Wybita szyba

• Autor wątku Autor wątku exevan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

exevan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Mam pytanie ja z kolegami powiesiliśmy kołek spróchniały na linie nad torami. Moi koledzy dostali wezwanie na policje ja pewnie też dostane. I mówią, że niby wybita szyba i coś się stało maszyniście w co niewierze, że wywaliło szybę (może zrobił się pajączek) na dodatek moich kolegów wezwali za tą belkę i rzucanie w szynobusy (ja nie rzucałem). Co mi za belkę, a im za rzucanie w szynobusy kamieniami i belkę może grozić ??

Aha zapomniałem dodać, że ja i koledzy mamy po 14 lat. A oni za rzucanie w szynobusy kamieniami dostali wezwanie za złamanie paragrafu 288.
Art. 288. § 1, KK. Kto cudzą rzecz niszczy, uszkadza lub czyni niezdatną
do
użytku, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

Czy my pójdziemy do więzienia\poprawczaka czy tylko grzywna i przeprosiny oraz obietnica, że to był pierwszy i ostatni raz ??

Ostatnia edycja:
Jeżeli macie po 14 lat, to więzienie wam nie grozi. Jeśli nie byliście karani, to sąd może to umorzyć, ale nie jestem pewny. Dostaniecie grzywne lub spłate za wyrządzone szkody. Jesteście młodzi, na przyszłość pomyślcie 2 razy zanim coś zrobicie. Pozdrawiam

Czyli mnie obowiązuje to ?:
sąd może:
1) udzielić upomnienia,

2) zobowiązać do określonego postępowania, a zwłaszcza do naprawienia wyrządzonej szkody, do wykonania określonych prac lub świadczeń na rzecz pokrzywdzonego lub społeczności lokalnej, do przeproszenia pokrzywdzonego, do podjęcia nauki lub pracy, do uczestniczenia w odpowiednich zajęciach o charakterze wychowawczym, terapeutycznym lub szkoleniowym, do powstrzymania się od przebywania w określonych środowiskach lub miejscach albo do zaniechania używania alkoholu lub innego środka w celu wprowadzania się w stan odurzenia,

3) ustanowić nadzór odpowiedzialny rodziców lub opiekuna,

4) ustanowić nadzór organizacji młodzieżowej lub innej organizacji społecznej, zakładu pracy albo osoby godnej zaufania - udzielających poręczenia za nieletniego,

5) zastosować nadzór kuratora,

6) skierować do ośrodka kuratorskiego, a także do organizacji społecznej lub instytucji zajmujących się pracą z nieletnimi o charakterze wychowawczym, terapeutycznym lub szkoleniowym, po uprzednim porozumieniu się z tą organizacją lub instytucją,

7) orzec zakaz prowadzenia pojazdów,

8.) orzec przepadek rzeczy uzyskanych w związku z popełnieniem czynu karalnego,

9) orzec umieszczenie w rodzinie zastępczej, w młodzieżowym ośrodku wychowawczym, w młodzieżowym ośrodku socjoterapii albo w ośrodku szkolno-wychowawczym,

10) orzec umieszczenie w zakładzie poprawczym,

11) zastosować inne środki zastrzeżone w niniejszej ustawie do właściwości sądu rodzinnego, jak również zastosować środki przewidziane w Kodeksie rodzinnym i opiekuńczym.

Czy to wyżej proszę o odpowiedź.
PS. możliwe jest to, że rodzice będą robić prace społeczne na rzecz miasta ?? około 100godizn ?

Ostatnia edycja:
nie moge z edytować posta dlatego piszę nowy.
ile mogłaby kosztować przednia szyba szynobusu ??

odświeżam sorka ale zalezy mi na odpowiedzi bo czytałem tamto co wyżej napisane zostało, ale nie wiem które dokładnie sie mnie tyczy

Kod:
ile mogłaby kosztować przednia szyba szynobusu ??

800 - 1500 zł

I odszkodowanie będzie wynosiło tyle ile szyba kosztuje ?

Ja w wieku 13 lat zostałem złapany na malowaniu farbą w sprayu elewacji kilku budynków, w tym szkoły kisków, sklepów, dostałem tylko 16 zł kosztów sądowych do podziału na dwóch czyli 8 zł musiałem zapłacić.

Powrót