Wybor rodzaju spółki - Kancelaria Adwokacka/Prawna

• Autor wątku Autor wątku młodyuser0123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
A widzisz żeby gdzieś tu było napisane, że jest to Kancelaria adwokacka/Radcy prawnego? To pewnie jest kolejna kancelaria doradcy prawnego, którą może sobie otworzyć każdy, nawet ktoś kto np. Kodeksu Spółek Handlowych na oczy nie widział.

To tak poczytałem o wszystkich rodzajach spółek . I niestety nie widzę takiej która by mi odpowiadała . Bo tak chcę założyć firmę sam , ale zatrudnić kilka osób , a na takie coś pozwala tylko sp. zoo , która z kolei nie pozwala zatrudniać adwokatów ... a takie spółki jak cywilna , jawna , komandytowa , wymaga 2 założycieli

widzisz przeciwwskazania aby zamiast spółki prawa handlowego założyć najzwyklejszą jednoosobową działalność gospodarczą jako osoba fizyczna (taką wpisywalną do CEIDG)?

a takie spółki jak cywilna , jawna , komandytowa , wymaga 2 założycieli

W każdej spółce, gdzie udziałowcem/komplementariuszem/akcjonariuszem może być osoba prawna, można zawrzeć spółkę ze "swoją" (tj. taką, gdzie masz 100% udziałów) spółką z o.o.

Seb72 napisał:
widzisz przeciwwskazania aby zamiast spółki prawa handlowego założyć najzwyklejszą jednoosobową działalność gospodarczą jako osoba fizyczna (taką wpisywalną do CEIDG)?

Tak , zależy mi na tym żeby firma miała własny majątek , a nie żebym ja odpowiadał za wszystkie długi itp .

Druga kwestia to taka czy jednoosobowa dzialalność pozwala na zatrudnianie dużej liczby osób oraz tworzenie kilku oddziałów ?

Bo generalnie to tak wymagam 4 rzeczy :
1.Ma być założona przez jedną osobę
2.Ma posiadać własny majątek , w sensie że samodzielnie odpowiada za długi , bo ma własny majątek
3.Ma mieć możliwość zakładania kilku oddziałów , co się równa dużej ilości pracowników
4, Ma mieć możliwość zatrudniania adwokatów .
Proszę o prostą odpowiedź , z odpowiednią do tego spółką .

nuprussto napisał:
1.Ma być założona przez jedną osobę
2.Ma posiadać własny majątek , w sensie że samodzielnie odpowiada za długi , bo ma własny majątek

Z wyboru zostaje spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, spółka akcyjna, spółka komandytowa z jedną z powyższych jako komplementariuszem...

4, Ma mieć możliwość zatrudniania adwokatów .

Żadna spółka w polskim prawie nie może zatrudniać adwokatów. Ba, adwokaci jako tacy nie mogą być pracownikami:

USTAWA z dnia 26 maja 1982 r. Prawo o adwokaturze napisał:
Art. 4b. 1. Adwokat nie może wykonywać zawodu:
1) jeżeli pozostaje w stosunku pracy;

TatarKrymski napisał:
Żadna spółka w polskim prawie nie może zatrudniać adwokatów. Ba, adwokaci jako tacy nie mogą być pracownikami:

§
USTAWA
z dnia 26 maja 1982 r.
Prawo o adwokaturze

Art. 4b. 1. Adwokat nie może wykonywać zawodu:
1) jeżeli pozostaje w stosunku pracy;

No właśnie to jest chyba za przeproszeniem najbardziej denerwująca mnie ustawa w polskim prawie !!! , to powiedz mi w takim razie jak zatrudniać tutaj adwokatów ? Jaki rodzaj dzialalności tutaj wybrać żeby był odpowiedni dla tych 4 podpunktów ?
Bo tak myślałem jeszcze nad czymś takim jak zawarcie umowy z adwokatem , on jest na własnej dzialalności ale siedzi u mnie w biurze , ja mu płace za usługę miesięczna itp.
Powiedz mi jeszcze w takim razie na jakiej zasadzie są zatrudnieni adwokaci w kancelariach

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nie da się "zatrudnić adwokatów", bo adwokat wstępując w stosunek pracy jako pracownik traci prawo do wykonywania zawodu. Nie wiem zresztą po co "zatrudniać adwokatów", jak można z rzeczonymi zawrzeć stosowną umowę-zlecenie, a jak już koniecznie chce się mieć pełnomocnika zawodowego na etacie to zawsze można zatrudnić radcę prawnego.

nuprussto napisał:
Powiedz mi jeszcze w takim razie na jakiej zasadzie są zatrudnieni adwokaci w kancelariach typu?

