Wolność słowa

• Autor wątku Autor wątku chebanowy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
C

chebanowy

Stały bywalec
Odpowiedzi
503
Z powodu zamachów terrorystycznych we Francji dużo mówi się o tzw wolności słowa. Czy waszym zdaniem wolność słowa pozwalająca kpić z religii, naśmiewać się z niej jest dozwolona czy jest przekroczeniem tej wolności ?
Swoją drogą jakoś nigdy nie widziałem aby np ludzie wierzący naśmiewali się w swoich czasopismach z ateistów .
Oglądałem jedno z wydań tego francuskiego satyrycznego brukowca i byłem zszokowany jego treścią.

chebanowy napisał:
Czy waszym zdaniem wolność słowa pozwalająca kpić z religii, naśmiewać się z niej jest dozwolona czy jest przekroczeniem tej wolności ?
Wolność to prawo do żartowania z każdego wierzenia (w sensie religijnym), które dla wielu osób oraz oceniając obiektywnie są czymś surrealistycznym. Dlatego nie możemy utożsamiać rysunku satyrycznego dot. konkretnego realnego człowieka do tego z postacią mityczną, wyimaginowaną. Nawet jeśli znajdą się osoby funkcjonujące według przeświadczenia, że postać ta faktycznie istnieje.

chebanowy napisał:
Swoją drogą jakoś nigdy nie widziałem aby np ludzie wierzący naśmiewali się w swoich czasopismach z ateistów
Mało widziałeś, ale to nie jest istotne - jeśli chcą robić komiksy o ateistach, niech to robią. Lepsze to, niż mordowanie ludzi w imię własnych wierzeń, przy czym mógłbym użyć tu jako synonimu: iluzji, fantazji, urojeń. Każdy ma do nich prawo, ale nie powinien dążyć do ograniczania z ich przyczyny praw innych osób.

chebanowy napisał:
Oglądałem jedno z wydań tego francuskiego satyrycznego brukowca i byłem zszokowany jego treścią.
W rezultacie jeśli odczuwasz taką potrzebę, masz prawo do skrytykowania go, a -o czym nie muszę chyba wspominać- nie masz obowiązku do kupowania i oglądania go.

Ostatnia edycja:
Żartowanie a szydzenie to zasadnicza różnica.
Brukowiec prowokował islamistów i pomimo ostrzeżeń dalej to robił - redaktorzy mieli nawet całodobowe ochrony policyjne :D
Dla ateisty religia jest urojeniem ale to nie znaczy że Mahometa można opluwać i szydzić z Niego.
Skoro wolność słowa ma polegać na tym, że Mahometa można obrażać a ja mam nie kupować gazety bo to nie moja sprawa to moim zdaniem równie dobrze pozwólmy komunistom czy nazistom publikować ich poglądy - nikt przecież tego nie musi kupować:D
Oczywiście nigdy nie poprę zabijania w imię Boga ale moim zdaniem wolność słowa została przez francuski brukowiec przekroczona. A wystarczyło tylko przestać drwić sobie z Mahometa - o nic innego jego wyznawcom nie chodziło.

chebanowy napisał:
Żartowanie a szydzenie to zasadnicza różnica.
Jaką jest różnicą, jeśli dotyczy przykładowo... smoków? A może krasnali? Mam się ugiąć przed fanatycznymi fanami książek fantasy, ponieważ obrażam ich chory umysł?

chebanowy napisał:
Brukowiec prowokował islamistów i pomimo ostrzeżeń dalej to robił
Można prowokować działaniem zgodnym z prawem? A może coś nie tak jest jednak w osobie, którą potrafi sprowokować satyryczny rysunek? Prymitywizm innego człowieka nie może ograniczać praw tego cywilizowanego.

chebanowy napisał:
Dla ateisty religia jest urojeniem ale to nie znaczy że Mahometa można opluwać i szydzić z Niego
To oznacza, że nie czczi Mahometa i tylko tyle. A rysować głupoty może każdy. Jeśli ktoś ma z tym problem to... jest to wyłącznie jego problem.

chebanowy napisał:
równie dobrze pozwólmy komunistom czy nazistom publikować ich poglądy
Widzisz różnicę pomiędzy rysunkiem z sikającym Zeusem, a nienawistnym nawoływaniem do przemocy wobec grup ludzi?

chebanowy napisał:
moim zdaniem wolność słowa została przez francuski brukowiec przekroczona
Masz prawo do swojego zdania.

chebanowy napisał:
A wystarczyło tylko przestać drwić sobie z Mahometa - o nic innego jego wyznawcom nie chodziło.
Oczywiście, że to by wystarczyło. Ale są ludzie, dla których wolność jest rzeczą istotniejszą, niż szantaż z powodu urojenia.

