Wpłata do komornika czy bezpośrednio do firmy z zadłużeniem

• Autor wątku Autor wątku lukash3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
dziękuję za podpowiedź

Ale w sumie ten temat rodzi ciekawe pytanie, mianowicie co zrobić jeżeli spłaciło się dług u wierzyciela, posiada się dowód wpłaty a wierzyciel i tak kieruje sprawę do komornika.

Gdzie wtedy udajemy się w celu udowodnienia bezcelowej egzekucji, do komornika,sądu?

Dodam, że sytuacja się komplikuje w momencie kiedy egzekucja z wybranego składnika majątku jest skuteczna - w mniemaniu dłużnika roszczenie wierzyciela zaspokojone - a np za dzień lub dwa pracodawca/zleceniodawca/bank ma potrącić/przekazać zajętą część a wierzyciel milczy i nie potwierdza dokonanej bezpośrednio wpłaty.
Wszystko jest do "odkręcenia" wcześniej czy później ale do czasu potwierdzenia wpłaty przez wierzyciela postępowanie prowadzone jest bez zmian.

Mehitabel napisał:
Ale w sumie ten temat rodzi ciekawe pytanie, mianowicie co zrobić jeżeli spłaciło się dług u wierzyciela, posiada się dowód wpłaty a wierzyciel i tak kieruje sprawę do komornika.

Gdzie wtedy udajemy się w celu udowodnienia bezcelowej egzekucji, do komornika,sądu?

To zależy ile wpłacono, na co zaliczono i z jakim opóźnieniem wpłacono.

Ostatnia edycja:
Mehitabel napisał:

uderzam do sądu, art.840 kpc

LLawyer napisał:
To zależy ile wpłacono, na co zaliczono i z jakim opóźnieniem wpłacono.

Załóżmy że całość zasądzonej kwoty i w krótkim czasie po wyroku a zdecydowanie przed skierowaniem sprawy do egzekucji. Wierzyciel ignoruje wpłatę i z sobie tylko znanych powodów kieruje do komornika a dłużnik - były znaczy się - ma dowód wpłaty. Co w tej sytuacji należy zrobić?

Mehitabel napisał:
Wierzyciel ignoruje wpłatę i z sobie tylko znanych powodów kieruje do komornika a dłużnik - były znaczy się - ma dowód wpłaty. Co w tej sytuacji należy zrobić?

składam skargę na czynność komornika, zaskarżam postanowienie komornicze w całości.

robinson21 napisał:
składam skargę na czynność komornika, zaskarżam postanowienie komornicze w całości.

Nawet jeżeli komornik działa w dobrej wierze a odpowiedzialność leży po stronie formalnie byłego wierzyciela?

Mehitabel napisał:
Nawet jeżeli komornik działa w dobrej wierze a odpowiedzialność leży po stronie formalnie byłego wierzyciela?

tak,

No dobra, na to bym nie wpadł. Dzięki!

Ciekawe jaką czynność komornika chce brunatny skarżyć, musi być jednak pewien skoro takie rozwiązanie doradza z pełną odpowiedzialnością.

LLawyer napisał:
Ciekawe jaką czynność komornika chce brunatny skarżyć, musi być jednak pewien skoro takie rozwiązanie doradza z pełną odpowiedzialnością.

zaskarżam w całości postanowienie komornicze o wszczęciu postępowania egzekucyjnego,

A dlaczego, skoro po wszczęciu i czasem doręczonym zawiadomieniu o wszczęciu dłużnik przedłożył albo i nie, niebudzący wątpliwości dowód wpłaty spełniania świadczenia bezpośrednio u wierzyciela.

zakładam iż
Mehitabel napisał:
Załóżmy że całość zasądzonej kwoty i w krótkim czasie po wyroku a zdecydowanie przed skierowaniem sprawy do egzekucji.

jeżeli więc spłaciłem dług, posiadam kwit na to nie budzący wątpliwości, data spełnienia świadczenia jest wcześniejszą datą od tej niż data wszczęcia egzekucji komorniczej, to co pozostaje?

LLawyer napisał:
A dlaczego, skoro po wszczęciu i czasem doręczonym zawiadomieniu o wszczęciu dłużnik przedłożył albo i nie, niebudzący wątpliwości dowód wpłaty spełniania świadczenia bezpośrednio u wierzyciela.

