Wolontariusz

• Autor wątku Autor wątku Pati9495
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Autorka wątku założyła dwa wątki równolegle. Jeden dotyczył jej chłopaka, który przez 9 lat będzie przebywał w ZK. Drugi - niniejszy. Jakoś mi się nie wydaje, że chciała zostać wolontariuszem dla samej idei wolontariatu, tylko, w moim odczuciu (może całkowicie błędnym) ma to być sposób na znalezienie dostępu do częstego widywania swojego chłopaka. Stąd moje żartobliwe odpowiedzi w temacie. Chętnie się jednak zapoznam z regulacjami prawnymi dotyczącymi możliwości przyjmowania wolontariuszy do ZK. Na jakiej podstawie prawnej to się odbywa, jaki jest zakres zadań i uprawnień takiego wolontariusza, jakie trzeba spełnić wymogi formalne, by móc takim wolontariuszem zostać. Przytoczy ktoś?

Finister napisał:
Autorka wątku założyła dwa wątki równolegle. Jeden dotyczył jej chłopaka, który przez 9 lat będzie przebywał w ZK. Drugi - niniejszy...

Gwoli ścisłości-trzy wątki(równolegle),ostatni to:ZK Zamość. :wink:

Też bym chciała być wolontariuszką w ZK:)))

A zdradzisz tajemnicę czemu akurat w więzieniu? Wg Twojego publicznego profilu byłaś już kiedyś wolontariuszką,czemu nie kontynuujesz poprzedniej działalności?

Hej, specjalnie założyłam konto żeby rozwiać wasze wątpliwości.
1.Oczywiście, że można być wolontariuszem z AŚ lub ZK. Takie osoby zazwyczaj pomagają funkcjonariuszom lub tak jak ja prowadzą projekty dla skazanych np. dla osób którym kończą się wyroki prowadzimy zajęcia dotyczące tego jak napisać cv i list motywacyjny, gdzie mogą szukać pracy (byłym osadzonym jest trochę trudno) i ogólnie jak wrócić do społeczeństwa; dla pozostałych są zajęcia o skutecznej komunikacji, porozumieniu bez przemocy, funkcjonowaniu społeczeństwa, kontaktach rodzinnych itd. Prowadzimy też dużo zajęć praktycznych np. robienie zabawek, kojców dla zwierzaków z schroniska itd.
2. Jeśli masz chłopaka w ZK to nie łudź się, że będziesz miała z nim kontakt. Możesz pracować jako wolo na innym bloku, jeśli będziesz kombinować to wylecisz pierwszego dnia. W takich miejscach jesteś cały czas obserwowana przez kamer i pracowników. Regulamin zabrania Ci prowadzenia zajęć nawet dla Pana Zdzisia który jest twoim dalekim sąsiadem nie mówiąc już nawet o przyjaciołach czy rodzinie.
Pozdrawiam;)
ps: widziałam, z post z 2012 ale skoro ma siedzieć 9 lat;p hihi

Ostatnia edycja:
Powrót