L
lukash3
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 12
- Autor Autor
dziękuję za podpowiedź
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Mehitabel napisał:Ale w sumie ten temat rodzi ciekawe pytanie, mianowicie co zrobić jeżeli spłaciło się dług u wierzyciela, posiada się dowód wpłaty a wierzyciel i tak kieruje sprawę do komornika.
Gdzie wtedy udajemy się w celu udowodnienia bezcelowej egzekucji, do komornika,sądu?
Mehitabel napisał:Gdzie wtedy udajemy się w celu udowodnienia bezcelowej egzekucji, do komornika,sądu?
LLawyer napisał:To zależy ile wpłacono, na co zaliczono i z jakim opóźnieniem wpłacono.
Mehitabel napisał:Wierzyciel ignoruje wpłatę i z sobie tylko znanych powodów kieruje do komornika a dłużnik - były znaczy się - ma dowód wpłaty. Co w tej sytuacji należy zrobić?
robinson21 napisał:składam skargę na czynność komornika, zaskarżam postanowienie komornicze w całości.
Mehitabel napisał:Nawet jeżeli komornik działa w dobrej wierze a odpowiedzialność leży po stronie formalnie byłego wierzyciela?
LLawyer napisał:Ciekawe jaką czynność komornika chce brunatny skarżyć, musi być jednak pewien skoro takie rozwiązanie doradza z pełną odpowiedzialnością.
Mehitabel napisał:Załóżmy że całość zasądzonej kwoty i w krótkim czasie po wyroku a zdecydowanie przed skierowaniem sprawy do egzekucji.
LLawyer napisał:A dlaczego, skoro po wszczęciu i czasem doręczonym zawiadomieniu o wszczęciu dłużnik przedłożył albo i nie, niebudzący wątpliwości dowód wpłaty spełniania świadczenia bezpośrednio u wierzyciela.
robinson21 napisał:zakładam iż
Jeżeli więc spłaciłem dług, posiadam kwit na to nie budzący wątpliwości, data spełnienia świadczenia jest wcześniejszą datą od tej niż data wszczęcia egzekucji komorniczej, to co pozostaje?
Mehitabel napisał:Chodzi mi raczej o sytuację kiedy przedkładam dowód wpłaty PO CZYM wierzyciel ignorując go składa wniosek u komornika i twierdzi że go nie otrzymał. A ja nadal mam w ręce i sam dowód wpłaty i dowód na przesłanie go wierzycielowi.
LLawyer napisał:Dlaczego miał nie wszczynać postępowania ?
LLawyer napisał:Skoro dopiero po wszczęciu egzekucji i doręczeniu zawiadomienia komornik być może przez dłużnika zostanie poinformowany
:brawo: i stówka w palnikrobinson21 napisał:składam skargę na czynność komornika, zaskarżam postanowienie komornicze w całości.
amelia2013 napisał:... i stówka w palnik
OmniModo napisał:Czyli w takim wypadku (niedoszły) dłużnik nie ma podstaw do żądania zasądzenia na jego rzecz od (fikcyjnego) wierzyciela zwrotu kosztów postępowania ?
PS: i nie można zapomnieć też o przepisach karnych, zawiadamiając organy o podejrzeniu popełnienia przestępstwa z art. 13 § 1 k.k. w zw. z art. 286 § 1 k.k.
Jestem akurat w trakcie takiego postępowania, warto spróbować , przesłuchanie na policji i zagrożenie karą może podziałać na nieuczciwego wierzyciela orzeźwiająco![]()