Wpłaty komornicze

• Autor wątku Autor wątku butykazar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A ja nadal proponuje napisanie skargi do prezesa sądu bo komornik mógł zainkasować najwyżej 45 zł.

Mógł pobrać od razu całość minimalnej opłaty stosunkowej jaka mu przysługuje. Dopiero kiedy wartość wyegzekwowanego świadczenia przekroczy próg za który można pobrać opłatę wyższą niż minimalna, komornik może pobierać tylko proporcjonalnie od kolejnych wyegzekwowanych kwot (nie może pobierać sobie opłaty na przyszłość w tym przypadku). I taka jest też praktyka komorników.

iurisperitus85 napisał:
Mógł pobrać od razu całość minimalnej opłaty stosunkowej jaka mu przysługuje. Dopiero kiedy wartość wyegzekwowanego świadczenia przekroczy próg za który można pobrać opłatę wyższą niż minimalna, komornik może pobierać tylko proporcjonalnie od kolejnych wyegzekwowanych kwot (nie może pobierać sobie opłaty na przyszłość w tym przypadku). I taka jest też praktyka komorników.

Czyli przy kolejnych wpłatach komornik dalej bedzie pobierał opłaty dla siebie, mimo ze całosc juz zainkasowała jaka mu sie nalezała?

butykazar napisał:
Czyli przy kolejnych wpłatach komornik dalej bedzie pobierał opłaty dla siebie, mimo ze całosc juz zainkasowała jaka mu sie nalezała?

No właśnie... Żeby nie było takich praktyk, kiedy opłaca się komornikowi z długu ok. 2.000 zł. wyegzekwować tylko 300 zł. ustawodawca przewidział, że komornik pobiera opłatę proporcjonalnie do wyegzekwowanego roszczenia.

NIE, jak już pobrał tyle ile mu się należało (minimalna opłata stosunkowa) to od kolejnych wyegzekwowanych kwot nie będzie pobierał opłaty stosunkowej.

Art. 49 ust. 1a ustawy o komornikach sądowych i egzekucji jest jasny: W sprawach wymienionych w ust. 1 komornik ściąga opłatę od dłużnika proporcjonalnie do wysokości wyegzekwowanego świadczenia.
Sprecyzuję, że wyegzekwowane świadczenie, to suma przekazana wierzycielowi. Skoro komornik nic nie przekazał, to nie mógł pobrać opłaty.
Dla mnie koniec tematu. :)

Wyegzekwowane świadczenie to nie suma przekazana wierzycielowi! Wyegzekwowane świadczenie to kwota jaka trafia na konto komornika lub jest wpłacana w kasie komornika. Z wyegzekwowanego świadczenia część idzie na koszty postępowania egzekucyjnego (opłaty i wydatki) a pozostała część przekazywana jest wierzycielowi.

Spróbuję z tym pismem do prezesa sądu.

Dla uściślenia chodzi o skargę na czynności komornika. Opłata za skargę na czynności komornika wynosi 100 zł.

iurisperitus85 napisał:
Wyegzekwowane świadczenie to nie suma przekazana wierzycielowi! Wyegzekwowane świadczenie to kwota jaka trafia na konto komornika lub jest wpłacana w kasie komornika. Z wyegzekwowanego świadczenia część idzie na koszty postępowania egzekucyjnego (opłaty i wydatki) a pozostała część przekazywana jest wierzycielowi.

Gdyby było tak jak piszesz, to komornik pobierałby opłatę od należnej sobie opłaty i od tej opłaty i od tej opłaty i od tej opłaty i od tej opłaty i od tej opłaty i od tej opłaty i od tej opłaty i od tej opłaty i od tej opłaty aż umorzyłby egzekucję z powodu bezskuteczności.

iurisperitus85 napisał:
Dla uściślenia chodzi o skargę na czynności komornika. Opłata za skargę na czynności komornika wynosi 100 zł.

Mnie nie chodzi o skargę na czynności komornika lecz pismo do prezesa sądu informujące o opieszałości komornika w przekazywaniu należnych skarbowi państwa wyegzekwowanych należności.
Komornik jeszcze nie ustalił kosztów postępowania więc nie ma czego skarżyć skargą.

iurisperitus85 napisał:
Androny opowiadasz kolego.
Pozdrawiam.

Również pozdrawiam.
W wolnym czasie uzupełnij wiadomości czym jest świadczenie wyegzekwowane. :cool:

iurisperitus85 napisał:

Czy zatem jesli komornik został spłacony w całosci z wpłaconych pieniedzy przeze mnie to nie lepiej wpłacic bezposrednio grzywnę do Sadu? W koncu Sad nic nie wie o wpłatach i moze okazac sie , ze wytoczy do mnie pismo o nie uregulowaniu grzywny.

butykazar napisał:
Czy zatem jesli komornik został spłacony w całosci z wpłaconych pieniedzy przeze mnie to nie lepiej wpłacic bezposrednio grzywnę do Sadu? W koncu Sad nic nie wie o wpłatach i moze okazac sie , ze wytoczy do mnie pismo o nie uregulowaniu grzywny.
Sąd "wytoczy" dopiero posiedzenie w przedmiocie zamiany kary grzywny na zastępczą karę pozbawienia wolności gdy dostanie od komornika pismo o bezskuteczności egzekucji.
Przy takich kwotach lepiej płacić komornikowi w kancelarii. Jego pokwitowanie ma skutek pokwitowania wierzyciela.