Chodzi mi raczej o sytuację kiedy przedkładam dowód wpłaty PO CZYM wierzyciel ignorując go składa wniosek u komornika i twierdzi że go nie otrzymał. A ja nadal mam w ręce i sam dowód wpłaty i dowód na przesłanie go wierzycielowi.

art 840 kpc.
Art. 840. § 1. Dłużnik może w drodze powództwa żądać pozbawienia tytułu wykonawczego wykonalności w całości lub części albo ograniczenia, jeżeli:

1) przeczy zdarzeniom, na których oparto wydanie klauzuli wykonalności, a w szczególności gdy kwestionuje istnienie obowiązku stwierdzonego tytułem egzekucyjnym niebędącym orzeczeniem sądu albo gdy kwestionuje przejście obowiązku mimo istnienia formalnego dokumentu stwierdzającego to przejście;

2) po powstaniu tytułu egzekucyjnego nastąpiło zdarzenie, wskutek którego zobowiązanie wygasło albo nie może być egzekwowane; gdy tytułem jest orzeczenie sądowe, dłużnik może powództwo oprzeć także na zdarzeniach, które nastąpiły po zamknięciu rozprawy, a także zarzucie spełnienia świadczenia, jeżeli zarzut ten nie był przedmiotem rozpoznania w sprawie;

3) małżonek, przeciwko któremu sąd nadał klauzulę wykonalności na podstawie art. 787, wykaże, że egzekwowane świadczenie wierzycielowi nie należy się, przy czym małżonkowi temu przysługują zarzuty nie tylko z własnego prawa, lecz także zarzuty, których jego małżonek wcześniej nie mógł podnieść.

§ 2. Jeżeli podstawą egzekucji jest tytuł pochodzący od organu administracyjnego, do stwierdzenia, że zobowiązanie wygasło lub nie może być egzekwowane, powołany jest organ, od którego tytuł pochodzi.

robinson21 napisał:
zakładam iż
Jeżeli więc spłaciłem dług, posiadam kwit na to nie budzący wątpliwości, data spełnienia świadczenia jest wcześniejszą datą od tej niż data wszczęcia egzekucji komorniczej, to co pozostaje?

No i co z tego, że posiadasz ? Ty posiadasz.
Skoro dopiero po wszczęciu egzekucji i doręczeniu zawiadomienia komornik być może przez dłużnika zostanie poinformowany i co ważniejsze moe otrzyma dowód wpłaty do wglądu.

Dlaczego miał nie wszczynać postępowania ?

Mehitabel napisał:
Chodzi mi raczej o sytuację kiedy przedkładam dowód wpłaty PO CZYM wierzyciel ignorując go składa wniosek u komornika i twierdzi że go nie otrzymał. A ja nadal mam w ręce i sam dowód wpłaty i dowód na przesłanie go wierzycielowi.

LLawyer napisał:
Dlaczego miał nie wszczynać postępowania ?

a czy twierdzę że komornik nie mógł wszcząć postępowania?

LLawyer napisał:
Skoro dopiero po wszczęciu egzekucji i doręczeniu zawiadomienia komornik być może przez dłużnika zostanie poinformowany

został poinformowany wierzyciel i dlatego zaskarżyłbym postanowienie komornicze o wszczęciu postępowania komorniczego a oprócz tego powództwo z art.840 przeciwko wierzycielowi.

robinson21 napisał:
:brawo: i stówka w palnik

amelia2013 napisał:
... i stówka w palnik

Czyli w takim wypadku (niedoszły) dłużnik nie ma podstaw do żądania zasądzenia na jego rzecz od (fikcyjnego) wierzyciela zwrotu kosztów postępowania ?

PS: i nie można zapomnieć też o przepisach karnych, zawiadamiając organy o podejrzeniu popełnienia przestępstwa z art. 13 § 1 k.k. w zw. z art. 286 § 1 k.k.
Jestem akurat w trakcie takiego postępowania, warto spróbować , przesłuchanie na policji i zagrożenie karą może podziałać na nieuczciwego wierzyciela orzeźwiająco ;)

Ostatnia edycja:
OmniModo napisał:
Czyli w takim wypadku (niedoszły) dłużnik nie ma podstaw do żądania zasądzenia na jego rzecz od (fikcyjnego) wierzyciela zwrotu kosztów postępowania ?

PS: i nie można zapomnieć też o przepisach karnych, zawiadamiając organy o podejrzeniu popełnienia przestępstwa z art. 13 § 1 k.k. w zw. z art. 286 § 1 k.k.
Jestem akurat w trakcie takiego postępowania, warto spróbować , przesłuchanie na policji i zagrożenie karą może podziałać na nieuczciwego wierzyciela orzeźwiająco ;)

No cóż, miałem nadzieję że mniej inwazyjne a bardziej polubowne metody są skutecznym sposobem na zakończenie sprawy. Ale nic, trzeba będzie ostrzej jak kolega radzi.

Tak w ogóle chodziło o sytuację mojego brata który wprawdzie dostał w sprawie karnej nakaz naprawienia szkody ale w trzy dni po wyroku spłacił.
Tyle że wierzyciel jest wściekły bo brat wcześniej wygrał z ich działem windykacji sprawę o mobbing i nachodzenie ;)

Ostatnia edycja:
Powrót