Własciciel internetu nie odpowiada za przestepstwo ? Biernosc policji.

• Autor wątku Autor wątku misia2882
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

misia2882

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,
Zwracam sie z goraca prośbą o pomoc, gdyż moja sprawa ciągnie się już ponad pół roku,a policja jak twierdzi-jest bezsilna.
Wykradziono moje zdjęcia z facebooka i wstawiono na portal erotyczny wraz z anonsem, jak rowniez wykorzystywano mój wizerunek do erotycznych spotkań. Policja w toku sprawy ustalila wszelkie dane tej osoby- dokladny adres z ktorego zostaly wstawione zdjęcia, własciciela internetu z ktorego popelniono ten czyn oraz osobę i miasto opłacenia erotycznego portalu. Okazało się, że to adres mojej kolezanki z ktora ponad 6 lat nie mam kontaktu. Sluchając zalecenia policjanta, udalam sie do niej na rozmowe w celu wyasnienia sytuacji. Zarowno ona jak i jej rodzina nie kryli zmieszania calą sytuacją, padły z ich strony słowa, ze probowali zmienic nr IP komputera itd. Pomimo powyzszych dowodow policja umorzyła sprawe. Nie mogąc pogodzić się z tym, napisałam zażalenie do prokuratora, na co dostałam odpowiedź, że uwzględnili moje pismo. Dostałam również ponowne wezwanie na policję, w trakcie którego policjantka wmawiała mi- podobnie jak poprzednio,że nie mogą nic zrobić, gdyż osoby podejrzane nie przyznają się do zarzucanego czynu, pomimo, że przestępstwo zostało dokonane z ich adresu i internetu. Wmawiano mi, że własciciel internetu i owego mieszkania nie odpowiada za przestępstwo dopóki się nie przyzna do winy. Czy faktycznie w świetle prawa tak to wygląda ? Pragnę rownież nadmienić, że umorzenie dochodzenia umotywowano brakiem podejrzanej osoby i nie znajomoscia miejsca popelnienia przestepstwa.

pozdrawiam.

Wykradziono moje zdjęcia z facebooka
Jesteś w błedzie. Polityką fb jest to, że zakładając tam konto godzisz się na wykorzystywanie twoich zdjęć itd.
Czy faktycznie w świetle prawa tak to wygląda ?
Zadam ci pytanie: kto z tych domowników wstawił te zdjęcia i jakie masz dowody że to akurat TA osoba?

godzę się na wykorzystywanie moich zdjęć ale przez ten portal, a nie osoby trzecie popelniajace przestepstwo z udzialem mojego wizerunku.
Dowodow na to ktory z domownikow wstawil zdjecia- nie mam. Aczkolwiek mam pewnosc co do adresu domu jak również własciciela internetu z którego zostały wykradzione i wstawione zdj na portal erotyczny- do tego doszla policja w toku sledztwa. Po prostu wmawiaja mi ze dopoki te osoby sie nie przyznaja do czynu, nie poniosa odpowiedzialnosci. Ale czy nie powinien w tej sytuacji ponosic odpowiedzialnosci wlasciciel internetu ? To w koncu z jego komputera i domu zostalo popelnione przestepstwo. Czy to jest nie wazne ? Tylko to ze sie nie przyznaje ? Zaden oskarżony, przestepca sie nie przyzna do popelnionego czynu a mimo tego sa pelne wiezienia

godzę się na wykorzystywanie moich zdjęć ale przez ten portal
jesteś w błędzie. Poczytaj na temat facebooka.
Dowodow na to ktory z domownikow wstawil zdjecia- nie mam.
Więc czego oczekujesz od Policji?
Aczkolwiek mam pewnosc co do adresu domu jak również własciciela internetu
Ani domowi ani właścicielowi internetu nie stawia się zarzutu tylko temu co fizycznie to zrobił.
Ale czy nie powinien w tej sytuacji ponosic odpowiedzialnosci wlasciciel internetu ?
Nie. Ja mogę zawrzeć umowę na internet nie potrafiąc się nim poslugiwać a w moim domu wszyscy mogą korzystać z komputera. I co, ja wystawiłem twoje zdjęcia jak nawet myszką kliknąć nie umiem?