W Sadzie gdzie dzwoniłam powiedziano mi bym wpłaciła bezpośrednio na ich konto grzywne w wysokosci 300zł. Dam Panstwu znac jak potoczyła sie sprawa z Komornikiem i wpłata jakie mu przelewałam.

Ostatnia edycja:
W kwestii pobrania opłaty zgadzam się z @frankyjoe - przepis w tym zakresie nie pozostawia moim zdaniem pola do interpretacji.
Zgadza się koszty egzekucyjne są pokrywane w pierwszej kolejności...dlatego komornik najpierw odlicza opłatę a następnie przekazuje resztę wierzycielowi, ale pobiera opłatę proporcjonalną do kwoty wyegzekwoanej..a nie od razu chaps! całą minimalną.
Większy spór wśród zainteresowanych budzi czy kwotą wyegzekwowaną jest kwota która wpłynęła na konto komornika czy kwota która jest przekazana wierzycielowi - pozostawiam do bez odpowiedzi gdyż nie jest to problemem pytającego.

Moim zdaniem najpierw wniosek dłużnika do komornika o wydanie zaświadczenia o dokonanych wpłatach tudzież o stanie zadłużenia. Jeżeli komornik pobrał od razu całą opłatę - bezapelacyjnie skarga na czynności.

Takie moje zdanie.

Użycie przez ustawodawcę sformułowania "świadczenia" jednoznacznie określa że chodzi o tu o sumę wyegzekwowaną na rzecz wierzyciela a nie wpłaconą przez dłużnika komornikowi.

Gdyby tak nie było opłata egzekucyna nie wynosiłaby 15 % ale ok 17,65 % świadczenia przekazanego na rzecz wierzyciela. Przykład: do wyegzekwowania jest 10000 zł ile wynosi opłata komornika ? 15 % a zatem 1500 zł. Jeśli komornik będzie pobierał opłatę 15 % od kwot wyegzekwowanych od dłużnika to opłata wyniesie 10000/0,85 - 10000 = 1764,71 zł.

Które wyliczenie jest zatem prawidłowe ? Prosze ocenić samemu.
Polecam zapoznanie się z treścia art. poniższego zwłaszcza z ust.2:
...
Art. 46. 1. Do wartości egzekwowanego świadczenia lub zabezpieczonego roszczenia,
stanowiącej podstawę ustalenia opłaty wlicza się odsetki, koszty i inne należności podlegające
egzekucji lub zabezpieczeniu wraz ze świadczeniem głównym w dniu złożenia wniosku lub
rozszerzenia egzekucji, z zastrzeżeniem ust. 2.
2. Do wartości, o której mowa w ust. 1, nie wlicza się kosztów toczącego się postępowania
egzekucyjnego lub dokonania zabezpieczenia oraz kosztów zastępstwa przez adwokata lub
radcę prawnego w tym postępowaniu.
3. Przy oznaczaniu wartości egzekwowanego świadczenia każde rozpoczęte 10 zł liczy się
za pełne.
...
Co do kwestii sposobu pobierania opłaty minimalnej - nie ma żadnej szczegółowej regulacji ustawowej w tym zakresie poza ogólnym art.49 ust.1a ustawy o komornikach sądowych i egzekucji. Wydaje się, że opłata stosunkowa minimalna powinna być pobierana przez komornika w takiej proporcji w jakiej spłacone zostało świadczenie wierzyciela. Jeśłi wierzyciel ma otrzymać 1000 zł a opłata minimalna wynosi 272,00 zł to w wypadku jeśli wierzyciel otrzyma 500 zł to komornik powinien pobrać dla siebie 136 zł aby zachować zasadę proporcjonalności. W ten sam sposób jak się to robi przy dużych świadczeniach. Niestety ten sposób rozlicznia wyegzekwowanych sum wymaga zastosowania bardziej skomplikowanego wzoru matematycznego lub zaangażowania do tego komputera.

Ostatnia edycja:
Zatem należna grzywnę 300zł wpłacić bezpośrednio na konto Sadu jak mi powiedziano telefonicznie czy tez wpłacać w dalszym ciągu komornikowi ? Czy od kosztów procesu 240zł można się odwołać po spłacie grzywny ( ciężka sytuacja materialna )

Po rozmowie z Komornikiem : w pierwszej kolejności pobiera wynagrodzenie dla siebie w całosci, wpłacając 300zł nie wpłacił nic do Sadu, okazało się, ze jestem mu winna jeszcze 19zł, gdyż wynagrodzenie jego to 319zł , Po uzgodnieniu telefonicznym z Sądem uzyskałam informację by bezspośrednio na ich konto wpłacić grzywnę.

Powrót