Wybor rodzaju spółki - Kancelaria Adwokacka/Prawna

• Autor wątku Autor wątku młodyuser0123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
M

młodyuser0123

Użytkownik
Odpowiedzi
130
Witam zamierzam założyć kancelarie adwokacką , lecz najpierw chciałbym wszystko sie dowiedziec i obliczyć koszty itp.
Na początku będę w niej tylko ja jako adwokat i zatrudnienię jeszcze asystentkę , ewentualnie sprzątaczkę. W przyszłości napewno mam duze plany odnośnie tego ... M.in kilku adwokatów , pracownikow działu kadr itp. Bo planuje oprocz tego jednego oddziału otworzyc jeszcze jeden bądź wiecej oddziałów moze nawet jakiś w innym kraju europejskim typu Niemcy czy coś takiego... Zastanawiam sie zeby dobrze wybrac rodzaj działalności , czy najlepszym wyborem byla by tu społka z ograniczoną odpowiedzialnością ? Tylko powiedzcie mi z jakimi kosztami musialbym sie tutaj liczyć , czy taki rodzaj spółki pozwalalby mi na inne oddziały w polsce , oraz czy inne oddziały w europie, czytalem ze ze sp. zoo to duzo roboty papierkowej , napiszcie mi jakie sa tego wady jakie zalety, jakie koszty , Bo napewno ja bylbym głównym właścicielem ale jednocześnie na początku prezesem ktory bylby tez adwokatem glownym w firmie. Prosze o pomoc .Tylko błagam darujcie sobie odpowiedzi ze " to jakieś żarty" , ze to nie wypali itp.Jestescie na forum od doradzania tego czego potrzebuje, teraz potrzebuje porady odosnie tych spraw a nie tego czy to wypali itp.

Żartujesz oczywiście, prawda?
Nie wiesz, jakie są wady i zalety sp. z o.o.? "czytałeś" o robocie papierkowej? Nie wiesz, czy sp. z o.o. uprawnie do otworzenia oddziału za granicą?
I chcesz założyć kancelarię adwokacką?

"Panie mecenasie, chcę założyć spółkę, czy sp. z o.o. będzie dobrym wyborem?"
"Coś czytałem , że to dużo roboty papierkowej" :)

KSH chyba gdzieś kiedyś w ręce wpadło? KC również? Więc cechy spółek powinieneś mieć "obcykane" jak na zawodowego prawnika przystało. A jeśli nie... to pozostaje powiedzieć "to jakieś żarty, to nie wypali" i poradzić najpierw praktykę w jakieś poważnej kancelarii :)

Dobra widzę czepiacie sie szczegółów a jak wam nie powiem to nic mi nie doradzicie..Jestem jeszcze studentem , ale masz za oszczędzona dużą kasę i palnuje .. Mógłbym nawet zaczynać teraz , sam bym nie pracował tylko byl prezesem i zatrudnił pare adwokatów ale to nie o to chodzi sam pomysle jak to zrobie tylko prosze o o odpowiedzi na moje najważniejsze pytania powyżej

Zapomniałeś dodać, że studentem pierwszego, no, góra drugiego roku.
Skoro jesteś studentem to tym bardziej powinieneś złapać motywację by zajrzeć do KSH czy KC. To jest wiedza elementarna i nikt tutaj nie będzie uczył studenta prawa tego, jakie są cechy sp. z o.o. Dojście do tej wiedzy zajmie Ci GÓRA godzinę w bibliotece.
I jak dużą kasę masz zaoszczędzoną? Wbrew pozorom otworzenie kancelarii kosztuje sporo pieniędzy, wynagrodzenia prawników jeszcze więcej. Skąd będziesz brał zlecenia?
Możesz też podpytać tę parę adwokatów o których wspomniałeś. Skoro i tak masz ich zatrudnić, to z pewnością odpowiedzą Ci pro bono :)

nuprussto napisał:
Witam zamierzam założyć kancelarie adwokacką
nuprussto napisał:
Zastanawiam sie zeby dobrze wybrac rodzaj działalności , czy najlepszym wyborem byla by tu społka z ograniczoną odpowiedzialnością ?
nuprussto napisał:
Bo napewno ja bylbym głównym właścicielem ale jednocześnie na początku prezesem ktory bylby tez adwokatem glownym w firmie.
To adwokaci mogą wykonywać zawód w ramach sp. z o. o.? Zmienili 4a wiadomej ustawy? Resztę pomijam, choć jest dość zabawna.
nuprussto napisał:
.Jestescie na forum od doradzania tego czego potrzebuje, teraz potrzebuje porady odosnie tych spraw a nie tego czy to wypali itp.
Śmiem zakładać, że większość jednak nie jest "od doradzania tego, czego potrzebujesz" :lol:

Dostałem od nie żyjącej już babci mieszkanie ktore sprzedałem i mam teraz ze sprzedaży zaoszczędzone 500 tyś , fajne pieniądze więc tez fajne plany...
Czyli radzisz mi przeczytac Kodeks Spółek Handlowych tak ? I tam wszystko znajdę?Tak?
Powiedz przynajmniej ze pomysl ze sp zoo to dobry wybór dla tych planów?
I teraz tak wiem ze kapitał minimum to 5000 tysięcy ,zakladam konto to tam przelewam , tylko planuje wlozyc troche wiekszy kapitał zeby opłacić lokal , komputer kupic drukarke , strone internetowa. wizytówki i te sprawy...Tylko żaluzmy ze chcę kapitał wpłacić 100 tys to ok to przelewam na konto firmy i z tego wydaje,a jak zrobiłbym tak ze kapital wplacam 5000 zl , a potem chcę wplacic na konto firmy 100 tys, żeby po prostu nie robic tego w kapitale,to moge normalnie przlew czy to zeby przelac dla firmy to sa jakies opaty podatki czy te sprawy?

To skoro mowisz ze nie moge działać w spzoo . To na jakim rodzaju dzialanosci mam założyć duza firmę?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Wrzuć tę kasę (wirtialną póki co) na lokatę, a na resztę pytań odpowiesz sobie, jak już się tym prezesem-adwokatem staniesz :)

Moze spytam jednym pytaniem.Chce założyć kancelarie narazie będę w niej tylko ja i asystentka , potem pare adwokatów , i killa oddzialow ( sieciówka) Jaki rodzaj spółki/działalnosci gospodarczej dla tego ?

To bedzie jedne i ostatnie pytanie , najbardziej kluczowe ... prosze o odpowiedz

zwykłej pracownicy firmy, umowa o pracę... albo będa ma swojej dzialanosci będę placic usługę miesięczna im .

Hydepark, to właściwe miejsce na te bzdury.

Kolego, to ja Ci powiem tak.

Twoje zakładanie kancelarii, zatrudniając adwokatów na umowę o pracę w spółce z o.o. przypomina założenie przeze mnie przedsiębiorstwa programistycznego. Ewentualnie projektowania przeze mnie silników rakietowych dla NASA.

Innymi słowy - nie zabieraj się za coś, o czym nie masz bladego pojęcia. Lepiej złóż kasę na lokatę, smartbank daje 4% miesięcznie, to nie jest tak źle w porównaniu do wtopieniu całego swojego kapitału.

Nie rozumiem was. Pisze tutaj zeby prosci o poradę.Jest wiel firm typu międzynarodowe kancelarie / kolporacje prawnicze z zatrudnionymi setkami adwokatow itp. Mam ochotę zrobic cos podobnego i prosze o porade..

Możecie sobie myslec ze jeszcze sie nie znam na byciu adwokatem i moze tak jest ale chce wiedziec jaki rodzaj dzialanosci tutaj moglby byc tylko tyle ....:!::!:http://forumprawne.org//pl.pinterest.com/pin/create/extension/

To dajcie mi sie nauczyć , choci mi o podpowiedź odpowiedniego rodzaju dzialalnosci dla tego co chcę , chce troche o tym poczytac itp.Przeciez i tak poki nie skończę studiów nie będę nic zaczynać...Chce sie po prostu nauczyc wiecej .Doradzcie...

Stary nie słuchaj ich! To ich polaczkowata zazdrość sprawia, że są tacy chamscy. Za 500 tysięcy złotych już teraz mógłbyś być jednym z największych adwokatów w Polsce, a może nawet w Europie! Szybko leć składać wniosek co CEIDG(wpisz sobie w google) i jedziesz z koksem. Zaczynaj od poniedziałku rekrutację i może nawet się jeszcze w tym roku na jakiś ranking załapiesz. A i pamiętaj, sekretarka nie musi być pracowita, wystarczy że jest ładna. Pozdro, z fartem mordo

Stary, radze ci skasuj jak najszybciej caly ten watek bo twoje teksty juz trafily na facebooka :D jeszcze troche i wyladujesz w gazecie wyborczej :D

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót