Własne państwo/królestwo

• Autor wątku Autor wątku ObywatelMC
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
NIE. Nie mam pojęcia czym to się różni i nie muszę mieć po to piszę na takim forum jak to żeby się co nieco dowiedzieć . A ty z łaski swojej mógłbyś mnie nie łapać za słowa tylko odpowiedzieć na moje pytanie zwłaszcza na to ostatnie zdanie z mojego poprzedniego postu . Jeśli ty się znasz to napisz Tak czy Nie.
ps. to o umowie wieczystej napisałem na podstawie postu innego użytkownika w tym temacie jw. ja nie muszę się znać .

Ostatnia edycja:
Aha. Niemniej trudno się oprzeć myśli że nie podeprzesz tego argumentami (wyzwanie :))
Wydaję mi się że nie łamiąc prawa zawsze można je ominąć (ale to moje laiczne zdanie)

Przyznam szczerze, mnie również ten temat interesuje. Kiedyś gdzieś założyłam podobny wątek, niestety, nie uzyskałam sensownej odpowiedzi. Osobiście wydaje mi się, że jakbyś odszukał jakiś nie przynależący do żadnego państwa teren, lub obiekt mógłbyś go uczynić swoim państwem (np. Sealandia). Pytanie gdzie w Europie (lub w Polsce) można by taki teren znaleźć? Czytałam niedawno o Republice Molossia, którą ktoś założył w Nevadzie. Zastanawiam się, na jakiej zasadzie on to zrobił, w końcu jego mikro- państwo jest na terenie Stanów Zjednoczonych. Chyba, że w prawie amerykańskim jest jakaś luka? A może odpowiedź na to pytanie tkwi, w wieczystym użytkowaniu? Pozdrawiam ciepło!

to ja Ci napiszę, poczytaj o warunkach uznania państwa, w ogóle o jednostkach prawnomiędzynarodowych.

Przepis prawny:
Kodeks Karny
Art. 127. § 1. Kto, mając na celu pozbawienie niepodległości, oderwanie części obszaru lub zmianę przemocą konstytucyjnego ustroju RzeczypospolitejPolskiej, podejmuje w porozumieniu z innymi osobami działalnośćzmierzającą bezpośrednio do urzeczywistnienia tego celu,
podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 10, karze 25 lat pozbawienia wolności albo karze dożywotniego pozbawienia wolności.
§ 2. Kto czyni przygotowania do popełnienia przestępstwa określonego w § 1,
podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 3.

Przepis prawny:
U.S. Code - TITLE 18
§ 2384. Seditious conspiracy
If two or more persons in any State or Territory, or in any place subject to the jurisdiction of the United States, conspire to overthrow, put down, or to destroy by force the Government of the United States, or to levy war against them, or to oppose by force the authority thereof, or by force to prevent, hinder, or delay the execution of any law of the United States, or by force to seize, take, or possess any property of the United States contrary to the authority thereof, they shall each be fined under this title or imprisoned not more than twenty years, or both.

Ostatnia edycja:
Jak miło, wreszcie jakieś konkrety i przepisy prawne =)

Odświeżam wątek. A na jakiej zasadzie działają w Polsce państwa wirtualne, czyli internetowe?

rubbermaid tutaj torszkę przesadził, nawet tak bardziej bo kodeks USA i polski kk nie bardzo mają się do prawnomiędzynarodowego uznania państwa.

Powrót