Współwłasność samochodu - pytania szczegółowe

• Autor wątku Autor wątku janusz.blaskot
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

janusz.blaskot

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Dzień dobry,

Wątków o współwłasności samochodu i zajęciu jest na forum mnóstwo, przez wiele przebrnąłem. Mam pytania konkretne, na które nie do końca znalazłem odpowiedzi:

1) Samochód z udziałami 50/50. Jeden ze współwłaścicieli jest dłużnikiem - klasyka. Komornik zajął ruchomość, po czym wysłał pismo do drugiego ze współwłaścicieli, który nie jest dłużnikiem, z informacją o zajęciu, że samochód zostanie zlicytowany i że jest miesiąc na odwołanie się od tego zajęcia. Pytanie brzmi: czy współwłaściciel nie będący dłużnikiem musi na to pismo odpowiadać, czy musi robić cokolwiek? Czy po prostu nie robić nic, bo komornik może zlicytować i tak tylko udział 50% dłużnika, a nie ma prawa nic zrobić z udziałem 50% współwłaściciela nie będącego dłużnikiem.

2) Jeżeli komornik rażąco zaniżył wartość licytowanego samochodu (udziału 50%), to można się odwołać w dowolnym terminie przed licytacją, czy są jakieś ramy czasowe?

3) Czy współwłaściciel nie będący dłużnikiem może wziąć udział w licytacji komorniczej i wykupić udział 50%? Przy założeniu, że jest to relacja (udziały w samochodzie) ojciec - syn?

Ad 1. Komornik może zlicytować tylko udział.
Ad 2. 7 dni w formie skargi na czynności
Ad 3. Nie, nie może.

Dziękuję za odpowiedzi. Odnośnie Ad. 1

Na stronie obwieszczeń o licytacjach (licytacje.komornik.pl) pojawiła się ta ruchomość... sprzedawana w całości! Nie udział 50%, tylko jest ogłoszenie o sprzedaży 100% samochodu. Chciałbym zapytać, jakim prawem komornik tak postąpił?

Dodam jeszcze, że komornik wie o współwłasności, wysłał bowiem pismo do współwłaściciela o zajęciu samochodu. Jest mi ktoś w stanie to logicznie wytłumaczyć jakim prawem wystawia na licytacje cały samochód, a nie udział i jak się od tego odwoływać?

PS. Czy ubezpieczenie OC odgrywa tu jakąś rolę. W ubezpieczeniu jest wpisany tylko właściciel (dłużnik).

Ostatnia edycja:
PS2. Współwłaściciel samochodu otrzymał pismo od komornika o zajęciu ruchomości i jest tam adnotacja, że ma miesiąc na złożenie powództwa przeciwegzekucyjnego (?) w trybie art. 841 kpc. Co to oznacza? Dlaczego współwłaściciel pojazdu ma składać coś, czy jak nie złoży to komornik może zlicytować jego udział?

Moment. Komornik zajął udział czy cały samochód? Jeżeli cały to w ciągu tego miesiąca należy to zrobić. Koniecznie. W przeciwnym wypadku zlicytuje całość. Wredny jest skoro zajął całość a nie udział. Można jeszcze na szybko wniosek do wierzyciela o zwolnienie udziału. Zazwyczaj to pomaga. Trzeba jednak do wierzyciela zadzwonić i wyjaśnić sprawę. W perspektywie oczywiście przegranej sprawy wierzyciele zazwyczaj ustępują...

Zajął cały samochód, nie wiadomo na jakiej podstawie. W dowodzie rejestracyjnym jest jak byk współwłaściciel, o czym doskonale wiedział.

To zróbcie jak napisałem. Wniosek do wierzyciela o zwolnienie spod zajęcia, a jak to nie pomoże to powództwo przeciwegzekucyjne. Koszty trzeba będzie wstępnie ponieść, ale to ostatecznie wierzyciel je zapłaci. Mykajcie we wtorek do prawnika jak boicie się że sobie nie poradzicie...

Taki wniosek do wierzyciela trzeba wysłać pocztą, czy jakoś inaczej można mu go dostarczyć? Czasu mam niewiele, bo do 21.08 (wtedy mija miesiąc, a to jest niedziela dodatkowo).

I drugie pytanie, czy to powództwo przeciwegzekucyjne też pisemnie się wysyła? Czy bezpośrednio w Sądzie?

digiton napisał:
Moment. Komornik zajął udział czy cały samochód?
Nic w tym dziwnego zajmuje się ruchomość licytuje udział.
janusz.blaskot napisał:
Taki wniosek do wierzyciela trzeba wysłać pocztą, czy jakoś inaczej można mu go dostarczyć?
Poprzez komornika. Pismo za zpo
janusz.blaskot napisał:
I drugie pytanie, czy to powództwo przeciwegzekucyjne też pisemnie się wysyła?
Pozew - pisemny!!!! Sąd w którego okręgu działa komornik.
janusz.blaskot napisał:
Współwłaściciel samochodu otrzymał pismo od komornika o zajęciu ruchomości i jest tam adnotacja, że ma miesiąc na złożenie powództwa przeciwegzekucyjnego (?) w trybie art. 841 kpc.
Czytaj pouczenia!
Nie złożysz pozwu, pozamiatane. Może tak przeczytasz art. 841kpc...
http://forumprawne.org/komornik-postepowanie-egzekucyjne/164411-zajecie-ruchomosci.html

korf napisał:

Na pewno nie powinien być to sąd właściwości ogólnej dłużnika?Ostatecznie zajęcia ruchomości dokonano właśnie w miejscu zamieszkania...