Zacznij myśleć logicznie a nie krzyczeć. Potrafisz wskazać winnego złóż wniosek dowodowy w tej sprawie. Ja winnego nie potrafię wskazać w takim przypadku.

Dziekuje za odpowiedz i nie krzycze. Mysle logicznie i logicznie rzecz ujmujac ktos tu powinien odpowiadac, w koncu przestepstwo zostalo dokonane i na to sa dowody. Chcialam sie tylko dowiedziec czy faktycznie w swietle prawa tak jest,ze jezeli soba sie nie przyzna to nie odpowiada i wszelkie inne dowody sa nie wazne.
pozdrawiam

misia2882 napisał:
Dowodow na to ktory z domownikow wstawil zdjecia- nie mam. Aczkolwiek mam pewnosc co do adresu domu jak również własciciela internetu z którego zostały wykradzione i wstawione zdj na portal erotyczny- do tego doszla policja w toku sledztwa.

no właśnie...a zarzuty można postawić konkretnej osobie która dokonala danego czynu ,a nie np. właścicielowi mieszkania w ktorym mieszkał ten sprawca lub z jakiego adresu to zrobił...

z komputera oprócz osoby na która podpisana jest osoba z providerem mogły korzystać inne osoby , np. członkowie rodziny.. goście itp.

ktos tu powinien odpowiadac
Wskaż kto, bo ja nie potrafię.
czy faktycznie w swietle prawa tak jest,ze jezeli soba sie nie przyzna to nie odpowiada i wszelkie inne dowody sa nie wazne.
Ale jakie dowody? Dowody wskazują, że kto tego dokonał?

Najpierw trzeba mieć dowód na kogoś żeby go oskarżyć. Kogo chcesz oskarżyć? którego z dziesięciu domowniku użytkujących ten sam komputer? Weź się zastanów.

Odpowiada osoba na ktora jest podpisana umowa na lacze Internetowe.
Zostawisz na noc auto z kluczykami na drodze, to i sam za wszystko ponosisz odpowiedzialnosc.:!:

81BigBoy napisał:
Odpowiada osoba na ktora jest podpisana umowa na lacze Internetowe.Zostawisz na noc auto z kluczykami na drodze, to i sam za wszystko ponosisz odpowiedzialnosc.
Przeczytałeś całość ?
Raczej wątpię. Co do porównania, zostawię auto na noc z kluczykami, ktoś pijany zacznie poruszać się autem po drodze, to co, ja będę za to odpowiadał ?
Będę wdzięczny za podanie podstawy prawnej Twoich rewelacji ?:)

81BigBoy napisał:
Odpowiada osoba na ktora jest podpisana umowa na lacze Internetowe.
Bzdura totalna. Odpowiada osoba, która popełniła przestępstwo, a zawarcie umowy na podłączenie Internetu przestępstwem nie jest (nie mówię o zawarciu umowy na nieprawdziwe dane itp). Jak już wspomniał destruktor: podpisujesz umowę, wyjeżdżasz do Timbuktu, a w tym czasie z Twojego łącza korzystają inne osoby. W tym czasie dochodzi do popełnienia przestępstwa za pomocą sieci Internet. Ciebie nie ma na miejscu, więc za co masz odpowiadać? To tak samo jak za zadźganie osoby X przez osobę Y Twoim nożem miałbyś Ty odpowiadać.
Odpowiada konkretna osoba, której można przypisać winę. Jeśli z danego łącza lub z danego komputera korzysta kilka osób, to nie można przedstawić zarzutów wszystkim, tylko dlatego że mieli dostęp.
81BigBoy napisał:
Zostawisz na noc auto z kluczykami na drodze, to i sam za wszystko ponosisz odpowiedzialnosc
A tego to już całkiem nie rozumiem. Pozostawienie kluczyków w samochodzie nie jest karalne, jest za to głupotą.

Z tymi kluczykami to róznie może być :D
art.46
5. Kierujący pojazdem jest obowiązany w czasie postoju zabezpieczyć pojazd przed możliwością jego uruchomienia przez osobę niepowołaną oraz zachować inne środki ostrożności niezbędne do uniknięcia wypadku.

Powrót