Reguluje to ustawa Prawo o adwokaturze;
Art. 4a. 1. Adwokat wykonuje zawód w kancelarii adwokackiej, w zespole adwokackim oraz w spółce:
1) cywilnej lub jawnej, w której wspólnikami są adwokaci, radcowie prawni, rzecznicy patentowi, doradcy podatkowi lub prawnicy zagraniczni wykonujący stałą praktykę na podstawie przepisów ustawy z dnia 5 lipca 2002 r. o świadczeniu przez prawników zagranicznych pomocy prawnej w Rzeczypospolitej Polskiej (Dz. U. z 2014 r. poz. 134);
2) partnerskiej, w której partnerami są adwokaci, radcowie prawni, rzecznicy patentowi, doradcy podatkowi lub prawnicy zagraniczni wykonujący stałą praktykę na podstawie przepisów ustawy z dnia 5 lipca 2002 r. o świadczeniu przez prawników zagranicznych pomocy prawnej w Rzeczypospolitej Polskiej;
3) komandytowej lub komandytowo-akcyjnej, w której komplementariuszami są adwokaci, radcowie prawni, rzecznicy patentowi, doradcy podatkowi lub prawnicy zagraniczni wykonujący stałą praktykę na podstawie przepisów ustawy z dnia 5 lipca 2002 r. o świadczeniu przez prawników zagranicznych pomocy prawnej w Rzeczypospolitej Polskiej.
2. Wyłącznym przedmiotem działalności spółek, o których mowa w ust. 1, jest świadczenie pomocy prawnej.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
I co wtedy ten radca prawny , będzie mógł w sądzie prowadzić czyjąś sprawęitp ?

Jak to nie wiesz po co zatruniać adwokatów ? No po to żeby stworzyć dużą kancelarię prawniczą/adwokacką , z kilkadziesięcioma ludzmi ...

@kadi , a jest możliwość stworzenia spółki komandytowej , samemu ? Bez żądnej innnej osoby/ wspólnika ? Jest jakieś obejście ?

Jak będziesz chciał aby w Twojej spółce byli adwokaci to odpadają formy jednoosobowe, bo adwokaci nie mogą być zatrudnionymi pracownikami.
Jeśli chciałbyś, aby w spółce byli adwokaci, wychodzi na to, że musisz im zaproponować coś co mieści się w ramach prawa o adwokaturze.

Czyli jednym słowem "lipa" bo , nie mam ochoty zakładać z kimś firmy ,a muszę to niby zrobić żeby zatrudnić radców :x :x :x

A co sądzicie o takim połączeniu . Założyłbym sp z o o . A ta sp z oo stworzylaby sobie "pod firmy " ( np. spółki cywilne czy komandytowe ) czyli kazda firma tej spółki zoo to byłby inny oddział inna kancelaria .. i wtedy miałbym firmę z zatrudnionymi adwokatami , byłaby dziedziczna oraz mógłbym ja stworzyć sam. Bo aby stworzyc spółkę cywilna czy komandytowa to z tego co pamiętam trzeba albo 2 osoby albo tworzy to firma , mam rację?Byłyby taki plan prawnie możliwy?

Zaloz kancelarie radcowska. Prestiz mniejszy, ale wszystko wolno

Bo radcę prawnego można zatrudnić w spółce z ograniczoną odpowiedzialnością ,tak?Ale czy radca może pełnić funkcję obrońcy na sali sądowej?
I czemu mówisz ze prestiż mniejszy? Przecież jak zrobie logo i nazwę to nikt nie będzie wiedział czy to adwokacka czy radcowska

Wiesz, jak nie umiesz poruszać się po paru prostych ustawach (KSH, Prawo o adwokaturze i ustawie o radcach prawnych) to otwieranie jakiegokolwiek biznesu w zakresie prawa jest pomysłem, delikatnie rzecz ujmując - średnim.

TatarKrymski napisał:
delikatnie rzecz ujmując - średnim.
Czyli ...... głupim?;-) Dlatego też, temat znalazł się w Hydeparku.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót