Wniosek o umorzenie kredytu po śmierci kredytobiorcy. Wzór

• Autor wątku Autor wątku leszek2204
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

leszek2204

Użytkownik
Odpowiedzi
118
witam potrzebuję link darmowy na umowę . wszędzie gdzie otwieram wnioski to są płatne a ja potrzebuję darmowe , na zwykły wniosek. z góry dziękuję

Kredyt powinien być ubezpieczony na wypadek śmierci kredytobiorcy.

jest ubezpieczony , ale w banku otrzymałem informacje że mogą umorzyć lub nie

leszek2204 napisał:
jest ubezpieczony , ale w banku otrzymałem informacje że mogą umorzyć lub nie
Stosujesz niewłaściwą terminologię. Nie składasz wniosku o umorzenie kredytu lecz tylko Zgłoszenie zdarzenia objętego ubezpieczeniem (zgłoszenie śmierci kredytobiorcy). Formularz zgłoszenia pobierasz z banku albo od ubezpieczyciela kredytu. Do formularza załączasz odpis skrócony aktu zgonu (oryginał a nie kserokopię).
Na kserokopii wypełnionego formularza zażądaj potwierdzenia daty przyjęcia formularza przez bank (w przeciwnym razie mogą później twierdzić że nic nie dostali).

Co to za bank?
Czy znasz nazwę ubezpieczyciela?

Kasa Stefczyka Banki Gostyń . informacje z banku mam złożyć wniosek i czekać na rozpatrzenie .... ale kredyt po siostrze mam nadal spłacać ? tego nie rozumiem

Na stronie internetowej Kasy Stefczyka znalazłem informację że ubezpieczycielem pożyczkobiorców jest
SALTUS TOWARZYSTWO UBEZPIECZEŃ na ŻYCIE S.A. z siedzibą w Sopocie.
Nazwa ubezpieczenia na życie to TWOJA PROMESA albo TWÓJ DUET albo TWOJA LINIA.

Na stronie internetowej SALTUS znalazłem informację:
Szkodę z tytułu ubezpieczenia NNW TWÓJ WALOR oraz ubezpieczenia od utraty pracy TWOJA POSADA możesz zgłosić online poprzez formularz.
W celu zgłoszenia szkody/roszczenia z tytułu pozostałych ubezpieczeń należy zgłosić się do placówki, w której zaciągnięto pożyczkę, wraz z dokumentacją związaną ze zdarzeniem.

leszek2204 napisał:
ale kredyt po siostrze mam nadal spłacać ?
Z jakiej racji? Chyba nie przyjąłeś jeszcze spadku, nie minął jeszcze termin na odrzucenie spadku przez Ciebie, więc nie jesteś zmuszony czegokolwiek spłacać. Występujesz wobec banku i ubezpieczyciela jako bliski krewny zmarłej chcący zgłosić roszczenie o wypłatę odszkodowania z tytułu śmierci osoby ubezpieczonej. Oczywiście z treści umowy ubezpieczenia pewnie wynika że jedynym uposażonym jest tylko SKOK/bank a nie krewni ubezpieczonej ale na ogół taki jest formalizm że zgłaszasz roszczenie a nie samo zdarzenie (bo nie mają innych formularzy). Chyba że dadzą Ci gotowy formularz w którym zgłaszasz samo zdarzenie - śmierć ubezpieczonej. Jeśli będą Cię zbywać to mogę podać Ci (w wiadomości prywatnej) numery telefonów do ubezpieczyciela żebyś dowiedział się jakie dokumenty są wymagane i jaka jest procedura.

nie mieszkania po siostrze nie bierzemy ja i brat . możemy się zrzec na korzyść banków.

leszek2204 napisał:
możemy się zrzec na korzyść banków.
Niestety, banki chcą zapłaty tylko w pieniądzu a nie w innych walorach. Jeśli przyjmiecie spadek to trzeba będzie sprzedać mieszkanie jak najszybciej żeby spłacić kredyt.
A jeśli odrzucicie spadek i któryś z Was ma dzieci to przynajmniej zyskacie na czasie bo może okazać się że za kilka miesięcy ubezpieczyciel podejmie decyzję o spłacie kredytu a wtedy dziecko nie będzie już musiało odrzucać spadku.

witam i dziękuję za informacje które się przydały , tylko trochę się pogubiłem a mianowicie mamy przyjąć spadek po siostrze jako mieszkanie ? czy w pierwszej kolejności zając się bankami i ubezpieczeniem kredytów a później jak już wszystko będzie ok z bankami dopiero przyjąć mieszkanie jako spadek .

