Wniosek o przywrócenie terminu

• Autor wątku Autor wątku suburba
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
amelia2013 ok znalazłam, że tego typu umowy określa Prawo Telekomunikacyjne, masz rację :(
Czy mam się nie martwić, że do e-sądu w sprzeciwie podniosłam zarzut przedawnienia? E-sąd patrzy na to, czy przyjmuje sprzeciw z automatu i idzie to do SR? Czy bez problemu podniosę wtedy inne zarzuty mimo że źle podniosłam zarzut przedawnienia? Bo zaczyna mnie to martwić szczerze powiem :o

Do e-sądu nie potrzeba żadnego uzasadnienia, e-sąd nie rozpatruje spraw merytorycznie.

amelia2013 - właśnie czekam na pismo z e-sądu :) sprawdziłam na stronie EPU - odrzucili wniosek, uznali sprzeciw i przekazali do lokalnego sądu rejonowego :) wysłali też pismo do komornika. Czekam na pisma z sądu na papierze i będę pisać do komornika, by wycofał zajęcie konta - chyba że zrobi to z automatu? Nie zdążył zabrać mi ani złotówki - odpuści mi koszty egzekucji komorniczej czy będę musiała o to pisać do niego?

Wniesiesz o umorzenie egzekucji, ty nie ponosisz kosztów tego postępowania - art. 825 pkt 2 k.p.c.

Wniosłam, wysłałam poleconym tydzień temu w piątek. Czekam na zwrotkę bo jeszcze nie mam. Na koncie bankowym póki co mam wciąż zajęcie, więc czekam. Jak przyjdzie zwrotka to zadzwonimy gdy nie będzie zmiany.

Komornik umorzył postępowanie egzekucyjnego, wierzyciel juz pokrył koszty postępowania egzekucyjnego :)
W trzecim punkcie postanowienia o umorzeniu od komornika piszą, że przyznają koszty zastępstwa pełnomocnika wierzyciela w postępowaniu egzekucyjnym w kwocie 15zł. Nie bardzo rozumiem komu przyznają te koszty??

Witam. Jestem w trakcie pisania sprzeciwu do E-sądu, sprawa dotyczy KI. Mam szablon więc powinno pójść łatwo, nie wiem tylko o co chodzi z tym odpisem. Mam wszystko w 2 kopiach włożyć do koperty? I jeszcze jeden problem. Po zalogowaniu się do e-sądu nie widać tam mojej sprawy. Napisałem do supportu i dzisiaj w spamie znalazłem taką odpowiedż
Witam,
w przypadku, gdy w pozwie nie został wskazany numer PESEL pozwanego należy dołączyć się do sprawy poprzez kod dostępu. Kod dostępu znajduje się w punkcie VI pouczenia do nakazu zapłaty, zaś w przypadku braku nakazu zapłaty wraz z pouczeniem należy zwrócić się do Sądu drogą tradycyjną o przesłanie kodu dostępu, podając sygnaturę sprawy.
Nakazu oczywiście nie mam i tu pojawiają się pytania.
1. Czy taki kod dostępu mogę uzyskać telefonicznie, czy tylko pisemnie?
2. Jeśli pisemnie to jak ma wyglądać takie pismo?

Jeśli to e-sąd - sprzeciw składaj papierowo! Coś ci się popieprzy z certyfikatami i klapa. Zabawę w sprzeciwy elektroniczne polecam jedynie osobom obeznanym z techniką komputerową.
A sam sprzeciw jest krótki. Bierzesz kartkę, wpisujesz:

data
Sąd Rejonowy Lublin-Zachód jak na pouczeniu i kopercie
powód
pozwany
sygn akt. Nc-e ***/16
Sprzeciw
Działając imieniem własnym wnoszę sprzeciw od nakazu zapłaty w sprawie niniejszej. Orzeczenie zaskarżam w całości i zarzucam że roszczenie jest bezzasadne.
podpis

To wszystko. Wysyłasz do e-sądu 1 egzemplarz, żadnego odpisu nie trzeba. Ciąg dalszy w sądzie rejonowym

Witam .Podepnę się pod temat.
Pracodawca dostał wczoraj pismo od komornika o zajęcie mi wierzytelności. Ja nie otrzymałam żadnego pisma ani od komornika ani z sądu rejonowego ponieważ wszystko poszło na stary adres pod którym nie zamieszkuję od ponad pięciu lat. Co najlepsze chodzi o dług który już raz był w sądzie w 2013 roku i wierzyciel Ultimo wtedy przegrał i sąd rejonowy sprawę o dług umorzył z powodu nieuzupełnienia w terminie braków formalnych . Ultimo ten dług ponownie sprzedało firmie Best z Gdyni. Klauzula wykonalności to 25 03 2016 . Poprzednia sprawa z Ultimo zakończyła się postanowieniem sądu rejonowego o umorzeniu postępowania z dniem 30 01 2013 . Co robić z tym fantem . Uwzględnić to w sprzeciwie ? Czy o tym nie wspominać

Powrót