EDIT:
http://orzeczenia.swidnica.so.gov.pl/content/$N/155020000001003_II_Cz_000252_2013_Uz_2013-04-22_001

Ostatnia edycja:
Mehitabel napisał:
Na pewno nie powinien być to sąd właściwości ogólnej dłużnika?Ostatecznie zajęcia ruchomości dokonano właśnie w miejscu zamieszkania...

EDIT:
http://orzeczenia.swidnica.so.gov.pl/content/$N/155020000001003_II_Cz_000252_2013_Uz_2013-04-22_001

EDIT 2: Nie jestem pewien czy miałeś na myśli "działa" ogólnie czy "działa" w danej sprawie, zawsze lepiej sprecyzować bo tu w tej sprawie terminy gonią a błąd to możliwy przepadek majątku osoby trzeciej

korf napisał:

To dlaczego na ogłoszeniu o licytacji jest sprzedaż całego samochodu, a nie udziału?

korf napisał:

W piśmie od komornika do osoby trzeciej (współwłaściciel pojazdu niebędący dłużnikiem) jest wskazany Sąd Rejony Wydział Cywilny Kraków.

korf napisał:
Czytaj pouczenia!
http://forumprawne.org/komornik-postepowanie-egzekucyjne/164411-zajecie-ruchomosci.html

Nie rozumiem? Jakie pouczenia, żadnego pouczenia w piśmie od komornika nie ma, jest tylko informacja że osoba trzecia (współwłaściciel) ma miesiąc na złożenie powództwa przeciwegzekucyjnego. Miesiąc mija dopiero 21.08, więc dlaczego miałbym nie złozyć pozwu i "pozamiatane", nie rozumiem.

korf napisał:

To dlaczego na ogłoszeniu o licytacji jest sprzedaż całego samochodu, a nie udziału?

korf napisał:

W piśmie od komornika do osoby trzeciej (współwłaściciel pojazdu niebędący dłużnikiem) jest wskazany Sąd Rejony Wydział Cywilny Kraków.

korf napisał:
Czytaj pouczenia!

Nie rozumiem? Jakie pouczenia, żadnego pouczenia w piśmie od komornika nie ma, jest tylko informacja że osoba trzecia (współwłaściciel) ma miesiąc na złożenie powództwa przeciwegzekucyjnego. Miesiąc mija dopiero 21.08, więc dlaczego miałbym nie złozyć pozwu i "pozamiatane", nie rozumiem. Art. 841 kpc przecież czytałem.

Nie czytasz ze zrozumieniem. Jesli w terminie wskazanym w piśmie osoba trzecia nie zażąda zwolnienia udziału od egzekucji, że doszło do narusza jej prawa. Będzie pozamiatane.

Dłużnik akurat nie pouczony, bo dłużnik nic formalnie na piśmie nie dostał. Otrzymałem tylko pismo ja, jako osoba trzecia (współwłaściciel pojazdu) niebędąca dłużnikiem.

Aha, mam jeszcze pytanie, które na forum nie widziałem by kiedykolwiek padło: czy ruchomość komornik może zająć tylko w miejscu zamieszkania czy gdziekolwiek, poza domem też?

Jeśli mowa o samochodzie, to można zająć gdziekolwiek jak i gdziekolwiek można zająć i zabrać, bez znaczenia gdzie jest zaparkowany.

Nie wiem czy dłużnik był przy zajęciu czy nie, jeśli był to został pouczony.

Abstrahując, podpisał protokół zajęcia czy nie, jeśli wysłano polecony ZPO a nie odebrano, to uznaje się za doręczony.

Ostatnia edycja:
Bardzo dziękuję za informacje. Ostatnie pytanie tylko, licytacja jest dopiero w drugiej połowie września, ale co jeśli rozpatrywanie powództwa przecwegzekucyjnego przez Sąd będzie długo trwało (z różnych przyczyn, hipotetycznie). Czy w powództwie mogę jednocześnie złożyć np. wniosek o wstrzymanie licytacji do czasu zakończenia postępowania i decyzji Sądu?

janusz.blaskot napisał:
Bardzo dziękuję za informacje. Ostatnie pytanie tylko, licytacja jest dopiero w drugiej połowie września, ale co jeśli rozpatrywanie powództwa przecwegzekucyjnego przez Sąd będzie długo trwało (z różnych przyczyn, hipotetycznie). Czy w powództwie mogę jednocześnie złożyć np. wniosek o wstrzymanie licytacji do czasu zakończenia postępowania i decyzji Sądu?

Konkretnie nazywa się toto wnioskiem o zabezpieczenie powództwa, umieszczasz w pozwie. Takie wnioski rozpatrywane są jak na sądownictwo ekspresowo więc kiedy dostaniesz decyzję to migiem do komornika z wnioskiem o zawieszenie postępowania.

W międzyczasie nie zawadzi poinformować komornika o pozwie i wniosku o zabezpieczenie, dla jasności

Ostatnia edycja:
Niezależnie od tego skontaktować się możesz z wierzycielem. Powinien zwolnić ten udział. Wówczas ppe nie będzie potrzebne. Chyba że nie ma z kim gadać to nic nie poradzisz

Powrót