Przede wszystkim spokojnie. Na umorzenie kredytu nie ma raczej co liczyć. Jest to możliwe, ale tylko w wyjątkowych wypadkach.

Opisz przede wszystkim sytuację, jeśli dobrze rozumiem, zmarłą osobą jest Twoja siostra.
Wasi rodzice nie żyją? Męża i dzieci siostra nie miała?

Ubezpieczenie kredytu nie zawsze pokrywa całość zobowiązań, zorientuj się jaka była umowa.

Od czasu gdy dowiedziałeś się, że jesteś spadkobiercą masz 6 miesięcy na to aby ewentualnie odrzucić spadek.

kredyty były ubezpieczone w razie śmierci.'' ewentualnie odrzucić spadek.'' to znaczy mieszkanie po zmarłej bo nic innego nie miała

leszek2204 napisał:
mamy przyjąć spadek po siostrze jako mieszkanie ?
Mówiąc o spadku mam na myśli ogół praw i obowiązków zmarłej osoby które pozostawiła ona po sobie czyli jest w tym zawarte zarówno prawo własności jej mieszkania jak i zobowiązanie do spłaty jej kredytu.

Proponuję następującą kolejność działań:

1. PRIORYTET: Zgłoszenie śmierci osoby ubezpieczonej do firmy ubezpieczającej SALTUS T.U. na ŻYCIE S.A. za pośrednictwem SKOK im. Franciszka Stefczyka.

2. W tym czasie cały czas "tyka zegar" i spadkobiercy powołani do dziedziczenia w pierwszej kolejności mają coraz mniej czasu na założenie oświadczeń o odrzuceniu spadku. Na ogół termin ten upływa po 6 miesiącach od daty śmierci.

3. Jeżeli nie będzie żadnej odpowiedzi od Towarzystwa Ubezpieczeń a będzie zbliżał się termin odrzucenia spadku przez spadkobierców (powołanych do dziedziczenia w pierwszej kolejności) to wtedy każdy z tych spadkobierców (oddzielnie) powinien oświadczyć u notariusza że odrzuca spadek.

4. Jeżeli następnie nadejdzie odpowiedź pozytywna od Towarzystwa Ubezpieczeń że świadczenie z umowy ubezpieczenia zostało wypłacone Kasie Stefczyka i jeśli odpowiedź ta nadejdzie zanim minie termin odrzucenia spadku przez spadkobierców (powołanych do dziedziczenia w drugiej kolejności) to nie muszą oni już odrzucać spadku i spadek się na nich "zatrzyma" i będą mogli sprzedać mieszkanie i zachować pieniądze dla siebie.

Pytania:
a) Kiedy zmarła spadkodawczyni?
b) Czy w chwili śmierci miała swoje żyjące dzieci, męża lub rodziców?
c) Czy miała tylko dwójkę rodzeństwa (Ciebie i brata) czy może niektórzy z jej rodzeństwa zmarli przed nią ale pozostawili po sobie dzieci które ją przeżyły?
d) Czy Ty i brat macie dzieci?

Ostatnia edycja:
odpowiadam brat ma 2 dzieci ja mam 2 dzieci . siostra jest panną . siostra choruje i jeszcze żyje . trochę to trudne dla nas i spytam inaczej czy ja mogę złożyć do sądu lub notariusza wniosek o zrzeczenie się spadku ? czy ma to zrobić siostra która posiada samochód dom i długi ( 140 tys. zł ) ponoć kredyty ubezpieczone

Ale zaraz, to kto w końcu zmarł? Brat czy siostra?
Piszesz o kredycie po siostrze a teraz, że siostra żyje.
Wyprostuj ten bałagan.

no tak zaszła pomyłka , siostra nie żyje .

Ostatnia edycja:
Coś kręcisz kolego. Nie odpowiadasz na zadane pytania (np. o rodziców).
Bez szczerości nie ma szans na dobrą odpowiedź.

Powrót