Wniosek o przywrócenie terminu

• Autor wątku Autor wątku suburba
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

suburba

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Dobry wieczór,

chciałbym przedstawić swoją historię i poprosić o poradę. Jestem w trakcie pisania wniosku, ale mam już mętlik, czy ktoś może mi pomóc w tej kwestii?

Wniosek o przywrócenie terminu

Działając w imieniu własnym niniejszym wnoszę o:

Przywrócenie, na podstawie art. 168 k.p.c., terminu do wniesienia sprzeciwu od nakazu zapłaty z dnia 16.06.2010 r., wydanego przez Sąd Rejonowy w Lublinie XVI Wydział Cywilny w sprawie XVI Nc-e xxxxxxx/10, z powództwa Kredyt Inkaso Spółka Akcyjna z siedziba w Zamościu.

Rozpoznanie niniejszego wniosku na posiedzeniu niejawnym.

Wstrzymanie wykonania powyżej opisanego nakazu zapłaty do czasu prawomocnego rozpoznania niniejszego wniosku jak również sprzeciwu od nakazu zapłaty.

UZASADNIENIE

W dniu 16.06.2010 r. w następstwie pozwu złożonego przez powoda – Kredyt Inkaso S.A. Sąd Rejonowy w Lublinie XVI Wydział Cywilny wydał w postępowaniu upominawczym nakaz zapłaty przeciwko pozwanemu. Wskutek niemożliwości doręczenia nakazu zapłaty, zastosowano art.139 k.p.c. Na tej podstawie w dniu 23.08.2010 r. nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym zaopatrzony został w klauzulę wykonalności.

Na podstawie powyższego tytułu wykonawczego w dniu 10.11.2015 r. wszczęte zostało przez Komornika Sądowego przy Sądzie Rejonowym dla Warszawy-Mokotowa Marcina Pieńkosia postępowanie egzekucyjne.

O wydaniu nakazu zapłaty jak również wszczęciu i prowadzeniu przeciwko mnie postępowania egzekucyjnego dowiedziałem się dopiero w dniu 23.12.2015, gdy otrzymałem od Komornika, listem poleconym, Zawiadomienie Dłużnika o wszczęciu Egzekucji oraz o Zawiadomienie o Zajęciu Wierzytelności.

Powyższe wynika z faktu, iż we wskazanym terminie zamieszkiwałem w innym miejscu niż wskazany, t.j. XXXXX. Nie spodziewałem się żadnych spraw sądowych z moim udziałem. Moja matka, która jest osobą niepełnosprawną w podeszłym wieku, i jest właścicielką mieszkania, również nie informowała mnie o zaległej korespondencji. Domniemam, że awiza pocztowe nie było prawidłowo dostarczane. W rezultacie nie miałem możliwości podjęcia korespondencji sądowej, którą byłbym zainteresowany, którego dotyczyło zawiadomienie i ewentualne zaskarżenie takiej decyzji w normalnym trybie odwoławczym.

W świetle wskazanych powyżej okoliczności stwierdzam, iż bez swojej winy nie dokonałem czynności procesowej polegającej na złożenia sprzeciwu od nakazu zapłaty.

Jak wspomniałem powyżej o prowadzonym przeciwko mnie postępowaniu egzekucyjnym, będącym następstwem wydanego w dniu 16.06.2010 r. nakazu zapłaty w elektronicznym postępowaniu upominawczym, dowiedziałem się dopiero w dniu zawiadomienia przez komornika o dokonanym zajęciu zwrotu podatku dochodowego, VAT oraz innych wzajemnych rozliczeń z moim Urzędem Skarbowym tj. w dniu 23.12.2015 r.

Nie miałem świadomości o wystąpieniu długu, strona pozywająca nie informowała mnie w żaden sposób o tej sytuacji. Nie znam też przyczyny powstania długu, żadna umowa nie łączy mnie ze stroną pozywającą. Uprzejmie proszę o przywrócenie terminu abym mógł zapoznać się z aktami sprawy i złożyć stosowny sprzeciw.

Wobec powyższego, uznać należy iż dochowałem terminu tygodniowego, o jakim mowa w art. 169 § 1 k.p.c., do złożenia wniosku o przywrócenie terminu, jakiemu bez swojej winy uchybiłem.

Wraz z wnioskiem o przywrócenie terminu przedkładam sprzeciw od nakazu zapłaty wraz z odpisem i załącznikami.

Nie trzeba żadnego wniosku, jedynie sprzeciw z udowodnieniem prawidlowego adresu zamieszkania.

Sprzeciw od nakazu zapłaty
Wnoszę sprzeciw od nakazu zapłaty w niniejszej sprawie. Nakaz zaskarżam w całości i zarzucam że roszczenie jest nienależne.
Wnoszę o stwierdzenie prawidłowego wniesienia sprzeciwu, jako wniesionego jeszcze przed rozpoczęciem biegu terminu na wniesienie sprzeciwu.
Uzasadnienie
W niniejszej sprawie nie doszło w rzeczywistości do prawidłowego doręczenia nakazu zapłaty pozwanemu. W dacie próby jego doręczenia pozwany zamieszkiwał pod adresem:
XXXXX
tymczasem próba doręczenia była prowadzona na zupełnie inny adres, tj. YYYY.
Pozwanemu nie jest znana okoliczność odbioru awizowanej przesyłki, jeśliby nawet została ona odebrana – nie można mówić o prawidłowym doręczeniu dorosłemu domownikowi w myśl przepisów art. 139 k.p.c. jako że z uwagi na fakt zamieszkiwania pod innym adresem, osoba zamieszkująca pod adresem YYYY nie była domownikiem pozwanego.
W zw. z powyższym sprzeciw podlega przyjęciu, ze skutkami art. 505(36) §1 kpc.

podpis
Załącznik:
- dokument na okoliczność udowodnienia adresu XXX np. kopia umowy najmu lokalu mieszkalnego, ksero dowodu osob. itp.

Dziękuję za podpowiedź.

Czy nie będzie miało znaczenia to, że lokalizacja XXXX także należy do mojej matki? Czy wystarczy jej oświadczenie, że w roku 2010 mieszkałem pod innym adresem? (wciąż jestem zameldowany pod adresem YYYY, nie posiadam również żadnych umów najmu).

Dzwoniłem do sądu, w aktach sprawy jest czysta zwrotka, która wróciła do sądu 09.07.2010 r. i na tej podstawie wystawiono "fikcyjne doręczenie", tak więc nie została przez nikogo podpisana.

Musisz udowodnić zamieszkiwanie pod adresem XXXX

Dziękuję.

Powiedz mi jeszcze proszę, jak zablokować egzekucję komornika? Mogę mu przesłać tą samą treść co do e-sądu?

Pozdrawiam

Dziękuję,

Jutro wysyłam do e-sądu i komornika sprzeciwy. Mam nadzieję, że wszystko zakończy się pomyślnie.

Dobrego Nowego Roku!

Po co sprzeciw do komornika?
Do e-sądu sprzeciw wraz z udowodnieniem adresu XXXX - czyli jakiś dokument poświadczający twoje zamieszkiwanie tam.
Do komornika na razie nic nie wysyłasz. Teoretycznie możesz poprosić e-sąd o zaświadczenie (bo meldunek miałeś na YYY więc z systemu to nie wynika) celem zawieszenia postępowania, ale i tak sprzeciw powinien być szybko przyjęty - a wtedy po prostu umorzysz postępowanie egzekucyjne.

Nie muszę dawać komornikowi żadnej odpowiedzi do 7 dni? Nie spowoduje to żadnych eskalacji z jego strony (wyjaśnienia w trybie 801 k.p.c.) ?

amelia2013, dziękuję za pomoc.

E-sąd w Lublinie wydał postanowienie o skutecznym wniesieniu sprzeciwu i przekazaniu wg. właściwości do mojego Sądu Rejonowego.

Powiedz mi proszę, czy jest teraz przewidywalny scenariusz sprawy?

Pozdrawiam

Teraz to piszesz wniosek do komornika o umorzenie egzekucji w trybie art. 825 pkt 2 k.p.c. Jaki dalszy scenariusz?
- powód nie uzupełni braków i nastąpi umorzenie postępowania
- powód braki uzupełni, ale jak poczyta twoje pisma to cofnie pozew
- sąd wyda wyrok

Teraz więc szukaj kogoś do napisania pism, jeśli przyjdzie pozew z sądu.

Podepnę się pod temat. Na początku listopada 2015 roku dostałam pismo od komornika o egzekucji komorniczej. Dołączony był nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym z dnia 22 czerwca 2015 oraz klauzula wykonalności z dnia 23.10.2015. To wszystko szło poprzez e-sąd na nieprawidłowy mój adres. Dług przedawniony. Od razu wysłałam do e-sądu zażalenie na klauzulę, wniosek o przywrócenie terminu oraz sprzeciw od nakazu zapłaty. W e-sądzie przyjęli moje pisma 18.11.2015. Od tamtej pory na razie nic nie ruszyło. Do komornika wysłałam też pismo informujące, że złożyłam sprzeciw do e-sądu. Ale i tak komornik zajął mi konto bankowe co utrudnia mi pomimo kwoty wolnej. Moje pytanie - jak długo się czeka na reakcję e-sądu? Kiedy cofną klauzule i ruszy cokolwiek w tej sprawie? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Kasiulek1981 napisał:
Od razu wysłałam do e-sądu zażalenie na klauzulę, wniosek o przywrócenie terminu oraz sprzeciw od nakazu zapłaty. W e-sądzie przyjęli moje pisma 18.11.2015. Od tamtej pory na razie nic nie ruszyło.
Jakby to powiedzieć - co za dużo to niezdrowo... Przedobrzyłaś. Teoretycznie jest to prawidłowo, ale w praktyce - zażalenie na klauzulę w tym komplecie wydłuża cały proces o kilka miesięcy...
Należało wnieść sam sprzeciw i udowodnić prawidłowy adres - a zapewne już temat w e-sądzie byłby załatwiony.

