Wszczęcie postępowania przedsądowego.

• Autor wątku Autor wątku Jacek-J129
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ja proponuję założyć nowy wątek związany z firmą Tres Group sp. z o.o. Dla mnie sprawa jest podejrzana. Tak jak pisałam - mama ma potwierdzenia zapłaty tych faktur, więc nie mam pojęcia skąd ten list, ale przede wszystkim skąd ta firma ma moje dane osobowe!

Szczerze mówiąc zamierzam poczekać na dalszy rozwój sprawy. Zobaczę czy faktycznie zostanie złożony pozew do sądu i wtedy będę miała okazję przedstawić potwierdzenia zapłaty czy po prostu chcą nas naciągnąć i wychodzą z założenia, że a nóż widelec ktoś się nabierze i zapłaci jeszcze raz...

zabazabinska napisał:
czy po prostu chcą nas naciągnąć i wychodzą z założenia, że a nóż widelec ktoś się nabierze i zapłaci jeszcze raz...
a myślisz źe na czym ten biznes polega? a nuż jeleń da się zlapać

jerry23 napisał:
to nie wyrok, powód cofnął powództwo. nie doszło do przerwania biegu przedawnienia (gdyby po sprzeciwienie w e-sądzie nie uzupełnili kwitów w rejonowym, przerwanie mimo wszystko miałoby miejsce).
teraz nowy nabywca długu może wnieść do sądu, ale sprawa już chyba może być przedawniona?

Cofnął pozew bez zrzeczenia się roszczenia. Ponadto wskazał, że bez znaczenia są pozostałe fakty dla dalszego przebiegu sprawy, ponieważ rozprawa i tak uległa by odroczeniu z uwagi na brak dowodu doręczenia stronie zawiadomienia o rozprawie. Nie wiem o co chodzi z tym przedawnieniem. Umowa z PTS S.A - wierzycielem pierwotnym została podpisana 03.10.2010. Pozew do sądu z powództwa wierzyciela |Perseus wpłynął do Sądu w lipcu 2013.

Co do Tres Group to można sobie gdybać. Jak jeden z założycieli jest pracownikiem Sądu to ma dostęp do wielu dokumentów ...... a poza tym, kto dzis nie ma dostępu do wielu danych, nie tylko osobowych ....

tylko dlaczego w tym kraju tak jest, że z takimi nic się nie robi, problem zakrojony na szeroką skalę, milionowe kary, wszyscy i wszędzie wiedzą o co chodzi i dalej robią sobie co chcą !

Moja mama ma dokładnie taką samą sutuację. Wczoraj dostała list z tej firmy Tres Group z datą 29.07. Oczywiście bez żadnego podpisu i pieczątek. Pozew w kopercie też się znalazł. Oszaleć można

@monisienkaa
i reszta Szanownych Uczestników!
Proponuję - tak jak niegdyś Ag_Maz w innym temacie - zaprzestać pisywania postów o tresci "i mnie to spotkało". Nie jest to istotne, a rozwleka wątek niemiłosiernie! Naprawdę nie ma żadnego znaczenia, ze setnemu forumowiczowi przydarzyło się to samo, co dziewięcdziesiątemu dziewiątemu.
NAtomiast proponuję uważne czytanie wątków, do których przyklejacie: w większości przypadków odpowiedzi na pytania padły już niejednokrotnie!

No i proponuje nie dziwić się roszczeniom zgłaszanym przes firmy skupujące długi: do zmiany wierzytciela nie potrzeba zgody dłużnika; długi są kupowane w pakietach; dłużnikowi w stosunku do wierzyciela wtórnego przysługują te same prawa, które posiadał w stosunku do wierzyciela pierwotnego. No i trzeba wiedzieć, że obrót wierzytelnościami to po prostu biznes.

Dla zainteresowanych i "poszkodowanych".

W najbliższym czasie ma się ukazać decyzja UOKiK w sprawie PTS S.A. odnośnie stosowania praktyk naruszających zbiorowe interesy konsumentów oraz stosowania klauzul niedozwolonych (prawdopodobnie 6 zarzucanych im od dawna) - z informacji uzyskanych od Rzecznika Praw Konsumenta niekorzystna dla PTS S.A.
Będzie miała istotne znaczenie w naszych indywidualnych przypadkach. Wydrukować i schować do szuflady ... na przyszłość. Co do Tres Group to ... szkoda strzępić języka. Dopóki nie ma pozwu nie ma co sobie głowy zawracać.

Witam po długotrwałej przerwie. Spowodowana ona była że tak powiem "spokojem" ze strony windykacji.

Dziś piszę ponieważ dostałem Nakaz sądowy zapłaty w postępowaniu upominawczym.

Oczywiście na ten nakaz składam sprzeciw,i jutro odsyłam do sądu z którego przyszedł.

Jako argumenty podniosłem fakt iż dług przedawnił się, oraz nieczystość przy zawieraniu umowy z PTS.

Sami Państwo widzą. Dzwonią, wciskają, nie pozostawiają kopii umowy, zaś oddawają do sądu, a ten nakazuje płacić komuś kto oszukał setki ludzi.

Gdzie my żyjemy . . . :)

Jacek-J129 napisał:
Sami Państwo widzą. Dzwonią, wciskają, nie pozostawiają kopii umowy, zaś oddawają do sądu, a ten nakazuje płacić komuś kto oszukał setki ludzi.
)

W pozwie jaki dostałeś jest np ta umowa? Czy jej nie ma?
Bo myć może oprócz przedawnienia można podnieść zarzut nie istnienia zobowiązania.

na jakiej podstawie można podnieść zarzut przedawnienia?

Bo myć może oprócz przedawnienia można podnieść zarzut nie istnienia zobowiązania.
A co to zmieni? Jak sędzia wyczyta w sprzeciwie że pozwany podnosi zarzut przedawnienia to pozew oddali ze względu na przedawnienie właśnie, nie będzie się bawił w ustalanie zasadności roszczenia.

tanczacy_z_aga napisał:
A co to zmieni? Jak sędzia wyczyta w sprzeciwie że pozwany podnosi zarzut przedawnienia to pozew oddali ze względu na przedawnienie właśnie, nie będzie się bawił w ustalanie zasadności roszczenia.

Jak jest taka szansa to można w pierwszej instancji podnieść tylko zarzut nie istnienia roszczenia. A w razie nie powodzenia w SO podnieść zarzut przedawnienia.

rafmik napisał:
Wg mnie zawsze lepiej jest nie mieć długu, niż mieć go przedawnionego.
Wyrok oddalający pozew zawsze oznacza, że długu nie ma. Niezależnie, czy został wydany z powodu braku podstaw merytorycznych, przedawnienia, widzimisię sędziego, czy z jakiejkolwiek innej przyczyny.

Dzień 17 lipca 2015. Dostałem pismo powrotne z E-sądu. Sąd ten uznał że skutecznie wniosłem sprzeciw i oddaje sprawę do Sądu Rejonowego w mojej okolicy.

Na co dalej liczyć ? :)

Albo i nie wyznaczy jeśli powód cofnie pozew bądź nie uzupełni braków.

Powrót