ne.on napisał:
Zdecydowałam ze wyśle poczta i mam pytanie.
1. adresat to wójt gminy czy urząd stanu cywilnego?
Wójt Gminy - tak sie nazywa organ administracji publicznej.
Kierownik USC dziala tylko z jego upowaznienia.
ne.on napisał:
2. nadawca ma być adres mojej babci?adres stałego zameldowania narzeczonego?czy adres miejsca zamieszkania narzeczonego?
Co do zasady - narzeczony może się tylko zameldować jeśli w danym miejscu faktycznie zamieszkuje.
Czyli adres narzeczonego = adres gdzie ubiega sie o zameldowanie
Oczywiscie pismo przewodnie oraz zalacznik - formularz meldunkowy wypelnia i podpisuje narzeczony .
Babcia natomiast tylko potwierdza na formularzu oraz podpisuje to drugie pismo bedace w zalaczniku
Czyli - patrzac na wpis #5 w tym watku
1 podanie
(narzeczony)
2
formularz meldunkowy (narzeczony - tu podalem link do aktualnego formularza, bo tamten sie zmienil)
3 oświadczenie
(babcia)
Jeśli zatem w danym lokalu jeszcze nie zamieszkuje, to nie ma przeslanek aby zostac zameldowanym, nawet jesli wlasciciel sie zgadza
IV SA/Wa 214/10 - Wyrok WSA w Warszawie z 2010-04-08
Natomiast uprawnienie do zameldowania w takim lokalu, nabywa się dopiero po zamieszkaniu w nim.
Adres babci (na tzn piśmie, gdzie babcia potwierdza jako współwłaściciel) - tak jak babcia faktycznie zamieszkuje. Jak najbardziej poprawna jest sytuacja, gdy babcia mieszkając w miejscu A, potwierdza ze osoba ubiegająca sie o zamieszkanie w miejscu B tam zamieszkuje, którego to miejsca babcia jest współwłaścicielem.
ne.on napisał:
3. czy dostanie od nich jakaś wiadomość czy zamelduja go czy nie? przyjedzie na jego adres stały czy tu gdzie mieszka?
Informacja o zameldowaniu na dwa sposoby:
1. Zaświadczenie o zameldowaniu - wtedy mamy czynność materialno techniczną - organ uznaje, że osoba zgłosiła na formularzu
tym wlasciciel potwierdził i jest ok
lub
2. Zgłoszone dane (w pkt 1) - zdaniem urzedu budzą wątpliwości, wtedy organ wydaje decyzje administracyjna
Czyli żeby miał miejsce pkt 2, trzeba spróbowac pkt 1
Oczywiscie jesli za tydzien cisza, to narzeczony wysyla zazalenie do wojewody zgodnie z poradnikiem wskazanym wyzej