F
frankyjoe
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 601
A ja nadal proponuje napisanie skargi do prezesa sądu bo komornik mógł zainkasować najwyżej 45 zł.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
iurisperitus85 napisał:Mógł pobrać od razu całość minimalnej opłaty stosunkowej jaka mu przysługuje. Dopiero kiedy wartość wyegzekwowanego świadczenia przekroczy próg za który można pobrać opłatę wyższą niż minimalna, komornik może pobierać tylko proporcjonalnie od kolejnych wyegzekwowanych kwot (nie może pobierać sobie opłaty na przyszłość w tym przypadku). I taka jest też praktyka komorników.
butykazar napisał:Czyli przy kolejnych wpłatach komornik dalej bedzie pobierał opłaty dla siebie, mimo ze całosc juz zainkasowała jaka mu sie nalezała?
iurisperitus85 napisał:Wyegzekwowane świadczenie to nie suma przekazana wierzycielowi! Wyegzekwowane świadczenie to kwota jaka trafia na konto komornika lub jest wpłacana w kasie komornika. Z wyegzekwowanego świadczenia część idzie na koszty postępowania egzekucyjnego (opłaty i wydatki) a pozostała część przekazywana jest wierzycielowi.
iurisperitus85 napisał:Dla uściślenia chodzi o skargę na czynności komornika. Opłata za skargę na czynności komornika wynosi 100 zł.
iurisperitus85 napisał:Androny opowiadasz kolego.
Pozdrawiam.
iurisperitus85 napisał:Dla uściślenia chodzi o skargę na czynności komornika. Opłata za skargę na czynności komornika wynosi 100 zł.
Sąd "wytoczy" dopiero posiedzenie w przedmiocie zamiany kary grzywny na zastępczą karę pozbawienia wolności gdy dostanie od komornika pismo o bezskuteczności egzekucji.butykazar napisał:Czy zatem jesli komornik został spłacony w całosci z wpłaconych pieniedzy przeze mnie to nie lepiej wpłacic bezposrednio grzywnę do Sadu? W koncu Sad nic nie wie o wpłatach i moze okazac sie , ze wytoczy do mnie pismo o nie uregulowaniu grzywny.