wprowadzenie w bład

• Autor wątku Autor wątku sisisi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Biegły dokona oględzin i wyda opinię - niekoniecznie w sądzie. :)

Chciałbym powrócić do tematu, który jeszcze się ciągnie. Sprzedawca upiera się, ze regulamin aukcji jest wiążący - broni się adnotacją na każdej aukcji: "licytujac na naszej aukcji akceptujesz warunki zawarte w opisie" i skoro napisał, że "Nie zwracamy kosztów wysyłki." to nie zwróci. Co mam zrobić z tym fantem?

Kaziutek, pytałeś, czy sprzedawca jest przedsiębiorcą. Czy moja odpowiedz była wyczerpująca?

[cytat="bob83"]Chciałbym powrócić do tematu, który jeszcze się ciągnie. Sprzedawca upiera się, ze regulamin aukcji jest wiążący - broni się adnotacją na każdej aukcji: "licytujac na naszej aukcji akceptujesz warunki zawarte w opisie" i skoro napisał, że "Nie zwracamy kosztów wysyłki." to nie zwróci. Co mam zrobić z tym fantem?

Kaziutek, pytałeś, czy sprzedawca jest przedsiębiorcą. Czy moja odpowiedz była wyczerpująca?[/cytat]

Nie jestem prawnikiem, ale z tego co wiem jezeli ktos sobie cos napisze i wymysli w regulaminie czy umowie, a nie jest to zgodne z ogolnie obowiazujacym prawiem (tak jak w tym przypadku) i sprzeczne z nim to sie nie liczy i nie obowiazuje.

Dzięki.
Czyli nawet w takim przypadku Ustawa jest góra? Aukcja została sfinalizowana generalnie na warunkach sprzedającego (które jak się okazało są sprzeczne z tym, co jest w Ustawie)

Zawsze obowiazuje Ustawa, a wszysto inne musi byc zgodne z obowiazujacym prawem.

Jezeli warunki sprzedającego są sprzeczne z Ustawa to nie są bez znaczenia (to jak jakby ich nie bylo)

[cytat="sisisi"]Zawsze obowiazuje Ustawa, a wszysto inne musi byc zgodne z obowiazujacym prawem.

Jezeli warunki sprzedającego są sprzeczne z Ustawa to nie są bez znaczenia (to jak jakby ich nie bylo)[/cytat]
Dla pewności... są, czy nie są bez znaczenia, bo z tego co napisałaś nie wynika jednoznacznie ;) Jednym słowem Ustawa ponad wszystko?

:) Nie czepiaj sie.

Z jednej storny masz Ustawę, w której jest zawarte obowiązujące prawo
A z drugiej zasady sprzedającego - sprzeczne z prawem zawartym w Ustawie.

Warunki sprzedajacego są bez znaczenia.

[cytat="sisisi"]:) Nie czepiaj sie.[/cytat]
okej, okej :)

[cytat="sisisi"]Z jednej storny masz Ustawę, w której jest zawarte obowiązujące prawo
A z drugiej zasady sprzedającego - sprzeczne z prawem zawartym w Ustawie.

Warunki sprzedajacego są bez znaczenia.[/cytat]
Dzięki. W takim razie zaczynam egzekwować swoje prawa.

Powrót