witam

• Autor wątku Autor wątku koj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

koj

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Niebawem jadę do Uk,z tytułu że jestem osobą z orzeczeniem o niepełnosprawności proszę o udzielenie informacji gdzie mam zgłosić sie w pierwszej kolejności tzn. do jakiej instytucji,posiadam nr.NIN i podczas kiedy pracowałem na lotnisku Heathrow zapłacilem za Home office,czy muszę kolejny raz zaplacić wówczas gdy podejmę nową pracę,na Heathrow nie powiedzialem nikomu że jestem z orzeczeniem przed obawa utraty pracy jednak teraz chce poinformować pracodawcę o moim stanie zdrowia,przeszukalem wiele portali w necie ale niczego nie znalazlem odnośnie mojego zagadnienia,bardzo proszę o radę,pozdrawiam Piotr

koj napisał:
Niebawem jadę do Uk,z tytułu że jestem osobą z orzeczeniem o niepełnosprawności proszę o udzielenie informacji gdzie mam zgłosić sie w pierwszej kolejności tzn. do jakiej instytucji,posiadam nr.NIN i podczas kiedy pracowałem na lotnisku Heathrow zapłacilem za Home office,czy muszę kolejny raz zaplacić wówczas gdy podejmę nową pracę,na Heathrow nie powiedzialem nikomu że jestem z orzeczeniem przed obawa utraty pracy jednak teraz chce poinformować pracodawcę o moim stanie zdrowia,przeszukalem wiele portali w necie ale niczego nie znalazlem odnośnie mojego zagadnienia,bardzo proszę o radę,pozdrawiam Piotr
Wrsu juz nie ma wiec nie trzeba zgłaszać sie do Home office.

Kurcze byłem tam troche czsu ale do tej pory nie wiem gdzie sie zwrócić z orzeczeniem

Kochani podpowiedzcie mi gdzie w Uk mam się udać ze swoim orzeczeniem o niepelnosprawności,wyczytalem o jakiejś rejestracji niepełnosprawnych,ale GDZIE?????????????????????

Witam,
Kto Ci orzekl ta niepelnosprawnosc? Jesli ZUS to nie jest honorowane w UK.

Orzeczenie mam z PFRON a do Zusowskiej ręty brak mi 2,5roku

powiedzcie mi kochani jak angole patrzą na pracownikow a gr.inw i z jaka instytucją ds.niepelnosprawności gadać,jestem sprawny fizycznie tylko bebechy mam przejechane przez samochod;););):rolleyes:

Mam dziewczyne niepelnosprawną ruchowo myślimy aby wyjechać razem tylko nikt nie napisal mi do jakiej instytucji mamy się zglosić aby nie być homeless,ja jestem chodzący zato moja dziewczyna nie tak czy owak oboje jesteśmy niepełnosprawni,mam w zamiarze pojechać pierwszy aby przetrzeć szlak,pomóżcie,na pewno jest ktoś na forum kto boryka się z podobnym problemem

Witam,
Orzeczenia z Polski nie sa honorowane. Musisz tu przyjechac, pracowac i zaczac leczenie. Skonsultowac z lekarzem czy Twoja choroba uprawnia ci do otrzymania statusu niepelnosprawnej osoby. Uzyskanie go w Anglii nie jest wcale latwe. Nigdy nie slyszalam o instytucjach, ktore pomagaja obcokrajowcom w znalezieniu pracy, mieszkania itd... Najpierw musisz nabyc praw jako rezydent w tym kraju aby ktokolwiek ci pomogl. Tutaj nie ma nic za darmo. Przemysl sobie wszystko aby Cie nie spotkalo nie mile rozczarowanie.

boz1 ale jeśli mam opinie lekarzy i karty leczenia szpitalnego i w kraju i za granicą a dokladnie mialem wypadek w niemczech i 3-mies byłem w śpiączce,mam papiery po niemiecku z kliniki więc nawet takich dokumentów nie biora pod uwagę!!!!!!!???????????? to co mam zrobić z moja kobetą ktora nie chodzi!!!!!!!???????????

podobnie jak u nas,,tez dokumenty zagraniczne(orzeczenia itp) nie liczą się;)

Ostatnia edycja:
Większość niepelnosprawnych z polski wyjezdza tylko poto aby żyć na socjalu,daćie wiare czy nie ale taka impreza socjalna w ogole mnie nie kręci,chcę pracować jak normalny czlowiek tylko tyle że pragne nie ukrywać się ze swoim schorzeniem po wypadkowym,raz tylko ukrylem to będąc w Uk wiec na lotnisku dymalem 12h,oczywiście praca byla jak bardziej dla mnie z tym że 12h to już dlamnie ogromny wysilek biorąc pod uwagę że mam uszkodzony osirodkowy uklład nerwowy dzięki Bogu znowu chodzę i jakoś funkcjonuję,napiszcie swoją opinię na ten temat a może radę jak się odnalezć na wypach,a muszę wyjechać z tad bo pracując w ZPCHr zarabiam że ledwo na leki starcza i robote odwalam za dwóch,ostatnio jednemu panu z biura w pale sie niemieścilo kiedy powiedzialem mu że mam Igr.inw i taszcze te cieżkie maszyny,po tym wylewie(bo i to mialem) mogę dzwigać nie więcej niż 5kg a maszyna jedna w ZPCHr waży 75 a mam je 3 sztuki także sami widzicie jak tu nie być zdesperowanym