Uważasz, że miliardy ludzi na ziemi wierzą w urojenia ? :D
Skoro dla satyryków z Paryża obrażanie Mahometa w imię wolności było rzeczą najistotniejszą to o co tyle szumu ? Ponieśli za to widać słuszną cenę, tylko po co Policja ich ochraniała ? Szkoda tej kasy na ich ochronę .
Islamiści nie drwią z naszych wierzeń więc nie drwijmy i my z ich religii. Tymczasem ja widzę , że ateistom wolno wszystko w imię "wolności słowa" - dziwne to jest rozumowanie :D
Islamiści nie wierzą w Zeusa, smoki czy krasnale :D
Potrafisz odróżnić satyrę od prowokowania czy szydzenia ? Widziałbyś różnicę jakby ktoś sobie z ciebie zażartował a jakby szydził z ciebie ? Ja tak ale pewnie mam urojenia :D
W Polsce kabarety żartują sobie z katolików i jakos nikt nie obraża sie na nie.

Ostatnia edycja:
chebanowy napisał:
Uważasz, że miliardy ludzi na ziemi wierzą w urojenia ? :D
A co ma do urojeń liczba osób, które na nie cierpią?

chebanowy napisał:
Skoro dla satyryków z Paryża obrażanie Mahometa w imię wolności było rzeczą najistotniejszą to o co tyle szumu ?
O to, że prymitywni ludzie dopuścili się morderstwa.

chebanowy napisał:
Ponieśli za to widać słuszną cenę
Słuszną? Mówisz poważnie? Twoim zdaniem człowiek korzystający ze swoich praw zasługuje na śmierć?

chebanowy napisał:
Islamiści nie drwią z naszych wierzeń więc nie drwijmy i my z ich religii. Tymczasem ja widzę , że ateistom wolno wszystko w imię "wolności słowa" - dziwne to jest rozumowanie
Dziwne jest niezrozumienie, że świat cywilizowany polega na tym, że Ty masz prawo wierzyć we wróżki, a ja mam prawo z tego żartować.

chebanowy napisał:
Islamiści nie wierzą w Zeusa, smoki czy krasnale
i...?

chebanowy napisał:
Potrafisz odróżnić satyrę od prowokowania czy szydzenia ?
Nie rozumiesz - to satyra prowokuje ludzi z brakami w głowie.

chebanowy napisał:
Widziałbyś różnicę jakby ktoś sobie z ciebie zażartował a jakby szydził z ciebie ?
Już na ten temat pisałem:

"nie możemy utożsamiać rysunku satyrycznego dot. konkretnego realnego człowieka do tego z postacią mityczną, wyimaginowaną. Nawet jeśli znajdą się osoby funkcjonujące według przeświadczenia, że postać ta faktycznie istnieje"

chebanowy napisał:
Nikt? Chyba sobie żartujesz :)

chebanowy napisał:
Mało wiesz. Bardzo mało. Przykład pierwszy z brzegu - Kabaret Limo. Nie wspomnę o działaniach artystycznych.....
@FreeG - szacunek!!! Świetnie....

A mnie się nie podoba skala nagłośnienia tej sprawy. Co innego publikacja wizerunków podejrzanych, a co innego płomienne przemówienia czołowych polityków i ogłaszanie żałoby narodowej. Niepotrzebnie nadaje się całemu zdarzeniu taką rangę.

Ma znaczenie - bo ja nie wiem kto jest bardziej urojony - wierzący w Boga czy walczący z Bogiem, którego przecież w/d ateistów niby nie ma ? Skoro zdaniem ateistów nie ma Boga to po co szydzą z niego ? Niech może szydzą z prezydenta Francji czy samych siebie - widać brukowiec miał cienkich satyryków więc musieli żeby zaistnieć szydzić z Mahometa :D
Nie wiem czy byli prymitywni - nie znałem ich.
Satyrycy wiedzieli, że wcześniej czy później zostaną ukarani za szydzenie z Mahometa, swoją drogą francuska Policja też wykonała wyroki śmierci na tzw terrorystach.
Masz prawo wierzyć we wróżki a ja nie mam prawa szydzić z wróżek w publicznych mediach.
Zacznij odróżniać satyrę od szydzenia.
A kto obraża się na polskie kabarety żartujące z katolików ? :D

Korf, a co na kabaret Limo był zamach ? Czy może katolickie ultrasy planowały dopiero ? :D

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Za wyemitowanie skeczu o Papieżu TVP dostała kare od Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji. Co ciekawe clue skeczu było mniej więcej tyle że Papież to normalnych człowiek który czasem puszcza bąki (kto chce ten znajdzie na Youtube).

Czyli nie ukarali kabaretu Limo tylko telewizję - to jest duża różnica. Sądziłem, że Limo został ukarany przez sąd.
Lubię Limo, papież jest dla mnie też tylko zwykłym człowiekiem więc trudno mi dyskutować o tej karze. Moim zdaniem bzdurna.
Problem z francuską gazetą to coś innego - oni wiedzieli, że szydzenie z Mahometa źle się dla nich skończy. Pomimo ostrzeżeń dalej pluli na niego. Efekty mamy.

chebanowy napisał:
Problem z francuską gazetą to coś innego - oni wiedzieli, że szydzenie z Mahometa źle się dla nich skończy. Pomimo ostrzeżeń dalej pluli na niego. Efekty mamy.
Zdecyduj się o czym rozmawiamy, bo dyskusja zamienia się w paplaninę jakich wiele w sieci.

