Wniosek o obywatelstwo - BVA zgubiło wniosek...

• Autor wątku Autor wątku kefas198
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
no to po jakiego grzyba wrzucasz tu pojecie "przesiedleniec" (Aussiedler) w kontekscie ustawy o obywatelstwie, i jeszcze sie upierwasz, ze masz racje. Z toba jest w kolko to samo, nieprecyzjnie snujesz jakies teorie, ktore nijako maja sie do prawa:rolleyes:

Przeciez wyraznie w pierwszym zdaniu napisalem, ze Bundesvertriebenengesetz i Staatsangehörigkeitsgesetz, to dwie rozne ustawy stosujace rozne kryteria!

Mój wujek i ciotka wyjechali w 1988 r. do RFN i mieli przy sobie Kennkarte Deutsches Reich z GG i musieli opuścić Niemcy po 1,5 roku. Teraz mieszkają w Kanadzie. A więc glaubhaft machen narodowości niemieckiej jakoś im nie wyszło.

W latach 80-tych byla ogromna fala emigracji z Polski na zasadzie przesiedleniec. Dlatego z roku na rok zaostrzano kryteria uznawania tych osob za przesiedlencow, w latach 70-tych wystarczal przyslowiowy owczarek niemiecki, ktorego mieli dziadkowie i dostawalo sie papiery, pod koniec lat 80-tych bylo z tym uznawaniem coraz trudniej, az wreszcie w roku 1992 przez Kriegsfolgenbereinigungsgesetz kompletnie w praktyce zastopowano ta droge nabycia statusu Niemca.

Poza tym za przesiedlenca nie mozna bylo uznac osoby, ktore aktywnie dzialaly na rzecz komuny w panstwie pobytu po roku 1945. Jak ktos byl szycha w partii, milicji czy prokuraturze, to nie byl uznawany za przesiedlenca, nawet jak mial autentyczne niemieckie pochodzenie etniczne.
W rozumieniu ustawy o przesiedlencach trzeba bylo udowodnic "Bekenntnis zum Deutschtum", czyli jakies aktywne opowiadanie sie za niemieckoscia przed rokiem 1945. Skoro u twojego wujka i ciotki to trwali 1,5 roku, a nie 2-3 dni, jak normalnie w obozie we Friedlandzie, to najwyrazniej nie potrafili tego uwiarygodnic

A wracając do mojej sprawy zgubienia dokumentów itp - jest jakaś nadzieja, że dostanę? Warto składać papiery?

Będę też w niemczech za 2 tygodnie nie wiem czy jest szansa, zeby coś ruszyć? Czy pomógłby jakiś prawnik?

Odświeżam temat po prawie roku.

Składając wniosek o obywatelstwo dla siebie, następnie gdy Niemcy zgubili ten wniosek (historia jest opisana w tym wątku), okazało się, że mój tata po którym chciałem otrzymać obywatelstwo... ma nieuregulowaną sprawę pobytu

Dlaczego?
Wyjechał do obozu w 1990, dostał paszport, ale przez sprawy rodzinne wrócił do Polski na 6 miesięcy (wtedy w DE oznaczyli w papierach, że wrócił do Polski na stałe, bo właściciele domu gdzie był zameldowany zgłosili, że wyjechał). Gdy teraz urzędnicy szukali dla mnie potwierdzenia obywatelstwa, to okazało się, że on jest wyrejestrowany i widnieje w ich dokumentach jako osoba, która wróciła do Polski - a w rzeczywistości nieprzerwanie pracuje w jednej firmie od 24 lat i wymieniał cały czas paszporty na nowe.

W związku z tym lokalny urzędnik (widać, że obeznany) ruszył mu całą procedurę potwierdzania obywatelstwa, trwało to kilka miesięcy i kilka dni temu tata odebrał Staatsangehörigkeitsausweis.
Gdy odbierał ten dokument, to urzędnik w ich mieście sam powiedział, że ja mam wysłać na nowo do Koln i też otrzymam.

Moje pytanie rodzi się następujące:
-Czy skoro powiedział, że też otrzymam to ma ku temu konkretne przesłanki, gdy analizował akta mojego taty?
- Czy znów będzie to tak długo trwało przez Koln?
- Czy jeśli zameldowałbym się w tym mieście, gdzie mieszka tata, to czy mógłbym załatwić to lokalnie i trwałoby to krócej?
- Jak to w praktyce wygląda z zameldowaniem? Nie mieszkają w domu prywatnym, czy Niemcy robią problemy z zameldowaniem kolejnej osoby? Jak to jest pod względem prawa? Realnie muszę być w Polsce, bo studiuję - czy mogę się tam zameldować a być tutaj?

Dzięki za informacje

Pogodniak napisał w tej sprawie taką rzecz (kilka postów wyżej):
Vertriebenenausweis nie jest potwierdzeniem obywatelstwa a Friedland nie byl wladny do formalnego stwierdzenia obywatelstwa, tylko do szybkiego stwierdzania "niemieckiego pochodzenia" w sensie etnicznym.

Jesli dziadek sie urodzil na terenie rzeszy i miedzy pierwsza a druga wojna swiatowa nie zamieszkal na terenach przydzielonych Polsce, to nie musial w czasie II wojny uzyskiwac zadnej Volkslisty "pierwszej kategorii", bo byl Reichsdeutschem.

Na cele obecnego postepowania, bez wzgledu na to, czy to bedzie BVA czy Castrop, dokumenty z Friedlandu sa jedynie przeslanka mozliwosci posiadania obywatelstwa przez dziadka, ale nie sa dowodem posiadania tego obywatelstwa. Dlatego ty teraz musisz udowodnic ciaglosc dziedziczenia obywatelstwa z dziadka na ojca i z ojca na ciebie bez zadnych luk na mocy przepisow o obywatelstweie, a nie na mocy przepisow o przesiedlencach.

Ostatnia edycja:
i moje kolejne pytanie:

czy wysyłając wniosek, wpisać tatę i jego niemiecki adres w rubryce "Vollmacht" ?

Ktoś, coś?

Bede bardzo wdzięczny za pomoc

ODŚWIEŻAM, aby napisać, że po 9 latach (pierwszy wniosek w 2010r., które BVA "zgubiło" i ponowne złożenie do Koln w 2015 roku) odebrałem w zeszłym tygodniu w konsulacie Staatsangehörigkeitsausweis.

Teraz czas na wyrobienie paszportu i dowodu. Stąd moje pytanie: w swoim "własnym" konsulacie opłata jest standardowa, w innych wyższa.
Liczy się adres zamieszkania czy zameldowania? Jestem zameldowany w woj. śląskim, mieszkam od kilku lat w woj. małopolskim. Mam bliżej do Krakowa, niż do Opola. Który jest moim właściwym?

Do wniosku muszę dostarczyć m.in. zaświadczenie o zameldowaniu, akt urodzenia zupełny. Czy jeśli składam wniosek o paszport i dowód to potrzebuję wszystko podwójnie?
Składam jeden wniosek i zaznaczam na nim dowód i paszport, czy dwa osobne?

Serdeczne dzięki za pomoc w latach 2010-2015 z rozwiązywaniem zawiłości BVA. :beer:

Odpowiem na swoim przykładzie. Wypełniasz wnioski w Konsulacie na dowód i paszport. Wystarczy jeden akt urodzenia (zwykły) do wglądu i dowód osobisty. Oczywiście aktualne fotografie. Zostaniesz poproszony o odciski palców. Dostaniesz do zapłaty kwotę za wystawienie dokumentów z którą idziesz do banku lub jeśli korzystasz z bankowości on-line pokazujesz potwierdzenie dokonania zapłaty.

Mam dwa pytanie dot. wniosku:

1.Erwerb der deutschen Staatsangehörigkeit (bei Erstausstellung eines deutschen Dokuments) /
Nabycie obywatelstwa niemieckiego (w przypadku wydania niemieckiego dokumentu po raz pierwszy)
Skoro składałem wniosek do BVA o nadanie obywatelstwa to zaznaczam durch Einbürgerung / przez nadanie ?

2. Ich habe eine/mehrere ausländische Staatsangehörigkeiten erworben oder beantragt /
Nabyłem/-am lub złożyłem/-am wniosek o obywatelstwo innego państwa/kilku państw
Tutaj wpisuję informacje o moim Polskim, które mam od urodzenia?
Czyli nabycie obywatelstwa nastąpiło przez urodzenie w dniu.. i podaje datę urodzenia?

Czy to dotyczy ewentualnie innego kraju i zaznaczam "Nein" ?

1. Nie przez Einbürgerung, bo to jest naturalizacja (nadanie obywatelstwa, którego się nie mialo), ty masz stwierdzenie obywatelstwa przez urodzenie po obywatelu niemieckim, a nie jego nadanie. A WIEC "durch Abstammung von einem deutschen Elternteil"
2. Musisz podac polskie obywatelstwo " od urodzenia"

Wielkie dzięki! Otrzymałem swój pierwszy paszport i dowód osobisty Niemiecki!
Szczególnie pragnę podziękować @Pogodniak, który wiele mi pomógł na tym forum: w 2010 roku, gdy składałem wniosek i w 2015, gdy wniosek został zgubiony (przekazany podobno z Koeln do Recklinghausen, oni do Castrop i... nie było go nigdzie) -
btw: ciekawe, że składając pierwszy wniosek w 2010 roku miałem adres Krakowski, a wysyłając ponownie w 2015 adres administracyjnie należący pod Konsulat w Opolu i.... potwierdzenie odbioru Staat przyszło do Krakowa - dobrze, że mieszka tam teraz ktoś kto mnie o tym poinformował... Odbiór także w konsulacie w Krakowie.

Teraz moja siostra (rok urodzenia 1995) stwierdziła, że też chce złożyć Antrag (gdy składałem w 2010 była niepełnoletnia)
Jak to zrobić, żeby było najszybciej i też ułatwić urzędnikom pracę? Jakie dać załączniki?
1. Jej akt urodzenia wielojęzyczny
2. akt ślubu rodziców?
3. dołożyć moją kopię Staat z numerem sprawy z dopiskiem meiner Bruder Staat...?
4. kopię Staat Ojca (zamieszkały i pracujący w niemczech)?
5. Wpisywać adres ojca w rubrycie Vollmacht?

Powrót