wkład mieszkaniowy w spadku itd.

• Autor wątku Autor wątku amparo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

amparo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
w 96 roku zmarła mama- główny najemca lokalu (mieszkania spółdzielcze lokatorskie) , w którym byłam zameldowana ja (byłam już pełnoletnia) babcia- zmarła w 98 i siostra, która miała 17 lat.
przeprowadzono sprawe o nabycie prawa spadku - w 1/2 częśi dla mnie i dla siostry.
z tym postanowieniem w spółdzielni mieszkaniowej moja siostra złożyła oświadczenie, że zrzeka się praw do mieszkania na moją korzyść i nie będzie rościć w przyszłości pretensji w tej sprawie. Podpisał to również jej ojciec- przedstawiciel ustawowy . potwierdził to pracownik spółdzielni- nie notariusz.
w Kasie spółdzielni wystawiono kwit KW dla nie (podpisał jej ojciec), na wypłatę jej części wkładu lokatorskiego. Jednocześnie wystawiono kwit dla mnie, że wpłacam połowę brakującą wkładu. zostałam członkiem spółdzielni i głównym najemcą.
w 2000 roku siostra wyjechała do Niemiec , tam zawarła zw małżeński i tam dotąd przebywa. Nie łożyła żadnych środków na utrzymanie mieszkania, remonty, czynsz itp.
w roku 2008 wymeldowała sie z pobytu stałego- po ciężkich bojach.
chciałabym wykupic to mieszkanie- czy skoro mineło 12 lat (przedawnienie w Polsce 10 lat), a widnieje na przydziale, to jeśli wystąpi o dział spadku to będę musiała ja spłacic, mimo, że w r 96 zrzekła sie praw do mieszkania?
jeszcze jeden problem z tym mieszkaniem:
na przydziale wpisany jest ojczym, drugi mąż matki,mieszkanie otrzymali w trakcie trwania związku małzeńskiego, po rozwodzie w r 87 ojczym zrzekł się na piśmie w spółdzielni swojego prawa do wkładu na rzecz mamy, to oświadczenie też nie jest poswiadczone notarialnie.nie przeprowadzili podziału majątku, nieformalnie wiem że mama go spłaciła.
kiedy zmarła w 96 roku odbyła sie sprawa o nabycie praw do spadku, gdzie go nie uwzględniono, wyłącznie ja i siostra mamy prawo po 1/2 częsci do spadku.
1. czy ojczym ma jakieś prawa do wkładu?
2. czy będzie miał jakieś prawa jeśli wykupię to mieszkanie?

hmmm
czy ktoś tu odpowiada, czy to taki pic...
pozdrawiam

Powrót