Wizyta w Ausländerbehörde-niemieckie obywatelstwo

• Autor wątku Autor wątku Klaus_Kiel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Podobno dopiero teraz sie wzieli za moja sprawe bo czekala w kolejce i jak sie za nia wzieli to stwierdzili ze sprawdza czy dalej jestem w hagen i.t.d. bo minelo wkoncu 6 miesiecy i wyszlo ze mieszkam gdzie indziej i stwierdzili ze powinienem sie zameldowac tam na stale .bo tam pracuje i prowadze zycie. Teraz jak sie przemelduje to oni przesla to na Bayern i znowu od nowa czekanie ? i jak sie dowiem czy moje papiery sa juz na bawari? napisza do mnie?

Powinienes dostac informacje z Hagen, ze twoje dokumenty zostaly przeslane do urzedu XY w miescie Z w Bawarii, i tam sie dowiadywac, co dalej

Porwnanie z Rosja jest malo adekwatne bo nie wchodzi ona w sklad Miedzynarodowej Komisji Stanu Cywilnego.Zostaly odrzucone wszystkie 3 metryki, nie tylko akt urodzenia dziadka.Stad moje oburzenie wlasnie.Jako uzasadnienie uslyszalem: ,,prosze przedstawic dokumenty niemieckie´´
Nie znam innej metody udowodnienia faktu, ze moja mama jest corka mojego diadka jak jedynie poprzez metryke. Nie ma problemu w tym przypadku z komunikacja.
Rozumiem,ze procudura skalda sie z 2 etapow. W pierwszym nalezy udowodnic ze dziadek urodzil sie na terenie rzeszy i byl Niemcem a w dalszej czesci ze moja mama jest jego corka.Co do fotokopi to jest juz w drodze.
Niepokoi mnie tylko zapis ze kopia nie ma mocy dokumentu urzedowego, mimo ze miala byc uwierzytelniona.

Nie moge sobie wyobrazic, zeby ktos w niemieckim urzedzie wymagal niemieckich dokumentow wystawionych z okresu, gdy dane terytorium nalezalo do Polski.

Czy oni powiedzieli "deutsprachige Unterlagen" czy "deutsche Unterlagen"? Moze chodzilo im o tlumaczenie polskich metryk przez niemieckiego tlumacza przysieglego zaprzysiezonego w Niemczech. Ja bym sie u nich dopytal, o co im konkretnie chodzi w odniesieniu do urodzin osob po roku 1945 na terenie Polski w kontekscie "dokumentow niemieckich". Zdarzaja sie bowiem przypadki, ze mimo formularza miedzynarodowego, ktory jest w 3 jezykach niektore urzedy zycza sobie tlumaczenia na niemiecki przez niemieckiego tlumacza przysieglego.

Co do fotokopii, to ona tez ma pieczatke USC, nie pamietam jej tresci, to jest jakies dziwne sformulowanie, ze nie ma mocy urzedowej jako dokument USC, ale mimo wszystko to nie jest "gola" kopia, tylko kopia z pieczatka, sam taka dostalem, ale jest u rodziny, wiec nie moge sprawdzic, co tam jest dokladnie napisane. Poza tym przedlozenie fotokopii wpisu niemieckiego z oficjalna metryka na polskim formularzu jednoznacznie wykaze jej autentyczneosc.

Zastosowalem sie wlasciwie do tego(Merkblatt Feststellung der deutschen Staatsangehörigkeit):
,,(...)Welche Unterlagen sind erforderlich und beizufügen?
Stets beizufügen sind:
• eine einfache Kopie Ihres letzten/aktuellen deutschen und (soweit vorhanden) ausländischen
Reisepasses/Personaldokumentes (Seiten mit Passbild und Personalangaben).
􀂨 Unterlagen über Abstammung und Personenstand
• Geburts- oder Abstammungsurkunden, Heiratsurkunden, Familienbücher (soweit vorhanden)
sind erforderlich für Sie und alle Personen, von denen Sie die deutsche Staatsangehörigkeit
ableiten, zurück bis zu dem Vorfahren, der entweder´´

nie widdzialem jeszcze tej fotokopi, ma w sumie 3 pieczatki

Tak, ale Geburtsurkunden musza byc w oryginale albo kopiami poswiadczonymi przez niemiecki urzad, np. konsulat

nie mam problemu z niemieckim, chodzilo mu o niemieckie dokumenty. Zbulwersowalo to nawet petenta obok,ktory wstal i stwierdzil,ze urzednik nie ma racji.

To trzeba bylo isc do przelozonego, bo teraz bedziemy gdybac w nieskonczonosc, o co im chodzilo

Powrót