Jeśli stworzę satyryczny rysunek wyśmiewający tuning starych BMW to też, być może, dostanę w twarz od jednego z ich patologicznych właścicieli, ponieważ mógł się on "poczuć obrażony", a swoje auto traktuje jak świętość.

Fakt jest taki, że miałem prawo się z tego śmiać, miałem prawo mieć gdzieś jego podejście do motoryzacji, a on nie miał prawa mnie uderzyć. Mogłem to przewidzieć, ale nie miałem obowiązku ulegać cudzej głupocie.

Tyle.

Ostatnia edycja:
chebanowy napisał:
źle się dla nich skończy.
Czyli Szatańskie Wersety również nie mogły się ukazać.
Tygodnik wszystkie religie, wyznania, traktował równo, również polityków, celebrytów i inne, innych.
Przypominam...( piszesz o ultrasach) Festiwal Malta, panią Kozyrę, film Ksiądz, i sceny rodzajowe przy krzyżu po katastrofie.
Fundamentalizm chrześcijański, islamski jest podobny. Ortodoksi, ultrasi, fundamentaliści nie dyskutują. Wymuszają "jedyną słuszną sprawę" skrajnymi środkami...
Strach, to chcą osiągnąć.

Można szydzić sobie ze wszystkiego ale pamiętać należy, że czasami ponosi się tego konsekwencje. Szatańskie Wersety ukazały się pomimo ostrzeżeń przywódców muzułmańskich.
Korf, żyję w katolickim kraju , sam nie jestem katolikiem, w mojej rodzinie są sami katolicy, moi znajomi to w 99% katolicy, jeszcze nigdy nikt niczego na mnie nie wymuszał. To o jakich chrześcijańskich fundamentalistach ty piszesz ?
FreeG, uważasz, że miliony islamistów to patologie ? Nic ci nie zrobią jeśli nie będziesz szydził z Mahometa :D
A jak ktoś da ci w twarzyczkę za BMW to masz do tego sądy aby dochodzić sprawiedliwości

chebanowy napisał:
Islamiści nie drwią z naszych wierzeń więc nie drwijmy i my z ich religii.
spróbuj się pomodlić publicznie w Arabii Saudyjskiej to co Ciebie spotka z pewnością nie będzie drwiną

Ale po co szukać w Arabii ? Pogadaj ze Świadkami Jehowy co ich spotyka w Polsce :D
Czy w Arabii Saudyjskiej drwią z chrześcijańskiego boga ? Mają tam takie gazetki jak ta z Paryża ?

w Arabie chrześcijanie nie mają prawa do manifestowania swojej wiary.

chebanowy napisał:
Pogadaj ze Świadkami Jehowy co ich spotyka w Polsce
nikt za nimi z kałachem nie biega, Nieznalskiej za jajka na krzyżu też nikt nie zastrzelił

Na szczęście w Polsce nie ma łatwego dostępu do broni więc przedstawicieli wspomnianej przeze mnie religii szczuje sie pieskami lub wygania siekierami lub nożami lub pięściami:D
Widocznie Arabia Saudyjska jest krajem mniej tolerancyjnym niż np Polska. Obowiązuje tam szariat i każdy kto chce tam przebywać musi się z tym liczyć.
Pytanie czy ci z Arabii szydzą z naszych bogów ? Tak czy nie ? Jesteś w stanie pokazać mi jakąś arabską gazetę przedstawiającą katolickiego boga w wyuzdanych pozycjach seksualnych jakie to rysowali ci z Paryża w swoim brukowcu pokazując w ten sposób Mahometa ?

chebanowy napisał:
FreeG, uważasz, że miliony islamistów to patologie ? Nic ci nie zrobią jeśli nie będziesz szydził z Mahometa :D
A jak ktoś da ci w twarzyczkę za BMW to masz do tego sądy aby dochodzić sprawiedliwości

@chebanowy
Nie mam Cie za człowieka głupiego, ograniczonego, więc dziwię się, że nie rozumiesz o co mi chodzi.

Wiem o związku przyczynowo-skutkowym. Piszę jednak o czym innym - o prawie i ograniczaniu tego prawa przemocą.

Jeśli komuś nie odpowiada satyryczny rysunek i ma z tym wyraźny problem, to niech idzie do sądu (jeśli jest to sprzeczne z prawem) albo się wyprowadzi. Tak się zachowuje człowiek urażony z sobie tylko znanego powodu, ale cywilizowany. Dzikus natomiast dopuszcza się przemocy.

chebanowy napisał:
francuska Policja też wykonała wyroki śmierci na tzw terrorystach.

Oczywiście, że wykonała i powinna wykonywać na każdym terroryście zamiast pakować do więzień. Trzeba wziać pod uwagę, że jeżeli ktoś jest fanatykiem i zabija za jakiegoś tam mahometa to jest po za wszystkimi normami społeczeństwa i takie jednostki trzeba eliminować.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót