wokanda a wyjscie osadzonego

• Autor wątku Autor wątku aga123mela
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aga123mela

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Moj facet od roku przebywa w z.k., jutro staje na wokande a ja nie wiem czy jesli sedzia przychyli sie do wniosku z.k. i udzieli przedterminowego zwolnienia to czy on od razu po wokandzie idzie do domu czy wraca jeszcze na o.z. Bardzo prosze o informacje jak to wszystko sie odbywa

Jak się przychyli to idzie do domu najlepiej zadzwonić do ZK i zapytać bo co ZK to obyczaj w jednych wypuszczają w piątki w innych odrazu więc to loteria

martetta napisał:
Jak się przychyli to idzie do domu najlepiej zadzwonić do ZK i zapytać bo co ZK to obyczaj

Mogłabyś nie wprowadzać w błąd? Dyrektor ZK realizuje postanowienia sądu. Jest dokument "zamknąć" - przyjmuje. Jest dokument "zwolnić" - zwalnia.

forg napisał:
Mogłabyś nie wprowadzać w błąd? Dyrektor ZK realizuje postanowienia sądu. Jest dokument "zamknąć" - przyjmuje. Jest dokument "zwolnić" - zwalnia.

Z całym szacunkiem do ciebie Strzelce Opolskie jest wokanda zwolnić środa godzina 9.45 osadzony zwolniony w piątek po 15 bo "zwalniają" tylko w piątki od tak przykład bliskiej znajomej mąż

Witam, jestem tu nowa i za bardzo nie wiem czy piszę w odpowiednim miejscu. Mam pytanie czy coś zmieniło się od tego roku jeśli chodzi o wokandy - jeśli przebywający w ZK sam wystąpi o wokandę i nie zostanie zwolniony to po jakim czasie ponownie może występować - po 3 miesiącach czy po pół roku? Czy od ostatniego wydania Kodeksu Karno- Wykon. (2010-2011) nastąpiły jakieś zmiany? Gdzie mogę coś na ten temat znaleźć? Potrzebuje tych informacji dla znajomego, który aktualnie przebywa w zakładzie. Bardzo proszę o pomoc.

martetta napisał:
Z całym szacunkiem do ciebie Strzelce Opolskie jest wokanda zwolnić środa godzina 9.45 osadzony zwolniony w piątek po 15 bo "zwalniają" tylko w piątki od tak przykład bliskiej znajomej mąż

Jeśli w nakazie warunkowego zwolnienia Sąd oznaczy datę wyjścia np. "środa" - to skazany musi opuścić jednostkę w środę - koniec kropka.

Jeśli nie zostanie wypuszczony - jest to bezprawne pozbawienie wolności (art. 189 k.k.)

prawdopodobnie wyjdzie następnego dnia, nawet jeśli w środę jest wydana decyzja, żeby zwolnić...organizacja itd...ze stałej celi idzie na tzw. "przejściówkę", załatwiają papiery itd i dopiero wychodzi...najlepiej jest się jednak dowiedzieć w zk, bo mojej koleżanki mąż wyszedł tego samego dnia, brat jej wyszedł następnego, mimo że stawali na tej samej wokandzie...a nikt nie będzie się procesował o bezprawne pozbawienie wolności, bo każdy kto był w zk nawet parę dni, wie, że to może tylko pogorszyć jego sprawę...

wiecie moze ile trzeba czekac na wokande

wie ktoś czy jak chłopak staje pierwszy raz na wokande czy wyjdzie jesli jego dziewczyna jest w 8 miesiącu ciąży jeszcze zagrożonej a mieszka sama

sandraa18 napisał:
wie ktoś czy jak chłopak staje pierwszy raz na wokande czy wyjdzie jesli jego dziewczyna jest w 8 miesiącu ciąży jeszcze zagrożonej a mieszka sama
Na to pytanie nie da się odpowiedzieć. Można tylko rozważyć wiedząc za co siedzi, jaki ma wyrok, który raz jest karany, jak się zachowuje podczas odbywania kary, który sąd będzie rozpatrywał wniosek, czy sam pisał czy wniosek składał Dyrektor.