koj napisał:
Orzeczenie mam z PFRON a do Zusowskiej ręty brak mi 2,5roku
Musisz przyjechać, znalesc sobie prace, wynająć mieszkanie, ściągnąć kobietę i wtedy składać papiery o zasiłki. Które moze dostaniesz, moze nie. Jeśli myślisz ze przyjedziesz, pod osadza papierki i zasiłki bedą splywac szerokim strumieniem to sie mylisz. Żeby cokolwiek dostać musisz zdać test mieszkańca który musza tez zdawać rodowici Brytyjczycy jeśli wracają z emigracji.

Prace mam ustwioną w Waitrose tam też pracowałem na widlakach tylko że przez agencję zadzwonilem i aż dziw że zaproponowali mi abym przyjechał,a kobiete wezmę po czasie aż sam będe stał sztywno bo nie wpakuję dziewczyne żebyśmy homeless byli w kraju przynajmniej ręte ma i mieszkanie,natomiast o siebie się nie obawiam a co do socjalu to naprawde mam to gdzieś z autopsji zycia wiem jak porządna robota jest to i żyć można ale narazie nie mam co gdybać lecz dzialać narazie tu w kraju ale dzięki za cenne rady mimo wszystko piszcie

Witam
wejdż na stronę ZasiłkiAnglia.com, tam znajdziesz wszystko co Ciebie interesuje. Jeżeli chcesz pomocy, to udaj się do Advise Biuro, pracują tam ludzie, którzy udzielą Ci pomocy bezpłatnie. Dokładnie tak jak napisała "boz1"

....Orzeczenia z Polski nie sa honorowane. Musisz tu przyjechac, pracowac i zaczac leczenie. Skonsultowac z lekarzem czy Twoja choroba uprawnia ci do otrzymania statusu niepelnosprawnej osoby. Uzyskanie go w Anglii nie jest wcale latwe. Nigdy nie slyszalam o instytucjach, ktore pomagaja obcokrajowcom w znalezieniu pracy, mieszkania itd... Najpierw musisz nabyc praw jako rezydent w tym kraju aby ktokolwiek ci pomogl. Tutaj nie ma nic za darmo. Przemysl sobie wszystko aby Cie nie spotkalo nie mile rozczarowanie.

...przede wszystkim musisz zacząć się leczyć w UK, by mieć potwierdzenie o swoim stanie zdrowia. Powiem więcej, nie musisz tu pracować, ale musisz mieć kogoś kto będzie utrzymywać Ciebie albo mieć środki by samemu się utrzymać.

Pozdrawiam i życzę powodzenia. :)

Dzięki wielkie Alicja za bardzo cenne rady przynajmniej wiem jak się do tego teraz ustosunkować jeszcze raz diękuję pozdrawiam gorąco

witam,
chcę jeszcze dodać, że jeżeli jesteś takim twardzielem i dajesz sobie w pracy w kość niezważając na to, że jesteś chory, to mogą Ci nie dać DLA. W Wielkiej Brytanii można pracować będąc niepełnosprawnym ale trzeba uważać żeby nieprzesadzić.Za pierwszym razem mogą nie przyznać Ci niepełnosprawności wówczas odwołuj się do Trybunału Jeżeli zostanie przyznany Ci najwyższy stopień niepełnosprawności wówczas będziesz miał trochę przywilejów. Jeżeli masz choroę przewlekłą lub jesteś skazany na leki do końca życia wówczas staraj się o to by dostawać leki bezpłatnie ( rozmawiaj ze swoim lekarzem). Pamiętaj, że najważniejszy jest lekarz i jego opinia o Twoim stanie zdrowia, najlepiej jak by to był specjalista
Pozdrawiam ;)

Alicja muszę przyznać że piszesz bardzo istotne i potrzebne informacje,nie chciałbym aby to forum bylo jak komunikator jakiś typu GG gorąco zapraszam cię na rozmowę paparazzi60@wp.pl lub gg 6652706 wtedy podam Tobie dokładne dane na temat moich schorzeń,powiem tylko jeden z głównych to uszkodzony ośrodkowy układ nerwowy,póki co zapraszam Ciebie na moja pocztę lub GG pozdrawiam gorąco odp.

Prawdę mówiąc że niezbyt zręcznie pisać mi na forum o swoich schorzeniach,bardziej chodzi tu o doradzenie w danej dziedzinie,a od chorób są lekarze,prawda??????????

Powrót