Wpakowałem sie w kłopoty.

• Autor wątku Autor wątku Slaweczko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Slaweczko

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam. Nie wiem czy to dobry dział ale napisze tu. W sumie to nie wiem czy jak juz jestem przestępcą to moge wogule tu pytać:D
Dziś wpadła do mnie policja. Powodem był nielegalny odbiór cyfry plus(miałem najniższy abonament a oglądałem ful pakiet) Zabrali dekoder napisali raport i póki co tyle.
I tu moje pytanie co mi za to grozi(wedłóg protokołu odbiór był od lipca/sierpnia) Jaka grzywna?? Bo policjant mówił ze pozbawienia wolności za to nie ma.
Co jesli dobrowolnie poddam się karze?? (policjant mówi o takiej opcji że jest lepsza)
Prosze o porade.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam.

Grozi Ci do 2 lat pozbawienia wolności:
[lex:1jc8hky2]Kodeks karny
Art. 267 § 1 Kto bez uprawnienia uzyskuje informację dla niego nie przeznaczoną, otwierając zamknięte pismo, podłączając się do przewodu służącego do przekazywania informacji lub przełamując elektroniczne, magnetyczne albo inne szczególne jej zabezpieczenie,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.[/lex:1jc8hky2]

Pan policjant mówił ze pozbawienie wolnosci jest w przypadku prowadzenia działalności na szersza skalę niż tylko dla celow własnych i to napewno mi nie grozi. Dodam jeszcze(jeżeli to coś zmienia ze ja jednak byłem abonentem c+)

Jeśli nie Byłeś karany - zwłaszcza za przestępstwa podobne - to faktycznie na karę bezwzględnego pozbawienia wolnosci, raczej nie masz co liczyć.
Natomiast kara ograniczenia wolności (czytaj prace społeczne) plus grzywna, lub też kara pozbawienia wolności z warunkowym zawieszeniem jej wykonania plus grzywna sa jak najbardziej realne.

0 karalności za żadne czyny.
A to przyznanie sie do winy coś złagodzi?
Za głupote trzeba płacić. Ale chodzi o to żeby to była jak najmniej bolesna lekcja.

Slaweczko napisał:
0 karalności za żadne czyny.
A to przyznanie sie do winy coś złagodzi?
Za głupote trzeba płacić. Ale chodzi o to żeby to była jak najmniej bolesna lekcja.

Proponuję poczytać temat wyróżniony dotyczący dobrowolnego poddania się karze - art. 335 k.p.k. :ok:

A gdzie znajde ten temat. W prawie karnym go nie widze i w wyszukiwarce też go nie znalazłem. :(

Czyli wyczytałem że daje to korzyści takie iż kara moze być mniejsza. Jako ze policjant mówił ze nie grozi za to więzienie(ani zawieszenie wolności)[fakt że to nie policjant o tym decyduje-ale wyglądał na takiego co sie zna:)) I mówił ze prokurator powinien sie zgodzić na tę procedure. Ile może wynosić taka grzywna (było to około 6 miesięcy(jakieś 130zł różnica między tym co płaciłem a tym co "otrzymywałem")

powiedz jakim cudem policja dowiedziała się że ty masz piracką kartę i odbierasz full pakiet jak by nie mieli nakazu ja bym ich nie wpuścił i przy okazji mam pytanie czy jak policja ma nakaz przeszukania muszę ich w spuszczać czy mogę sie nie zgodzić na ten nakaz przeszukania

Policjant coś mówił o błędzie w sztuce(taki gość mi przerabiał i chyba coś nie tak zrobił ;() Bo zawiadomienie mieli od cyfry. Mieli nakaz więc musiałem ich wpuścić. I tak byli ludzcy bo nie czepili sie mi piratów leżały koło tv(gry do ps2) tylko jak robili zdjęcia dekodera i tv to mi kazali zabrać ps2 :)

Powrót