Wniosek o przywrócenie terminu jest bezzasadny, gdyż w twoim przypadku termin nie zaczął w ogóle biec - a zatem nie ma czego przywracać. Nie mniej jednak nie ma to znaczenia dla sprawy i sąd sprzeciw przyjmie. Pytanie: kiedy...?

Ostatnia edycja:
Hmmm, zmartwiłaś mnie, ale dziękuję za informację... zrobiłam to według opisu z tego forum, a dokładnie stąd:
http://forumprawne.org/komornik-postepowanie-egzekucyjne/360803-dlug-przedawniony-do-kogo-jakie-pismo.html
Wyszukując w Google ten powyższy link najczęściej wyskakuje, przeszukując forum też. Może można by było trochę to uaktualnić, skoro nie należy wysyłać zażalenia na klauzulę?
Z racji, że jak dostałam pismo od komornika miałam tylko 7 dni na reakcję, przy małym dziecku, z którym jestem sama nie mialam możliwości dokładnie wszystkie wątki z forum przejrzeć i nie trafiłam na takie info.
Co wobec tego teraz? Ile miesięcy faktycznie mogę czekać? Czy może można to jakoś zmienić, coś dodatkowego napisać? Da się cokolwiek z tym zrobić by przyspieszyć?

Kasiulek1981 napisał:
Z racji, że jak dostałam pismo od komornika miałam tylko 7 dni na reakcję,
Na wniesienie sprzeciwu w takiej sytuacji nie ma określonego czasu, żadne 7 dni. Należało szybko sprawdzić kwestie doręczenia nakazu.

Termin 7 dni na wniosek o przywrócenie terminu obowiązuje jeśli nakaz awizowano na prawidłowy adres ale ty w tym czasie byłaś np. na wakacjach albo w szpitalu. Wtedy uchybiłaś terminowi nie z własnej winy.

U ciebie nakaz poszedł na nieprawidłowy adres, więc nie było prawidłowego doręczenia. Termin na wniesienie sprzeciwu w ogóle nie zaczął biec.
Kasiulek1981 napisał:
Co wobec tego teraz? Ile miesięcy faktycznie mogę czekać? Czy może można to jakoś zmienić, coś dodatkowego napisać? Da się cokolwiek z tym zrobić by przyspieszyć?
Znam przypadki że 3 miesiące, znam że... 10 miesięcy.
Zadzwoń do e-sądu, zapytaj na jakim to jest etapie. Być może będzie szybciej jeśli cofniesz to za żalenie, bowiem właśnie ono komplikuje całą procedurę

EQUES DEBITIUM i komornik na koncie

amelia2013, mam nadzieję, że jeszcze troszkę mi pomożesz, bo zorientowałam się, że jesteś bardzo w temacie jeśli chodzi o moją sprawę. Nie chcę już tworzyc kolejnego tematu, by sie nie pogubić, mam nadzieję, że moge tu kontynuować?

Od poprzedniego Twojego postu siedzę na forum i czytam i czytam...
Tak jak wspomniałam, myślałam wtedy, że mam tylko 7 dni. Wiem już że niesłusznie. Przez te dwa dni przeczytałam dokładnie całą pierwszą część o PRESCO, wyrywkowo z drugiej i trzeciej. Juz wiem, że klauzula niepotrzebnie, w dodatku ja napisałam zażalenie, a powinna być skarga. Ktoś z userów pisał, że jednak to nie przeszkodziło specjalnie.
A dziś poczytałam o ITI Neovision oraz o komplecie Eques Debitum z Kancelarią Navi Lex.... ja też to samo mam.

Ale do rzeczy:
Jak wspomniałam dostałam pismo od komornika o egzekucji. Nie mając jeszcze wglądu do akt na stronie e-sądu EPU napisałam te trzy pisma jak pisałam wyżej. W sprzeciwie podniosłam zarzut przedawnienia. Miałam wątpliwości czy faktycznie przedawnienie jest, bo tu jest 2 lata. Ale szukając na necie znalazłam coś takiego i nie wiem czy to dobrze zrozumiałam??
Mam w domu umowę z ITI Neovision - jest to dokładnie umowa o świadczenie usług. Znalazłam że zgodnie z art 750 kodeksu cywilnego do umów o świadczenie usług stosuje się przepisy o zlecenia. Więc w przypadku zleceń przedawnienie jest po 2 latach zgodnie z art 751 kc. Dobrze interpretuję??

W pozwie jest następująca lista dowodów:
1. umowa z dnia 2009-12-30
Powstanie stosunku cywilnoprawnego pomiędzy wierzycielem pierwotnym a stroną pozwaną; podstawa naliczania
opłat abonamentowych.
Zawarta w formie pisemnej umowa o świadczenie usług ze stroną pozwaną
2. faktura
Istnienie zobowiązania pozwanego i jego wysokość
Dokument księgowy numer IFV/478441/1207/P wystawiony dnia 2012-07-18 z określonym terminem płatności na
dzień 2012-07-25
3. faktura
Dokument księgowy numer IFV/478033/1208/P wystawiony dnia 2012-08-13 z określonym terminem płatności na
dzień 2012-08-20
4. faktura
Dokument księgowy numer INB/2034/1302/O wystawiony dnia 2013-02-28 z określonym terminem płatności na
dzień 2013-03-15
5. inny
Zbycie wierzytelności przez ITI Neovision S.A. z siedzibą w Warszawie, wysokość tej wierzytelności, legitymacja
czynna powoda, istnienie zobowiązania strony pozwanej
Zawiadomienie o cesji wierzytelności
6. inny
Próby polubownego rozwiązania sprawy
Wezwanie do zapłaty
Oczywiście skanów tych dowodów nie widzę w systemie EPU, nie wiem czy byłyby one widoczne gdybym uzyskała jakis kod dostępu, o którym tu było wspominane na forum...
Dwie pierwsze faktury to opłata abonamentowa. To trzecie nie wiem, czy jest to może jakaś nota obciążeniowa? Dekoder oddałam później nie z mojej winy.
Ta ostatnia faktura miała termin płatności 15.03.2013. Dodam, że tej faktury na oczy nie widziałam. Umowa z ITI rozwiązana z dniem 01.10.2012.
ITI przekazał ten dług EQUESowi w dniu 20.04.2015 roku. Pozew do e-sądu wniesiony 16.06.2015 roku. Stąd moje wyliczenia, że uległo przedawnieniu po 2 latach.
W sprzeciwie podniosłam tylko zarzut przedawnienia. Czytając inne posty wiele razy napisałaś o tym, że cos nie tak z ich cesją. Ale o tym nie wiedziałam i nie podniosłam tego.

Proszę napisz mi, jakie są szanse u mnie? Przyjmą mi sprzeciw i przekażą do SR? Czy to e-sąd ma rozpatrywac czy jest to przedawnienie, czy z automatu dają do SR bo wniosłam sprzeciw? I wtedy w SR będę mogła wnieść inne zarzuty dodatkowo? Licząc może, że jednak wierzyciel wycofa pozew...
18 lutego minie 3 miesiące jak wpłyneło to do e-sądu. Nie pali mi się pod nogami, więc nie wiem czy jest teraz sens wycofywać to zażalenie. Jest komornik na koncie, ale wpływy mam malutkie bom biedna i mam jeszcze bardzo dużo wolnej kwoty. Powiedzmy, że jak minie 3 miesiące można zadzwonic do e-sądu, ewentualnie wysłać jakies ponaglenie?
Wiem, dużo napisałam, ale starałam się dobrze opisac sytuację :wow:

Eques Debitum? Przecież te matołki nawet nie potrafią wykazać swojej legitymacji procesowej :D Z "dowodów" jakie wypisałaś to powództwo do oddalenia.
Na razie pozostaje oczekiwać na postanowienie e-sądu (albo cofnij zażalenie), potem umorzysz egzekucję (art. 825 pkt 2 k.p.c.), a na koniec powinna być przesyłka z sądu rejonowego. Wtedy można zająć się problemem aby się go pozbyć :)

amelia2013 dziękuję. Ok więc czekam na razie. Możesz mi tylko napisać, czy faktycznie tu jest przedawnienie 2 lata czy nie? Czy dobrze zinterpretowałam przepisy? Chciałabym wiedzieć... Dziękuję

Raczej należy to traktować jako świadczenie okresowe - więc 3 lata. Potrzebujesz by ci ktoś odpowiednio pismo napisał, jak przyjdą dokumenty z sądu. Sprawa śmiało do wygrania :)

Powrót