawiamy o rodowitych Niemcach ??????
Czy o Polakach starających się o obywatelstwo Niemieckie?????
W Niemieckiej metryce urodzenia jest jakie obywatelstwo i jaka religia
posiada dana osoba urodzona przed 1945r co ułatwia wyrobienie dowodu niemieckiego.
Osoby urodzone w Niemczech przed 1939 obywatela polski nie otrzymują automatycznie obywatelstwa przez urodzenie.
Niemiec miał to wpisane w metryce .

Jeżeli ktoś chce po ojcu mieszkającym w Niemczech podaje na wniosku o paszport
dokładne miejsce zamieszkania i jego obywatelstwo nie potrzebne są dodatkowe zaświadczenia

Ostatnia edycja:
nie wiem jak na tym forum wklecic zdjecie,,
tak ogladam metryki az do 1915 roku i jednak w zadnej z nich nie znalazlam obywatelstwa

co do wnioskow to dziwne,,bo ja skladajac dla syna o potwierdzenie obywatelstwa musialam dolaczyc dokumenty moje.
a przeciez tez mieszkalam juz w Niemczech

do wniosku dostaje sie dodatkowa informacje jak zalaczyc dokumenty,,
dlatego w Polsce trwa to dluzej,,bo najpierw przyjmuja wniosek a potem dopiero pisza co jeszcze doslac,,
mam w domu ten zalacznik ,,co dodatkowo byl do wniosku

Powrót