sandraa18 napisał:
czy wyjdzie jesli jego dziewczyna jest w 8 miesiącu ciąży jeszcze zagrożonej a mieszka sama

Podane powyżej przesłanki nie mają wpływu na udzielenie warunkowego przedterminowego zwolnienia. Mają natomiast wpływ na uzyskanie przerwy w karze. Ale nie wiadomo o co pytasz.
Gdybyście z uporem maniaka nie używali na forum gwary przestępców to łatwiej byłoby odpowiadać.

forg napisał:
Podane powyżej przesłanki nie mają wpływu na udzielenie warunkowego przedterminowego zwolnienia
No ale sąd może wziąć ten fakt pod uwagę przy podejmowaniu decyzji. Ja myślę że sandraa18 pyta wpz.

Ptasior napisał:
No ale sąd może wziąć ten fakt pod uwagę przy podejmowaniu decyzji. Ja myślę że sandraa18 pyta wpz.

Właśnie m.in dlatego na posiedzeniach Sądu penitencjarnego obecny jest prokurator aby takie incydenty wyłapywał i w terminie składał zażalenie.

Zapoznaj się z treścią art. 438 k.p.k.

No dobrze. Czyli nie jest ważne, że skazany ma gdzie mieszkać, ma np. żonę i dzieci, ma zapewnioną pracę, w miejscu zamieszkania ma dobrą opinię środowiskową, jest pierwszy raz karany? Kodeks i artykuły to teoria. W praktyce jest zupełnie inaczej.

Ptasior napisał:
No dobrze. Czyli nie jest ważne, że skazany ma gdzie mieszkać, ma np. żonę i dzieci, ma zapewnioną pracę, w miejscu zamieszkania ma dobrą opinię środowiskową, jest pierwszy raz karany? Kodeks i artykuły to teoria. W praktyce jest zupełnie inaczej.

Fakt ciąży partnerki nie znajduje się w katalogu przesłanek merytorycznych decydujących o kwestii warunkowego przedterminowego zwolnienia.

Jeśli gdziekolwiek istnieje taka "praktyka", jest ona naganna. Właśnie m.in w tym celu istnieje dwuinstancyjność Sądu aby taką "praktykę" weryfikować i usuwać.

Ptasior napisał:
Czyli nie jest ważne, że skazany ma gdzie mieszkać, ma np. żonę i dzieci,

Przecież tu podano zupełnie inne argumenty - zagrożona ciąża u obcej prawnie osoby oraz samotne mieszkanie tej obcej osoby. To ma być dowód na to, że osadzony w pełni się zresocjalizował i nie powróci na drogę przestępstwa?

Ptasior napisał:
W praktyce jest zupełnie inaczej.

Podobnie jak w życiu - czasami łamane są przepisy. I dlatego są odpowiedni instytucje, które mają takie sytuacje wyłapywać i odpowiednio doceniać.

forg napisał:
czasami łamane są przepisy
Więc jeśli sędzia by wypuścił skazanego żeby opiekował się swoją partnerką żeby urodziła to dziecko to złamałby przepisy?
Przecież tu podano zupełnie inne argumenty - zagrożona ciąża u obcej prawnie osoby oraz samotne mieszkanie tej obcej osoby. To ma być dowód na to, że osadzony w pełni się zresocjalizował i nie powróci na drogę przestępstwa?
A jak będzie odbywał karę do końca to będzie dowód na to, że osadzony w pełni się zresocjalizował i nie powróci na drogę przestępstwa?
Przepis prawny:
Skazanego na karę pozbawienia wolności sąd może warunkowo zwolnić z odbycia reszty kary tylko wówczas, gdy:

jego postawa,
jego właściwości i warunki osobiste,
okoliczności popełnienia przestępstwa,
zachowanie po popełnieniu przestępstwa i w czasie odbywania kary,

uzasadniają przekonanie, iż skazany po zwolnieniu będzie przestrzegał porządku prawnego, w szczególności – nie popełni ponownie przestępstwa (art. 77 kk).
Czyli warunki osobiste nie pozwalają na udzielenie wpz dla skazanego o którym dyskusja?

Ostatnia edycja:
Powrót